Fanoušci si zaplatili i reklamu na Times Square. Režisér vyhověl a film předělal

Reuters Kultura Reuters, AP, Kultura
19. 3. 2021 15:00
Fanoušci zklamaní filmem Liga spravedlnosti, který v létě 2017 poprvé sjednotil několik superhrdinů společnosti DC Comics, mají nově možnost vidět ho v podobě, jakou zamýšlel původní režisér. Od čtvrtka je také na české HBO k vidění nová verze nazvaná Liga spravedlnosti Zacka Snydera.
Ben Affleck jako Batman, Gal Gadotová v roli Wonder Woman a režisér Zack Snyder při natáčení Ligy spravedlnosti.
Ben Affleck jako Batman, Gal Gadotová v roli Wonder Woman a režisér Zack Snyder při natáčení Ligy spravedlnosti. | Foto: HBO

"Tenhle snímek by nevznikl bez fanoušků, bez jejich tlaku, bez neustálého upozorňování a vášně na tolika úrovních, že si to nedovedete představit," konstatuje Snyder.

Pětapadesátiletý Američan a jeho manželka, producentka Deborah, od původního snímku odstoupili před dokončením. Stalo se tak kvůli rostoucímu tlaku ze strany studia, a zejména kvůli sebevraždě jejich dvacetileté dcery Autumn.

Liga spravedlnosti Zacka Snydera.
Liga spravedlnosti Zacka Snydera. | Foto: HBO

Původní Ligu spravedlnosti tak dokončil Joss Whedon, režisér superhrdinských Avengers. Dopsal scénář, dotočil mnohé scény, jiné vynechal a obstaral postprodukci. Film s rozpočtem přes 300 milionů dolarů však sklidil kritiku od diváků i kritiků, kteří mu vyčítali nesourodé vyprávění či špatné vizuální efekty.

Podle herců jako Raye Fishera, který ztvárnil Cyborga, navíc Whedon na place vytvořil toxické pracovní prostředí, doplňuje agentura AP. Celosvětově utržila Liga spravedlnosti jen 657 milionů dolarů, což bylo vzhledem k dodatečným nákladům na reklamní kampaň zklamání.

Fanoušci však začali vyzývat studio Warner Bros., aby zveřejnilo Snyderovu původní verzi bez dodělávek nastoupivšího režiséra Whedona.

V říjnu 2019 si skupina ctitelů Ligy spravedlnosti za tímto účelem zaplatila banner na slavném newyorském náměstí Times Square, jímž Snydera vyzvala, aby se k projektu vrátil.

Kampaň probíhala na sociálních sítích pod hashtagem #ReleasetheSnyderCut. Se stejným heslem příznivci demonstrovali před sídlem Warner Bros. v kalifornském městě Burbanku nebo vyvěsili bannery na setkání fanoušků Comic-Con v San Diegu.

Filmové studio apel nečekaně vyslyšelo a nechalo Snydera dodělat černobílou verzi snímku, jak si ho kdysi vysnil. Podle agentury AP to obnášelo spoustu práce, například místo trikových scén byly ve Snyderově verzi stále vložené jen pracovní nákresy.

Dohromady grafici nově vytvořili 2650 vizuálních efektů, štáb pak dotočil například scénu s Jokerem v podání Jareda Leta. Projektu prospělo, že v souvislosti s pandemií koronaviru se zastavilo natáčení většiny velkorozpočtových snímků, a tak triková studia, jindy zamluvená na roky dopředu, měla čas se projektu věnovat.

Fakt, že Warner Bros. souhlasili s další investicí do nepovedeného projektu, agentura AP přičítá výměně managementu ve firmě a obecně vysoké poptávce po atraktivním původním obsahu. Ten může videotéce HBO získat nové platící uživatele, které společnost potřebuje pro boj s konkurenčním Netflixem či Disneym.

"Nejtěžší bylo přesvědčit HBO, že stojí za to vrazit do toho další peníze," popisuje potvrzuje producentka Deborah Snyderová. "Pro ně je to koneckonců byznys. A potřebovali si být jisti, že když do toho zainvestují, tak se jim to nějakým způsobem vrátí. Protože film už v nějaké verzi existoval, museli jsme je přesvědčit, že jim dodáme víc než jen lehce upravený tvar, že nepůjde o stejný snímek," dodává.

Nová verze, která je od čtvrtka na HBO, detailněji vypráví osudy superhrdinů Batmana, Supermana, Wonder Woman, Flashe, Aquamana či Cyborga. Vysvětluje také motivaci jejich protivníka Steppenwolfa. Ve snímku účinkují Ben Affleck jako Batman, Henry Cavill v roli Supermana či Gal Gadotová jako Wonder Woman.

Kritici zatím Snyderovu verzi chválí. Na webu Rotten Tomatoes, jenž shromažďuje internetové recenze, má novinka průměrné skóre 75 procent, zatímco čtyři roky stará verze obdržela jen 40 procent.

Nová verze trvá čtyři hodiny. Rozdělena je do zhruba půhodinových kapitol, aby se na ni fanoušci mohli v klidu dívat doma. "Mohou se podívat naráz nebo po částech," vysvětluje Deborah Snyderová.

Agentura AP doplňuje, že manželé Snyderovi stáli na začátku současného rozvoje filmového světa DC Universe od supermanského snímku Muž z oceli, který měl premiéru roku 2013. Ligou spravedlnosti Zacka Snydera však za touto etapou zřejmě definitivně dělají tečku - jejich příštím projektem je apokalyptická Armáda mrtvých, kterou v dubnu uvede konkurenční Netflix.

Fanouškům Snyderovi děkují za podporu - včetně té, kterou se jim dostalo po sebevraždě dcery. "Rozhodli jsme se o tom mluvit veřejně. Duševní zdraví je tak křehké téma, že se lidé často bojí nebo stydí se k němu vyjadřovat. Během naší cesty s Autumn se to stalo i nám," popisuje Deborah Snyderová, proč s manželem podpořili Americkou nadaci pro prevenci sebevražd, známou pod zkratkou AFSP.

Po vzoru Snyderových se pak připojili fanoušci a organizaci poslali 500 tisíc dolarů, což je v přepočtu téměř 11 milionů korun. "Hrozně nás to dojalo. Liga spravedlnosti pro spoustu lidí znamená mnohé, stejně jako její postavy, ale přece jenom je to nakonec jen film. Ale aby fanoušci kvůli filmu skutečně pomohli druhým, kteří s něčím bojují? To pro mě znamená ještě o tolik víc," uzavírá Deborah Snyderová.

Liga spravedlnosti Zacka Snydera je na HBO GO s českým dabingem i titulky. | Video: HBO
 

Právě se děje

Další zprávy