Fanatiky Alana Clarka odhalí Fresh Film Fest

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 7. 2013 15:16
Tématem hlavní sekce letošního Fresh Film Festu bude fanatismus
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tématem hlavní sekce letošního mezinárodního festivalu zaměřeného na debutovou a studentskou tvorbu Fresh Film Fest bude fanatismus. Přehlídka se uskuteční od 28. srpna do 1. září v Praze už podesáté.

Festival v rámci tohoto tématu uvede například retrospektivu Alana Clarka, britského politicky provokativního režiséra, který inspiroval například Dannyho Boyla. Celkem akce nabídne v pražských kinech i pod širým nebem přes 150 projekcí a řadu doprovodných programů.

"Fanatismus chápeme jak ve smyslu značícím pozitivní umanutí a horlivost, tak i negativní posedlost nějakou myšlenkou. Chceme ukázat, jak se v oblasti filmu zobrazuje fanatismus, a to nacionální, etnický či rasistický, ale i třeba konzumní nebo spotřební," popsal umělecký ředitel Jan Stehlík.

Clarke točil o teroristech i skinheadech

První potvrzenou retrospektivou bude kolekce snímků britského filmaře a průkopníka realistické kinematografie Alana Clarka (1935-1990), u něhož začínali herci Tim Roth, Gary Oldman a Ray Winstone.

Alan Clarke
Alan Clarke | Foto: Aktuálně.cz

"Neúnavně, inovativně a kontroverzně zkoumal tehdejší britskou společnost. Ať už šlo o studium řádění fotbalových fanoušků, extrémistického terorismu, kritiku společenských institucí, života ve věznicích pro mladé či radikálních skinheads," podotkl dramaturg Michal Hogenauer.

Clarke podle něj inspiroval generaci spisovatelů, herců a režisérů, například Paula Greengrasse, Stephena Frearse nebo později Dannyho Boyla.

Do programu pořadatelé festivalu zařadili také dokument nazvaný Alan Clarke: His Own Man. Natočil ho režisér Andy Kimpton-Nye, který osobně na festivalu uvede své další dva krátké snímky - o Timu Rothovi a filmu Elephant.

Hlavní sekci doplní soutěže celovečerních debutů a studentských filmů, zvláštní uvedení a distribuční premiéry "Celkově půjde o 150 snímků, které jinde nemají šanci diváci vidět - progresivních, neotřelých, novátorských, zajímavých, prostě fresh," komentovala to ředitelka festivalu Radka Weiserová.

Vedle filmů nabídne festival také koncerty, workshopy, diskuse a výstavy. Projekce Fresh Film Festu se uskuteční v kině Světozor, ve Francouzském a Maďarském institutu, na FAMU, v kině Ponrepo a také pod širým nebem v Riegrových sadech, kam bude volný vstup.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy