Čínská herečka se kaje před komunisty, za daňové úniky musí zaplatit skoro 3 miliardy

ČTK Reuters ČTK, Reuters
5. 10. 2018 5:40
"Bez přínosné politiky komunistické strany by nebyla žádná Fan Ping-ping," kaje se veřejně nejznámější čínská filmová herečka, která na několik měsíců záhadně zmizela. Nyní ji úřady nutí zaplatit pokutu ve výši téměř tří miliard korun.
Fan Ping-ping na snímku z letošního festivalu v Cannes.
Fan Ping-ping na snímku z letošního festivalu v Cannes. | Foto: Reuters

Přední čínská filmová herečka Fan Ping-ping, která účinkovala v hollywoodských ságách X-Men a Iron Man, dostala za daňové úniky a další porušení zákona pokuty v souhrnné výši 883 milionů jüanů, což je v přepočtu téměř 2,9 miliardy korun. Informovala o tom státní tisková agentura Sin-chua.

Fan Ping-ping vloni v Hongkongu převzala sošku pro nejlepší herečku na Asijských filmových cenách.
Fan Ping-ping vloni v Hongkongu převzala sošku pro nejlepší herečku na Asijských filmových cenách. | Foto: ČTK/AP

Sedmatřicetiletá herečka začátkem června zmizela, což vyvolalo spekulace o tom, kde se nachází. Nyní Fan Ping-ping na čínské sociální síti zveřejnila dlouhou omluvu. Její případ souvisí s vyšetřováním smluv v zábavním průmyslu, jež iniciovala čínská vláda.

Některé filmové hvězdy údajně využívají smlouvy, jimž se s odkazem na dávnou čínskou filozofii ironicky přezdívá "jin a jang". Jedna smlouva obsahuje skutečný výdělek umělce, zatímco na druhé, kterou později dostane finanční úřad, figuruje nižší částka, vysvětluje zpravodajský server britské BBC.

Nejznámější čínská celebrita je nyní podle BBC držena na neznámém místě. Její účet na sociální síti Wej-po, čínské obdobě Facebooku, kde ji sleduje 62 milionů příznivců, byl po několik týdnů nečinný.

Nyní ovšem herečka na svém profilu zveřejnila omluvu. "V poslední době zakouším nebývalou bolest. Stydím se za to, co jsem udělala. A zde se všem upřímně omlouvám," napsala Fan Ping-ping. "Trest vyměřený na základě zákona a po vyšetřování daňových orgánů bez výhrad přijímám. Budu se tímto nařízením řídit, vynasnažím se tyto potíže přestát, získat prostředky a daně i pokuty zaplatit," dodala Fan, jejíž roční výdělek se odhaduje na 300 milionů jüanů, v přepočtu okolo 976 milionů korun.

Hvězda, kterou časopis Forbes v letech 2013 až 2017 označoval za nejvýznamnější čínskou celebritu, ve veřejném prohlášení nezapomněla na komunistickou stranu. "Bez přínosné politiky komunistické strany a státu, bez přízně lidí by nebyla žádná Fan Ping-ping," uvedla herečka.

Jejího agenta zatkla policie kvůli dalšímu vyšetřování, získat tak hereččinu reakci mimo oficiální čínské kruhy není možné.

Hereččino filmové studio, které založila roku 2007, ale uvedlo, že dvojí smlouvy Fan Ping-ping nikdy nepodepisovala.

Státní tisková agentura Sin-chua informovala, že pokud herečka nařízení splní a peníze zaplatí, nebude proti ní vznesena obžaloba, protože zákon překročila poprvé.

Fan Ping-ping se objevila v několika desítkách čínských filmů a televizních seriálů, mezinárodní pozornost si získala rolí v dobrodružném filmu X-Men: Budoucí minulost nebo v Iron Manovi 3. Ještě letos v květnu se účastnila festivalu v Cannes a počítá se s ní pro hollywoodský špionážní snímek 355, kde by měla hrát po boku Penelope Cruzové a Marion Cotillardové.

Roli dostala Fan Ping-ping také v nadcházejícím válečném filmu Air Strike. Právě při podpisu smlouvy s producenty tohoto snímku se Fan Ping-ping údajně dopustila daňového podvodu, dodává agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy