Začíná Febiofest. Uvede novinky s Gibsonem a Mooreovou nebo Dafoeův portrét Van Gogha

tst tst
20. 3. 2019 12:30
Tento čtvrtek v Praze začíná filmový Febiofest. V jeho programu lze najít novinky renomovaných režisérů Barryho Jenkinse a Jacquese Audiarda, filmy s Julianne Mooreovou a Melem Gibsonem nebo western s Joaquinem Phoenixem. Vidět lze také snímek o Vincentu van Goghovi, kterého hraje Willem Dafoe, japonské anime či americkou nezávislou kinematografii.
Trailer z filmu Hotel na břehu řeky. | Video: Febiofest

Hotel na břehu řeky

Režie: Hong Sang-soo

Korejský režisér Hong Sang-soo v posledních letech točí tempem, které by mohl závidět i Woody Allen. A vlastně podobně jako on vypráví stále o tom samém, stále stejně a přitom vždy dostatečně jinak, aby přitáhl diváky.

Byť je schopen vyprodukovat dva filmy ročně, na jejich kvalitě to není znát. Jedna z novinek jménem Hotel na břehu řeky je opět neokázalým černobílým pohledem na mezilidské vztahy.

Tato melancholická komedie v sobě tradičně nese stopy francouzské nové vlny, aniž by zabředla do nostalgie, aniž by patřila do minulosti. Vystačí si s prázdným hotelem uprostřed zasněžené krajiny, v němž se stárnoucí básník ubytuje zdarma, neboť majitel má rád jeho dílo. Zde se protagonista setkává se svými dvěma syny a vedle odcizených potomků se na scéně objeví také dvě cizí ženy.

Režisér Hong na povědomém půdorysu opět trpělivě buduje to, co mu jde nejlépe: vyobrazuje přirozené setkání lidí, nonšalantně pracuje s dialogy, mísí smutek se smíchem a neustále diváky překvapuje vynalézavostí, s níž pojímá své hlavní téma soužití mužů a žen.

 

Právě se děje

Další zprávy