Febiofest: Upíři, Noe i soudružka Kimová míří na Anděl

Febiofest: Upíři, Noe i soudružka Kimová míří na Anděl
NEBRASKA. V sekci Made in USA Febiofest uvede černobíle nasnímanou dramedii režiséra Alexandera Payna, který za sebou má filmy jako Bokovka (2002) nebo naposledy Děti moje (2011), k nimž také napsal scénář. Nebraska vypráví o důchodci Woodym (Bruce Dern) s rozvíjející se demencí, který se vydává za údajnou výhrou v loterii. Přidává se k němu i jeho skeptický syn David (Will Forte). Snímek získal několik nominací na Oscara a Bruce Dern sošku za Nejlepší herecký výkon v hlavní roli.
NOE. Očekávaný biblický trhák Noe bude na Febiofestu ke zhlédnutí několik dní před oficiální premiérou v Česku. Epického zpracování známého příběhu o Noem a arše se zvířaty se ujal uznávaný režisér Darren Aronovsky, mezi jehož nejznámější filmy patří např. Fontána (2006) Černá labuť (2010). V hlavních rolích se představí Russell Crowe, Jennifer Connelly nebo Emma Watson.
PŘEŽIJÍ JEN MILENCI. Snímek nezávislého režiséra Jima Jarmusche (Kafe a cigára, Zlomené květiny) vypráví o upírovi Adamovi (Tom Hiddleston), který žije v Detroitu. Krev si kupuje z místní nemocnice a potkává lásku svého života Evou (Tilda Swinton). Světovou premiéru měl snímek loni na festivalu v Cannes, další pak na podzim v Torontu. Do české distribuce film dorazí 27. března.
ONA. Originální romantické drama Ona se představí v sekci Made in USA. Spike Jonze (Adaptace, Max a maxipříšerky) napsal a zrežíroval hořkosladký snímek o lásce Theodora (Joaquin Phoenix) k inteligentnímu operačnímu systému s hlasem Scarlett Johansson. Film je zasazen blíže neurčeného velkoměsta v budoucnosti, kde se Theodor snaží vyrovnat s rozvodem skrze svou novou známost.
Foto: Aktuálně.cz
Kultura Kultura
Aktualizováno 20. 3. 2014 8:04
Podívejte se na ukázky z vybraných filmových hitů, které nabídne letošní Febiofest. V Praze startuje 20. března v Cinestaru Anděl.

Praha - Febiofest se uskuteční od 20. do 28. března. Nabídne přes 140 filmů ze 60 zemí, rozčleněných do 18 programových sekcí. Promítání probíhají v pražském kině Cinestar Anděl, po skončení festivalu putují vybrané snímky do dalších měst v rámci regionálních ozvěn.

Vybrali jsme pro vás dvě desítky zajímavých tipů napříč sekcemi a žánry. Těšit se můžete například na biblický epos Noe Darrena Aranofského nebo komorní drama Nebraska oscarového režiséra Alexandera Paynea.

Zahajovací večer festivalu ve čtvrtek 20. března se poprvé otevře i nejširší veřejnosti. Vedle už oznámených premiér filmů Jima Jarmusche a Andrzeje Wajdy, které čekají na pozvané hosty v pěti sálech, bude do dalších sedmi sálů multikina Cinestar Anděl až do vyčerpání jejich kapacity volný vstup.

"Ve 20:15 se v nich uskuteční ukrajinský večer, který nabídne unikátní program a tři zahraniční hosty," řekl prezident přehlídky Fero Fenič.

Do Prahy přijedou představitel hlavní role Wajdova filmu o Lechu Walesovi Robert Więckiewicz, francouzský režisér a animátor Sylvain Chomet, známý díky svému vtipnému animovanému filmu Trio z Belleville z roku 2003, a Jarmuschův oblíbenec Isaach de Bankolé. Ten se stane letošním držitelem Kristiána za přínos světové kinematografii.

Mezi hosty bude i norský herec s Downovým syndromem Svein André Hofso Myhre, hlavní představitel žánrové hříčky Detektiv Down. Doprovodí režiséra Barda Breiena, aby s českými koproducenty uvedli tento snímek v české premiéře. Přijede také Kaurismäkiho herecká múza Kati Outinen, která se objevila ve filmu Viktora Tauše Klauni. Přiveze svou novinku s názvem Láska, soudruhu! Hlavní porotu povede oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

 

Právě se děje

Další zprávy