FAMUfest uvede dada Václava Klause i gagy Václava Havla

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 11. 2008 9:00
Studentský festival nabídne film o Ztohoven i DJ Vachka

Praha - V Divadle Archa ve čtvrtek startuje čtyřdenní přehlídka prací studentů pražské FAMU. Zahájí ji projekce filmu O mediální realitě, který se vrací k akci umělecké skupiny Ztohoven.

Art-teroristé se v červnu 2007 napojili do programu ČT a vpravili do vysílání montáž fiktivního atomového výbuchu v malebné krajině Krkonoš.

FAMUfest si nebere servítky, o čemž má svědčit i zahájení. „Proběhne v lepenkovém spojení nespoutaných Ethernal children a moderátora Ladislava Čumby," slibuje mluvčí akce Martina Knoblochová.

Výbušné filmy slibuje soutěžní filmová nabídka, která představí tvorbu studentů za uplynulý rok. Celkem budou promítnuty ve 13 blocích seřazených dle data narození svých tvůrců.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
FAMUfest: Hudební festival, co se tváří jako filmový

Jednotlivé projekce budou zároveň uvedeny filmy natočenými na FAMU právě v roce narození autorů; starší tvorba FAMU tak bude srovnána s tou nejčerstvější.

V té se objeví i řada známých herců, mimo jiné Josef Somr ve filmu Přání, Anna Šišková s Marthou Issovou ve filmu Strachování, Arnošt Goldflam v Poruchách nakupování či Jiří Lábus ve filmu Ctibor a pan Sadílek.

Studentské filmy se nevyhýbají ani českým politikům. Snímek Cítíme to všichni se inspiroval knihou Václava Klause Modrá, nikoli zelená planeta. Podle anotace se pohybuje na pomezí instruktážního a dada snímku a „objevuje skrytou poetiku svérázného textu o největším nebezpečí dneška"

Foto: AČFK

Ve filmu Josefa Abrháma Anatomie gagu o tématu gagu promluví mimo jiné Václav Havel, Zdeněk Svěrák, Luděk Sobota, Bolek Polívka či Karel Vachek.

Ten uvede v sobotu i komponovaný program DJ Vachek. Kontroverzní postava české dokumentární scény tu představí své oblíbené písně - a lze předpokládat, že hity pornofolkaře Záviše z Vachkova posledního filmu nebudou chybět.

V programu bude k vidění i několik filmů, které už si odbyly premiéru na nedávném festivalu dokumentů v Jihlavě. Mimo jiné Pravztahy, Heroes/Das Koncept, Panda s rudýma ušima, Hauser a Žižek či jeden z vítězů, Pokus o duchovní nápravu opraváře Josefa Lávičky v devíti obrazech.

V rámci FAMUfestu bude poprvé představena i komerční a mimoškolní tvorba studentů. A také budou ve spolupráci se studenty herectví z DAMU prezentovány soutěžící nerealizované scénáře. 

Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

V Arše proběhne i řada koncertů, kde o program se postarají dramaturgové festivalu Sperm, výstava fotografií, soutěž ve slam poetry, přehlídka videoartu nebo zvuková cvičení. 

Unikátní bude předpremiéra jednoho dílu z cyklu Zlatá šedesátá producenta Čestmíra Kopeckého a režiséra Martina Šulíka. Dokumentární projekt pojednává o zlaté éře československého filmu.

Na FAMUfestu si odbude premiéru díl věnovaný Věře Chytilové, spolu s ním budou promítnuty slavné Sedmikrásky a kolekce školních filmů režisérky.

FAMUfest letos obšancoval Prahu pestrobarevnými lepenkami, jeho organizátoři ale slibují, že po skončení festivalu zajistí jejich úklid.

Každý den festivalu bude začínat společným obědem organizátorů i účastníků festivalu, a to přímo z kuchyně restaurace U Rozvařilů. 

FAMUfest proběhne od 6. do 9. listopadu v divadle Archa. Na festival má přístup i veřejnost, vstupenky jsou v ceně 50 až 80 korun. Závěrečný večer s koncertem skupiny The Presets stojí 200 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy