Oscarové filmy, které ještě nejsou ani v kinech, kolují po internetu. FBI už odhalila viníka

jaz
24. 12. 2015 14:09
Federální úřad pro vyšetřování vystopoval únik kopie novinky Osm hrozných slavného amerického režiséra Quentina Tarantina až ke členovi akademie, která volí filmové Oscary. Snímek, který se ještě ani nedostal do kin, již koluje ve vysoké kvalitě po torrentových sítích a v Číně se prodává na DVD.
Osm hrozných
Osm hrozných | Foto: The Weinstein Company

Los Angeles – Před pár dny se dostala do oběhu pirátská kopie dlouho očekávaného snímku režiséra Quentina Tarantina s názvem Osm hrozných, který má českou premiéru teprve 7. ledna 2016.

Do případu se už vložila FBI. Té se podařilo vypátrat původní zdroj, ze kterého byly kopie pořízeny. DVD patří členovi akademie, jenž film obdržel k posouzení pro nominaci na filmové ceny Oscar.

"Nikdy jsem se ani nedotkl kontrolní kopie Osmi hrozných, která mi byla poslána do Alcon Entertainment, a ani si nejsem vědom, že bych něco takového obdržel," řekl Andrew Kosove The Hollywood Reporter s tím, že obvinění vůči jeho osobě jsou nesmyslná.

FBI ale tvrdí, že rozpoznala nezaměnitelný vodoznak právě jeho DVD screeneru, který teď koluje po pirátských úložištích. 

Producent a výkonný ředitel Alcon Entertainment ovšem odmítá, že by byl tím, kdo snímek zveřejnil. Jeho slova potvrzuje i web The Hollywood Reporter, který soudí, že Andrew Kosove je spíše obětí než samotným pachatelem. Navíc celá společnost plně spolupracuje s FBI na vyšetřování.

"Kromě toho, že spolupracujeme s FBI, budeme provádět vlastní šetření, abychom zjistili, co se stalo. Pirátství je hrozbou pro celý náš průmysl a stejně jako filmaři nebudeme tolerovat takovéto protiprávní a opovrženíhodné chování," dodal Kosove.

Faktem zůstává, že během prvního dne, kdy western Osm hrozných se Samuelem L. Jacksonem a Kurtem Russellem v hlavních rolích visel online na síti, ho stáhlo přes 600 tisíc lidí. Navíc se má prodávat fyzicky v čínských ulicích a na tržištích.

Podobně je na tom i snímek Revenant Zmrtvýchvstání režiséra Alejandra G. Iñárrita s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. K šíření nahrávek se přiznala pirátská skupina Hive-CM8 s tím, že další žhavé filmové novinky letošního roku budou následovat.

Filmové novinky vycházející koncem roku, které chtějí získat nominace na Oscara, si musejí odbýt aspoň jednu premiéru v americkém kině a poté být zaslány členům akademie. Tento distribuční kanál se už ale v minulosti ukázal být velmi nedůvěryhodným. V roce 2004 například vyloučila Akademie ze svých řad herce Carmine Caridiho, jehož kopie soutěžních filmů se objevily na internetu.  

 

Právě se děje

Další zprávy