Fanoušci si přetočili Star Wars s loutkami a kočkami

Karel Veselý
26. 1. 2012 17:11
Epizodu 4 už viděly na internetu dva miliony lidí
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Jeden díl kultovní sci-fi ságy Hvězdné války - Epizoda 4: Nová  naděje - se probudl k novému životu díky internetovým fanouškům, kteří mu společnými silami složili poctu v amatérském snímku Star Wars Uncut. Po roce a půl práce tisíců lidí po celém světě si "fanfilm" právě odbyl premiéru na YouTube.

Projekt www.starwarsuncut.com, který za filmem stojí, byl vloni oceněný televizní cenou Emmy za výjimečný počin na poli interaktivních médií. Jen za týden snímek zhlédly na internetu přes dva miliony lidí.

Film sestává z 473 patnáctivteřinových úryvků, které si nadšenci z celého světa rozdělili, a pak notoricky známé scény pojali zcela po svém. K vidění jsou hrané pasáže v kostýmech i v teplákovkách, v kulisách i v obývácích, ale také nejrůznější loutkové a animační techniky od plošinkové metody až po počítače.  

Foto: Aktuálně.cz

Postavy ze ságy ztvárnili nejen amatérští herci a fanoušci, ale také kočky, figurky z Lega i loutky z ponožek; roboti R2-D2 a 3PO na sebe vzali podobu chodících odpadkových košů nebo hmoždíře na česnek.

Zájemců nakonec bylo tolik, že o tom, která z verzí bude použitá ve finální podobě filmu, muselo rozhodnout hlasování komunity. Snímek, který je ke zhlédnutí na YouTube či Vimeo.com, je tak jen jednou z mnoha možných verzí. Nepoužité pasáže jsou dostupné na webu projektu, který vždy nabízí srovnání s originálem dotyčného úryvku.

Projekt internetových nadšenců

Za nápadem Star Wars Uncut stojí Casey Pugh, šestadvacetiletý programátor z Brooklynu, zbytek týmu už pak čítá jen šest lidí. Celý projekt je nevýdělečný.  Snímek byl hotový už v dubnu 2010, kdy se poprvé promítal na festivalu v Kodani. Jeho cestu k divákům pak ale zbrzdila společnost Lucasfilms, majitel autorských práv na originální snímek z roku 1977, která se postavila proti jeho uvedení v New Yorku.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ke zveřejnění Star Wars Uncut na internetu zatím zaujal George Lucas a jeho spolupracovníci pozici mrtvého brouka; nicméně nevyjasněné okolnosti kolem autorských práv zatím autorům neumožňují spustit další projekt, v němž by se fanoušci stejným způsobem pustili do Epizody 5 - Impérium vrací úder.

Internetový film nicméně využívá původní soundtrack Johna Williamse, i proto je pravděpodobné, že nějaká dohoda s Lucasfilms už existuje. Ostatně načasování YouTube premiéry je výhodné i pro původní autory a patrně slouží coby součást reklamní kampaně k uvedení 3D verze celé série v chronologickém pořadí. Epizodu I - Skrytá hrozba v třírozměrném formátu poprvé uvidí diváci už 9. února (u nás bude mít premiéru v pražském multikině Cinestar Anděl).

Foto: Aktuálně.cz

Jakkoliv je Star Wars Uncut obdivuhodný projekt internetových nadšenců, sledovat nesourodou změť amatérských filmařských technik jinak než "coby fenomén" je po chvíli pro diváka trochu utrpení. A pokud detailně neznáte originál, patrně se po chvíli ztratíte v ději; poznat totiž v rychle se střídajících hercích - lidských, zvířecích či animovaných - tytéž postavy je někdy značně obtížné. Přes ocenění zůstane Star Wars Uncut patrně roztomilou kuriozitou - která ovšem znovu potvrzuje nehasnoucí sílu popkulturního fenoménu Hvězdných válek.

Jejich tvůrce George Lucas rád hovoří o tom, jak je vděčný fanouškům za jejich kreativní příspěvky, a jeho společnost dokonce každoročně uděluje ceny v kategoriích amatérských filmů ze světa Hvězdných válek pod názvem The Official Star Wars Fan Film Awards. Ve skutečnosti si ale velmi pečlivě hlídá fanovské přírůstky do světa Star Wars; a pokud z něho výrazně vybočují, nemají šanci dostat jeho schválení k oficiálnímu zveřejnění.

Skutečná fanfikce - ať už jde o filmy, povídky nebo komiksy - přitom rozvíjí fikční univerzum příběhu právě o nové prvky, které v originále nejsou. Podle kulturního teoretika Henryho Jenkinse je tento fenomén důkazem výrazné proměny role fanouška v éře nových médií.

Jenkins let píše, že klíčem k fanfikci jsou tzv. chybějící scény: momenty v nichž si fanoušci mohou libovolně doplňovat vlastní představy či fantazie a z nich odvíjet další příběhy.

Foto: Aktuálně.cz

Kultura participace, v níž se lidé aktivně vzepřou diktátu uzavřeného díla, samozřejmě čím dál víc bují i díky levnějším technologiím výroby a internetu, kde nadšenci zveřejňují vlastní povídky, scénáře či filmy ze světa Pána prstenů, Harryho Pottera nebo seriálů Star Trek či Dr. Who.

Transsexuálové v hlavní roli 

Fanfilmy se točí od sedmdesátých let, kdy vzrostl význam fanouškovských komunit shromážděných nejčastěji kolem sci-fi setkání (conů). Zlatá éra ovšem nastupuje s rozšířením internetu v novém tisíciletí. Finská parodie Star Wreck: In the Pirkinning kombinující motivy ze seriálu Star Trek a Babylon 5 z roku 2005 si získala takovou popularitu, že vyšla na oficiálním DVD. Příkladem je i český snímek Metrénský incident ze světa Star Treku, který vznikal čtyři roky a měl premiéru v roce 2007.

Star Wars Uncut obsahuje i několik překvapivých parodických momentů. Jako když hlavní postavy hrají transsexuálové. Ale ze všeho nejvíc je příkladem internetového crowdsourcingu - tedy dělby práce mezi uživateli internetu.

Podobným způsobem vznikl například YouTube snímek Život v jednom dni (Life in a Day) zachycující všední události z dne 24. července 2010 lidí z celého světa. Vznik zaštítil režisér a producent Ridley Scott.

Tento dokument byl také potvrzením trendu, který YouTube spoluvytváří a který rovněž souvisí s fanouškovskými akivitami. Lidé stále víc času věnují své prezentaci a budování svého mediálního obrazu, neustále „hrají pro kameru" pod heslem: "Podívejte se na mě, jak jsem se natočil. Jsem zachycen, tudíž jsem."

To vše na jedné straně přináší obrovskou vlnu svobodné kreativity, ale na druhé i pocit, že každý dnes může být umělcem.  Při natáčení fanouškovských filmů ovšem hraje roli spíš chuť sdílet lásku k danému dílu.

Čtěte také:
Vypař se do ráje a zjisti si, kdo to je ten Arcade Fire

 

Právě se děje

Další zprávy