Favoritem Benátek je boj dvou párů a závislost na sexu

Pavel Kroulík
7. 9. 2011 8:00
Letošní nabitá soutěž prý připomíná Oscary
Foto: Aktuálně.cz

Benátky - Nejstarší filmový festival se přehoupl přes polovinu a už se začíná mluvit o tom, kdo je favoritem letošního klání. Soutěžní pole je letos nabité velkými jmény a padají poznámky, že nesledujeme jen souboj o Zlatého lva, ale přehlídku oscarových kandidátů.

Benátky 2011 - Viggo Mortensen
Benátky 2011 - Viggo Mortensen | Foto: Reuters

Nejvíc šancí se zatím dává komedii Romana Polanského nazvané Carnage (Bůh masakru) - adaptaci známé hry francouzské autorky Yasminy Rezy z roku 2006. V této „komedii mravů" vystupují dva manželské páry, které chtějí zklidnit situaci po konfliktu svých synů.

Snaha o domluvu ale vezme za své;  začnou převažovat emoce a ukazuje se, jak tenká je vrstva naší civilizovanosti.  Recenze líčí film jako zábavnou komedii, ale zároveň jako Pána much zasazeného mezi dospělé.  V hereckých kategoriích by mohli uspět i její aktéři:  Christoph Waltz, John C. Reilly, Jodie Fosterová a hlavně Kate Winsletová.

Závislost na sexu

Velký ohlas měl i britský film Hanba. Steve McQueen, který za svůj debut Hunger (Hlad) získal cenu v Cannes, opět obsadil do hlavní role Michaela Fassbendera, jenž hraje newyorského třicátníka zavislého na sexu, za nímž přijede jeho mladší sestra (Carey Mulliganová).

I Hanba je podle režiséra politický film. Jeho debut byl o vězeních v Irsku, tentokrát prý jde o to, jak svoboda zároveň uvrhuje člověka do závislosti, aby dokázal své touhy ukojit. Režisér, který začínal jako videoartista, podle ohlasů opět vytvořil „vizuálně tělesný" film a stejně intenzivně jako skvěle hrajícího Fassbendera snímá i „organismus" Manhattanu.

Fassbender podle ohlasů míří k herecké ceně. ostatně excelentní výkon prý podává i v dalším soutěžním snímku, dramatu Nebezpečná metoda. Film Davida Cronenberga je adaptací divadelní hry a popisuje přátelství Sigmunda Freuda a Carla Gustava Junga, mezi které vstoupí žena - pacientka Sabina Spielreinová.

"Shame" - Steve McQueen a herec Michael Fassbender (vlevo).
"Shame" - Steve McQueen a herec Michael Fassbender (vlevo). | Foto: Reuters

Tu hraje Keira Knightleyová, v roli Freuda se objevuje Cronenbergův oblíbenec Viggo Mortensen, Junga hraje právě Fassbender. Podle recenzí je Nebezpečná metoda „krásně natočený film" se skvělými výkony. Ale nemá prý vyrovnané tempo, působí až příliš klidně a měla by "aspoň někdy slézt z psychoanalytického gauče".

Větší šance (tedy minimálně podle britských médií) se dávají britskému retro snímku Tinker Tailor Soldier Spy, adaptaci románu Johna Le Carrého ze 70. Let s Garry Oldmanem coby agentem Georgem Smileym a s Colinem Firthem.  První anglicky mluvený film Švéda Tomase Alfredsona se prý vyznačuje melancholickou atmosférou a nabízí stylovou modernistickou hostinu.

Totéž slovo se objevuje v hodnocení francouzského komiksového filmu Kuře na švestkách. Slavná Íránka Marjane Satrapiová tu s Vincentem Parronaudem po Persepolisu zadaptovala svou další komiksovou knihu. Stále se připomíná také zahajovací filmu Březnové idy, ale cena by byla spíš gestem sympatiíí vůči herci a tady i režisérovi Georgi Clooneymu a také pro temné politické téma snímku.

Tsunami a naděje

Benátky 2011 - Matt Damon
Benátky 2011 - Matt Damon | Foto: Reuters

Nejnověji se také mluví o velmi působivém japonském snímku Himizu pojednávajícím o vlně tsunami. Režisér Sion Sono, známý svými drastickými, comicsově laděnými snímky, i tentokrát vycházel z comicsové předlohy, ovšem 10 let staré. Pro nynější adaptaci změnil vyznění; prý si již po poslední březnové tsunami v Japonsku nemohl dovolit natočit film, který by neskýtal žádnou naději.

