Recenze: Druhý díl filmu Fantastická zvířata nemá špetku kouzla, nepomohl ani Depp

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
15. 11. 2018 15:58
Mloku Scamanderovi asi nikdy nebylo souzeno stát se dalším Harrym Potterem. Hrdina nové, čistě filmové série Fantastická zvířata, která Harrymu Potterovi časově předchází, však v předloňském prvním dílu ukázal až neobvyklé charisma.
Protagonisté proběhnou Vídní i Paříží, ale nic z metropolí divákům neutkví. | Video: Vertical Ent.

Díky herci Eddiemu Redmayneovi tento "magický zoolog" nevytahoval jen podivuhodné kouzelné bytosti ze svého kufříku, ale také na plátno vnesl svou jemnou povahu. Takovým ostýchavým, zakřiknutým a přitom okouzlujícím postavám by snad ani nemělo být dovoleno hrát v drahých akčních fantasy hollywoodských ságách.

Grindelwalda hraje Johnny Depp bez špetky přesvědčivosti.
Grindelwalda hraje Johnny Depp bez špetky přesvědčivosti. | Foto: Vertical Ent.

Druhá část pětidílné série Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny, kterou ode dneška hrají kina, si to zjevně myslí také. A tak Mloka Scamandera zbavila velké části šarmu prostým trikem. Zahltila okolí nudnými, zbrkle napsanými postavami a zmateným líčením vztahů mezi nimi, aby Mlok dostal co nejméně prostoru.

Na název prvního dílu Fantastická zvířata a kde je najít dává dvojka jasnou odpověď. Kde je najít? Nikde. Ani na lákadlo z názvu série nemá nový film čas. Proč? Neboť jediná scenáristka, třiapadesátiletá autorka potterovských knih J. K. Rowlingová, se z nějakého důvodu potřebuje rozmáchnout k ději s velikostí pradávných ság.

A tak divák dlouhých 134 minut sleduje, kterak se různé postavy setkávají a řeší, kdo je čí příbuzný. Přitom se tu zaplňují mezery ve světě, který byl s knihami a filmy o Harrym Potterovi kompletní. O podobné dohledávání rodokmenů může mít zájem jen velký fanoušek.

Americký kritik David Sims v listu The Atlantic napsal, že se Rowlingová nebezpečně blíží Georgi Lucasovi z doby, kdy začal psát trilogii předcházející původní trojici Hvězdných válek. Tehdy, na přelomu tisíciletí, se z původního vizionáře stal přehnaně glorifikovaný encyklopedista, který ztratil vypravěčský um. Bohužel je to trefné přirovnání.

Druhá Fantastická zvířata jsou temnější než první film. A to doslova, málo scén se odehrává za denního světla. Titulní padouch Grindelwald naplňuje roli hitlerovského tyrana, však je také snímek zasazen do 20. let minulého století a obsahuje narážky na budoucí hrůzy druhé světové války včetně atomového hřibu.

Bohužel Grindelwalda hraje Johnny Depp bez špetky přesvědčivosti. Nepomůže mu ani barevná kontaktní čočka v jednom oku a vybělený účes. Nevyužitý je také mladý Albus Brumbál v podání Judea Lawa, jakkoliv utahaný děj alespoň párkrát rozjasní.

Snímek paradoxně naráz vyvolává dojem, že se v něm toho děje příliš mnoho, a přitom vůbec nic. Postavy převážně dlouze diskutují v potemnělých interiérech a exteriérech, které občas přelijí modré proudy kouzelnické energie, až se nakonec vyjasní, kdo je kdo. I když existuje velká šance, že divák bez záliby v encyklopediích potterovského světa nebude mít jasno ani v závěru.

Kvůli kombinaci 3D, neustálé tmy a barevných magických energií navíc i akční scény působí vizuálně odpudivě. I když sousloví akční scény je nejspíš přehnané - během soubojů postavy nadále staticky stojí, jako když si povídaly. Akorát z nich tryská barevná magie.

Navzdory jejímu působení však v sobě film nemá ani špetku kouzla. Je vlastně smutné pozorovat Rowlingovou, stvořitelku tak živoucího fantasy světa, jenž už přes dvacet let okouzluje mysli malých i velkých čtenářů a diváků, kterak ze svého univerza nechává prchnout veškerý život.

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

Režie: David Yates
Vertical Ent., česká distribuční premiéra 15. listopadu

Protagonisté proběhnou Vídní i Paříží, ale nic z metropolí divákům neutkví. Jejich hlavy jsou cele zaměstnané uvažováním, proč snímek vypadá, jako když někdo "na sílu" konstruuje nepovedené shakespearovské divadlo. Z lokací jsou sice cítit utracené peníze, ale také naprostá sterilnost.

Mezi kandidáty na nejzbytečnější film roku budou Fantastická zvířata favoritem. Přitěžující okolností jim je představa, že by měla následovat tři další pokračování.

 

Právě se děje

Další zprávy