Favoritem Českých lvů jsou Ztraceni v Mnichově. Zelenkovo drama posbíralo 15 nominací

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 1. 2016 11:28
Česká filmová a televizní akademie oznámila nominace na své výroční ceny, které předá 5. března v pražském Rudolfinu. Největší šanci získat Českého lva má drama režiséra Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Dvanáct nominací mají Kobry a užovky Jana Prušinovského a po devíti debut Slávka Horáka Domácí péče s pohádkou Alice Nellis Sedmero krkavců. Film Schmitke režiséra Štěpána Altrichtera získal osm nominací.
Ztraceni v Mnichově
Ztraceni v Mnichově | Foto: Falcon

Snímky Ztraceni v Mnichově, Kobry a užovky a Domácí péče posbíraly nejvíce nominací na letošní filmové ceny Český lev, oznámila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA).

Drama režiséra Petra Zelenky má šanci získat 15 ocenění, Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského získaly 12 nominací, debut Slávka Horáka Domácí péče pak o tři méně.

Laureáti převezmou ocenění 5. března v pražském Rudolfinu, moderátorkou večera v přenosu České televize bude opět Lucie Výborná.

Podle prezidenta akademie Ivo Mathého je pozoruhodné, že si její členové všimli například česko-německého filmu Schmitke. "Nedokážu odhadnout, do jaké míry se favorité prosadí, i když filmy Ztraceni v Mnichově, Kobry a užovky či Domácí péče mají nominací nejvíc. To ale není záruka pro finální hlasování," řekl Mathé ČTK.

Sošku Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli mohou získat herečky Alena Mihulová za film Domácí péče, Máša Málková za film Fotograf, Tereza Voříšková za roli ve filmu Laputa, Martha Issová za Sedmero krkavců a Jana Plodková za Ztraceni v Mnichově.

Z jejich mužských kolegů pak Boleslav Polívka za film Domácí péče, Karel Roden za roli ve filmu Fotograf, Hynek Čermák za Gangster Ka, Matěj Hádek za Kobry a užovky a Martin Myšička za roli ve snímku Ztraceni v Mnichově.

Českého lva za nejlepší dokument může získat jeden z pětice snímků Evangelium podle Brabence (režie Miroslav Janek), Filmový dobrodruh Karel Zeman (režie Tomáš Hodan), Mallory (režie Helena Třeštíková), Opři žebřík o nebe (režie Jana Ševčíková), Vlna vs. břeh (režie Martin Štrba).

Celkem 119 členů ČFTA vybíralo ze 42 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů uvedených do distribuce v roce 2015.

Novinkou 23. ročníku je udílení cen za televizní tvorbu. Zapojily se Česká televize, TV Prima, TV Nova, HBO Europe a TV Barrandov, které do tří kategorií nominovaly vybraná díla. Akademici o nich rozhodnou ve druhém kole hlasování.

Edvard Beneš národu nedůvěřoval, Češi by podle něj jeho diplomatické blafování nedokázali pochopit, říká o svém novém filmu Ztraceni v Mnichově Petr Zelenka. České vlády prý hrají s lidem často hry. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy