FAMUfest nabízí lovestory igelitek a indie hvězdy

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 11. 2007 11:00
Archa od čtvrtka hostí festival s nabitým programem

Praha - Slavnostní projekcí celovečerního dokumentu Ztracená dovolená odstartuje ve čtvrtek letošní FAMUfest. Dokumentární detektivka Lucie Králové není jediným celovečerním filmem studentské přehlídky, která nabízí přehled toho nejlepšího, co se na největší české filmové škole za poslední rok urodilo.

Na FAMUfestu jsou k vidění filmy hrané, dokumentární i animované, soutěž nerealizovaných scénářů i fotografií. Krom toho jsou na programu instalace, performance a přednášky. Přesto je FAMUfest nadále poměrně uzavřenou přehlídkou.

FAMUfest: Moje jediné
FAMUfest: Moje jediné | Foto: FAMUfest

"Každoročně je obecenstvo tvořeno většinou z bývalých, současných a budoucích studentů FAMU, popřípadě studentů uměleckých škol," říká Vendula Kraslová. Nedílnou část publika tvoří profesoři škol a lidé, kteří se ve filmovém průmyslu pohybují. "Veřejnost bohužel o školní filmy moc zájem nemá."

FAMUfest přitom nabízí řadu atraktivních počinů. Poběží tu dva celovečerní absolventské filmy, oba z katedry dokumentární tvorby. Krom Ztracené dovolené také Moje jediné od Gyuly Nemese. Absolventský film maďarského studenta vypráví o velké lásce jednoho sukničkáře.

Mimo soutěž budou na FAMUfestu k vidění i loutkoví Chcípáci. Animovanou tvorbu zastupuje i film Zdeňka Durdila Rádio Kebrle, který letos bodoval na studentském Fresh Film Festu v Karlových Varech, nebo Tašky, v nichž animátor Miloš Tomic zachytil milostnou lovestory mezi třemi igelitkami v parku.

Foto: Aktuálně.cz

Částečně animovaný je i pozoruhodný I am bigger and better, v němž pod vedením Martina Dudy hraje okouzlující 3D robot spolu s Miroslavem Krobotem, Matějem Hádkem či Vandou Hybnerovou.

Známí herci jsou k vidění i v dalších filmech. Absolventský film Jana Pachla Runway láká na Kryštofa Hádka, Marian Roden hraje ve filmu Oslnění, Eva Holubová ve filmu Malé radosti.

Část dokumentárních filmů na sebe upozornila na jihlavském festivalu, mimo jiné Piraňa Viery Čákanyové, svérázný portrét bulvární novinářky.

Součástí festivalu je i hudební program, letos zvlášť atrakativní. Na přehlídce vystoupí američtí Deerhunter, němečtí Al-Haca a slovenský MC Strapo; českou scénu bude zastupovat projekt Midi lidi či Pleese the Trees.

FAMUfest proběhne od 8. do 11. listopadu v Divadle Archa. Rozdání cen a projekci vítězných filmů plánuje na neděli.

 

Právě se děje

Další zprávy