Začíná Febiofest. Uvede novinky s Gibsonem a Mooreovou nebo Dafoeův portrét Van Gogha

tst tst
20. 3. 2019 12:30
Tento čtvrtek v Praze začíná filmový Febiofest. V jeho programu lze najít novinky renomovaných režisérů Barryho Jenkinse a Jacquese Audiarda, filmy s Julianne Mooreovou a Melem Gibsonem nebo western s Joaquinem Phoenixem. Vidět lze také snímek o Vincentu van Goghovi, kterého hraje Willem Dafoe, japonské anime či americkou nezávislou kinematografii.
Trailer z filmu Osmá třída. | Video: Febiofest

Osmá třída

Režie: Bo Burnham

Málokterý loňský americký nezávislý film měl tak jednoznačně pozitivní kritiky jako Osmá třída. Ale nadšení nebyli jen recenzenti. Třeba herečka Molly Ringwaldová tweetovala, že jde o nejlepší film o dospívání, jaký kdy viděla. A když to napíše hvězda, která se proslavila v zásadních snímcích tohoto žánru od režiséra Johna Hughese z 80. let, má to váhu.

Osmá třída v jemném hughesovském duchu navazuje na mapování života školáků, navíc věnuje pozornost dopadu sociálních médií na chování mládeže. V dnešním světě kliků a lajků jako by největším problémem už nebyla šikana, ale fakt, že vás okolí přehlíží.

S tím se potýká hrdinka Kayla, plachá dívka, která hledá způsob, jak si najít cestu ke spolužákům. Přitom se režisér Bo Burnham dotýká - s citem i satirickým odlehčením - obecného problému, jak být sám sebou, který lidé neřeší zdaleka jen ve čtrnácti, když mají odejít na střední školu.

 

Právě se děje

Další zprávy