Do seznamu favoritů by před víkendovým udílením cen mohla promluvit ještě britská režisérka Andrea Arnoldová, jež v Benátkách soutěží s filmem Na Větrné hůrce. Autorka ceněného sociálního Fish Tanku v nové adaptací klasiky obsadila do role mladíka Heathcliffa dva černošské herce. Ve čtvrtek má pak mít premiéru 23. soutěžní film, který zatím organizátoři uchovávají v tajnosti.¨

O nejhvězdnějším filmu je ale rozhodnuto. Největší várku velkých jmen přivezl Steven Soderbergh, který na Lidu představil mimo soutěž svůj nejnovější film Contagion (Nákaza) tipovaný za jeden z hitů podzimu.  Režisér pravidelně střídá odlehčenější tituly (Dannyho parťáci) a seriozní dramata s velkým diváckým ohlasem (Erin Brockovich, Traffic), které mu pak vydělávají na různé experimenty.

Foto: Reuters

Do Benátek přivezl drama Nákaza, jež  v rychlém tempu vypráví o smrtelném viru, který se lavinovitě šíří a není proti němu známá protilátka.  Ve filmu hraj Matt Damon, Gwyneth Paltrowová, Kate Winsletová, Jude Law, Marion Cotillardová a Lawrence Fishburne. Role průvodce připadla Damonovi coby otci, který se snaží zachránit dceru po smrti své manželky (Paltrowová). Jude Law je blogger odhalující skandály a šířící konspirační teorie, který tvrdí, že vir se snaží získat vláda.

Kvůli obsazení ohlasy přirovnávají Nákazu ke katastrofickým klasikám ze 70. let, jako bylo Skleněné či Dobrodružství Poseidonu. Soderbergh však prohlásil, že při psaní scénáře a natáčení měl pře sebou spíš film Všichni prezidentovi muži a chtěl vytvořit „procedurální obraz" toho, jak postupuje nemoc a jak na to lidé reagují. Hvězdy a jednoduchý styl by měly lidem usnadnit, aby tyto informace vstřebali.

Myjte si ruce

Ať už to byl záměr či nikoli, právě tato rozlomenost je z výsledku cítit a je také nejčastějším tématem recenzí. „Film vznáší rétorickou otázku, jaký je rozdíl mezi inteligentním a vědecky přesným filmem o něčem tak závažném jako nákaza a mezi zábavou pro masy, která katastrofickými prvky láká a uspokojí široké publikum,„napsal Todd McCarthy v Hollywood Reporteru a odpovídá na otázku rafinovaně stejně jako režisér: „Soderbergh má nepřekvapivě blíž k tomu prvnímu, ale vyzná se v tom druhé natolik, aby dokázal nahmatat onen kolektivní puls".

Foto: Reuters

The Telegraph soudí, že Nákaza už jednoznačně překročila hranici směrem ke studiovému thrilleru, ale přitom podle listu působí jako státní osvěta („Myjte si častěji ruce") a je až děsivě uvěřitelná.

Na seznam vítězů by mohl proniknout i český snímek Alois Nebel. Byl uvedený v hlavní nesoutěžní sekci, přesto může podle producentů získat cenu pro nejlepší debut. Adaptaci komiksu od Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 zhlédlo v neděli při premiéře asi 300 diváků, kteří prý ocenili zejména výtvarnou stránku příběhu.  Po červeném koberci se prošli režisér Tomáš Luňák, autoři předlohy, producent Pavel Strnad a herci Tereza Voříšková a Miroslav Krobot.

Černobílý animovaný snímek je zpracován metodou rotoskopie, kdy se materiál předtočí s živými herci, a pak se obrázek po obrázku každá část překresluje - dříve tuto metodu proslavil především režisér Richard Linklater (Sním, či bdím, Temný obraz), v poslední době s ní slavila úspěch inscenovaná dokumentární zpověď Valčík s Bašírem. 

Nebel se v září představí ještě na festivalu v kanadském Torontu, který je největší akcí svého druhu v Severní Americe a je pro mimoamerické tituly dobrou šancí sehnat silného distributora.

 

Právě se děje

Další zprávy