FamuFest se letos předvede ve stavu Beztíže

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 11. 2011 10:22
Na Nové scéně ND v Praze začíná FamuFest
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V prostorách Nové scény Národního divadla v Praze začíná v pátek 25. listopadu třídenní přehlídka studentské tvorby FamuFest, která divákům nabídne 101 filmů ze všech kateder. Letos poprvé bude bez soutěže - o filmech se však bude diskutovat s odbornými arbitry. Organizátoři tak chtějí docílit uvolněnější atmosféry "navozující stav Beztíže" - jenž je leitmotivem celé přehlídky. 

Nová scéna Národního divadla se tudíž o víkendu promění interiérem, designem i vizuálními efekty ve vesmírnou loď, na které se budou setkávat studenti, filmaři, odborníci i diváci a společně budou o filmech diskutovat.

Největší novinkou je zrušení klasické soutěže, která probíhala v posledních letech. „Jsme přesvědčeni, že princip soutěže není jedinou hybnou silou, která filmový materiál pohání vesmírem. Naše loď letí na Beztíži - to je stav, kdy člověka opouští tíže stereotypů, stav, kdy se loď sama pohání pouhou svou radostí z letu," říká kreativní ředitel FamuFestu Robin Kvapil.

Klasičtí porotci udělující ceny jsou tedy zrušeni. Místo nich budou po promítání filmů probíhat diskuze s tzv. arbitry, jejichž úlohou není rozhodovat, ale reflektovat zhlédnuté filmy. Zaujmout k nim postoj a konfrontovat ho s přítomnými tvůrci; to vše za aktivní účasti a přispění diváků.

Mezi odbornými arbitry, kteří budou s tvůrci o jejich dílech hovořit, budou například režiséři Robert Sedláček a Julius Ševčík, výtvarník Jaromír99 (spoluautor komiksu Alois Nebel), hudebník Jan P. Muchow, šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery, skladatel a malíř Vladimír Franz či herečka Petra Špalková.

Na Nové scéně budou probíhat i přednášky zajímavých osobností z oblasti filmu, filmové technologie a médií. Diváci budou moci navštívit například přednášku o Virálfestu od Pavla Hackera, o programu MediaDesk či o distribuční společnosti Bonton.

Kromě projekcí a přednášek uvede Famufest i několik večerních koncertů, které nabídnou průřez art-punkovou hudební scénou: vystoupí berlínští Candie Hank, Fuckead (Rakousko), Dj Fett (Německo) a další hudební interpreti z Čech i zahraničí.

V doprovodném programu jsou také výstavy posluchačů Katedry fotografie instalované v galerii GAMU (Galerii Akademie múzických umění) a v galeriích Krásné ztráty či v galerii Velryba.

Vstupenky na Famufest mohou získat i zájemci z řad veřejnosti - na den stojí 100 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy