Febiofest rozdá Kristiány Wajdovi i Jarmuschovu oblíbenci

ČTK Kultura ČTK, Kultura
17. 3. 2014 20:19
Cenu Kristián obdrží i ředitel Berlinale Dieter Kosslick. Jedenadvacátý Febiofest začíná 20. března v pražském multikině Cinestar Anděl. Podívejte se, na jaké filmy láká.
Cenu Kristián za přínost kinematografii dostanou ředitel Berlinale Dieter Kosslick, herec Isaach De Bankolé a režisér Andrzej Wajda.
Cenu Kristián za přínost kinematografii dostanou ředitel Berlinale Dieter Kosslick, herec Isaach De Bankolé a režisér Andrzej Wajda. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Legenda polské kinematografie Andrzej Wajda, ředitel festivalu Berlinale Dieter Kosslick a herec Isaach de Bankolé, známý z filmů Jima Jarmusche, se stanou držiteli ceny Kristián za přínos světové kinematografii v rámci Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest.

Jeho jedenadvacátý ročník se uskuteční od 20. do 28. března v multikině Cinestar Anděl. Přivítá 48 hostů a v rámci 18 programových sekcí uvede 141 filmů z šesti desítek zemí. Výběr z programu se objeví do 17. dubna při regionálních ozvěnách v tuctu měst.

Za režiséra Andrzeje Wajdu přijede Kristiána na zahájení festivalu převzít Robert Więckiewicz, představitel titulní role jeho filmu Walesa: člověk naděje. Druhým zahajovacím snímkem bude Přežijí jen milenci Jima Jarmusche. Při slavnostním zakončení bude promítnut film Ranhojič s Benem Kingsleym a Stellanem Skarsgardem.

Cenu Febiofestu získá jeden z šestice finalistů soutěže filmů natočených na mobil a bude vyhlášen vítěz soutěže evropských filmů, který převezme Grand Prix. Čestným předsedou třiatřicetičlenné laické poroty je oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

"Po dlouhé době se tak dostanu opět do středu filmového dění. V porotě jsem nikdy nebyl. Těší mě sociální i věkový rozptyl členů jury. Jsou to ničím nezatížení lidé, kteří mohou v mnohém korigovat profesionální kritiku," uvedl Pištěk.

Febiofest podpoří demokracii na Ukrajině

Podle prezidenta festivalu Fera Feniče Febiofest rozšířil program slavnostního zahájení a podpoří ukrajinskou demokracii; večerní filmový blok Hlas mladé Ukrajiny ve třech sálech multikina bude zdarma přístupný veřejnosti.

"Dva z mladých filmařů - režisér Oleksandr Ščerbak a kameraman Mykyta Panisov budou hosty večera spolu s režisérem Michailem Iljenkem," řekl Fenič.

Febiofest zároveň s pěti dalšími evropskými festivaly inicioval podporu pro ukrajinské kolegy, především z oděského a kyjevského festivalu. "K výzvě se zatím připojilo celkem 92 organizátorů z 60 festivalů ve 38 zemích," dodala dramaturgyně Hana Cielová.

Prodej vstupenek doprovází zájem fanoušků. "Během pěti dnů bylo prodáno 20 500 lístků, což je o pět tisíc více než loni," řekl ředitel festivalu Kamil Spáčil. Zájem je i o vstupenky na charitativní projekce, jejichž výtěžek podpoří klub nemocných cystickou fibrózou.

Debutanti se utkají o Grand Prix

Posedmé se v soutěži utkají o Grand Prix Febiofestu první a druhé snímky nastupujících talentů ze zemí Evropy.

Rozhovor s Jiřím Mádlem o jeho novém filmu Pojedeme k moři z Berlinale 2014.
Rozhovor s Jiřím Mádlem o jeho novém filmu Pojedeme k moři z Berlinale 2014. | Video: Šimon Šafránek

"Nechybí generační výpovědi, pohled na svět očima dítěte, zamyšlení nad důsledky společenských předsudků, dopady udavačství za komunismu nebo nad prokletím života v zajetí vlastního tělesného postižení. A najdou se i tvůrci, kteří vědí, že humor není jen kořením života, ale i dobrého filmu," uvedla Cielová. Český zástupce však letos mezi nimi chybí.

Zvláštního uvedení se dočká pět filmů, které vznikly převážně jako společné dílo českých a zahraničních producentů. Norsko-český Detektiv Down, finsko-česká Láska, soudruhu!, debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři, česko-rumunský počin Velmi neklidné léto a Sametoví teroristé.

 

Právě se děje

Další zprávy