Fanoušci Pána prstenů pořádají Hon na Gluma

Kamil Fila Kamil Fila, kf
4. 5. 2009 8:30
Amatérský film měl premiéru v neděli v Londýně
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Čekání na celovečerního Hobita, jenž má mít premiéru v roce 2011, si fanoušci knih J. R. R. Tolkiena a filmů Petera Jacksona zkrátili tím, že sami natočili středometrážní snímek nazvaný Hon na Gluma (The Hunt for Gollum).

Jeho premiéra se po dvouleté práci odehrála v neděli na tradičním londýnském sci-fi filmovém festivalu; zároveň ho bude možné volně vidět na internetu.

Žádné krabice od bot

Rozpočet čtyřicetiminutového snímku byl pouze 3000 liber (přes 100 tisíc korun), ale rozhodně nevypadá na to, že by kulisy byly vyrobeny z krabic od bot. Na projektu pracovalo ve svém volném čase a zadarmo okolo 160 lidí, z toho 60 vyrábělo jen počítačové triky. Veškeré peníze tak padly pouze na kostýmy, natáčecí materiál a jídlo pro filmový štáb.

Foto: Aktuálně.cz

Trailer ukazuje, jak se fanouškovské dílo vizuálně velmi blíží Jacksonově vizi Středozemě a snaží se dosáhnout co nejprofesionálnějších parametrů. To platí i pro oficiální stránku projektu.

Středozemě ovšem tentokrát vznikla nikoli na Novém Zélandu, ale v Severním Walesu, ukazované scenérie mají být především zemí skřetů. Letecké záběry hor nicméně vznikly s pomocí freewarového programu Terragen.

Příběh Honu na Gluma je zasazen mezi knihy Hobit a Společenstvo prstenů a soustředí se na poutníka Aragorna a kouzelníka Gandalfa, kteří chtějí odhalit pravdu skrývající se za záhadou prstenu - k čemuž jim má poskytnou klíčovou informaci právě někdejší Smeagol proměněný prstenem v Gluma.

Peter Jackson
Peter Jackson | Foto: Bleskově Zábava foto
Čtěte také:
Filmový Hobit nebude žádný Pán prstenů pro děti
Čeští fanoušci si natočili svůj celovečerní Star Trek

Po Glumovi ostatně pasou i skřeti - prsten, který vlastní, totiž může být rozhodující ve schylující se bitvě Dobra proti Zlu. Vyprávění se čtyřmi hlavními postavami uprostřed obsahuje velkou bojovou (nicméně nikoli bitevní) scénu, jíž se zúčastnilo na 50 kaskadérů.

Fanoušci mají i svoji tvorbu

Fanoušci tímto příběhem vytvářejí vlastní spojnici mezi oběma knihami a rozhodli se po svém rozvést to, co Tolkien zmiňuje jen okrajově na stránce a půl. Pro roli Aragorna si jinak vybrali herce Adriana Webstera, který velmi připomíná Vigga Mortensena, jenž se stal díky Jacksonově trilogii filmovou hvězdou. Webster se pak dlouze učil imitovat Mortensena co se týče jak pohybů, tak přízvuku a dikce.

Foto: Aktuálně.cz

Režisér fandovského filmu Chris Bouchard působil jako hudební skladatel u amatérského snímku z prostředí Hvězdných válek s podtitulem Revelations (viz jeho stránka). Budoucnost filmů „fans-for fans" (od fanoušků pro fanoušky) je podle něj velká.

Současná kultura je čím dál tím více založená nikoli na prosté konzumaci, ale na sdílení a vlastní aktivitě. Ta se už neomezuje pouze na svobodnou interpretaci, ale zjevně i na vlastní tvorbu inspirovanou slavnými vzory.

„Bylo pro nás velké dobrodružství hrát si ve světě, který stvořil Peter Jackson," potvrdil v rozhovoru pro BBC Bouchard, že se opravdu snažili co nejvíc vycházet z oficiální filmové trilogie.

„Myslím, že bude vznikat stále více fanouškovských filmů, jež budou mít lepší a lepší produkční kvality. Stal se z nich už samostatný žánr, což je skvělé - protože jsou zadarmo a můžete vidět, že do nich lidé vložili hodně lásky. A pokud jste fanoušek určitého žánru, je hezké vracet se nakrátko do tohoto světa," vyznal se.

Pod dozorem dědiců

Tvůrci Honu na Gluma byli navíc po celou dobu v kontaktu k Tolkienovými potomky a vlastníky autorských práv, s nimiž měli dohodu, že jako autoři z filmu nebudou těžit žádný zisk a poskytnou ho uživatelům internetu zdarma. Vlastníci autorských práv tudíž potom fanoušky jenom podporovali v jejich nadšení.

Foto: Aktuálně.cz
 

Se snímky, jako je Hon na Gluma, se amatérské filmy posouvají na úplně novou úroveň. Svou poetiku už nečerpají z toho, že jako svérázné vyjádření obdivu působí levně a naivně, ale naopak se snaží vypadat co nejseriózněji.

Bouchardovým snem nyní je natočit nízkorozpočtový film, který už bude mít komerční charakter. Žánrově by mělo jít o futuristický thriller.

Štáb Honu na Gluma se zase podílí na dalším velkém fandovském fantasy filmu Born of Hope (Zrození naděje), který režíruje Kate Madisonová. Jeho děj pro změnu vypráví o narození Aragorna. 

 

Právě se děje

Další zprávy