Falešný poslanecký asistent Lukáš Kohout míří do kin

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 3. 2008 15:52
Bobule chtějí být hladivou vinařskou komedií

Praha  - S podporou moravských vinařů a bývalého falešného poslaneckého asistenta Lukáše Kohouta míří do kin Bobule - vinařská komedie inspirovaná částečně právě Kohoutovým příběhem.

Kohout spolupracuje i na promo filmu, ve filmu se ale objevili i skuteční politici jako Tomáš Julínek či Pavel Severa. Kohout si podle svých slov odseděl ve vazbě 7,5 měsíce; za tři roky mu končí podmínka, kterou si vysloužil tím, že se vydával za falešného poslaneckého asistenta a na základě toho vyrážel na luxusní zahraniční cesty se svými kamarády.

"Dnes mám půlroční dceru, to je můj držák, abych se Sněmovní 4 vyhýbal velkým obloukem," dodává. Na své eskapády ale nevzpomíná úplně ve zlém. "To cestování za to stálo, ae Pankrác přece jen nejsou Maledivy. Začal jsem svých činů litovat hned první den vazby."

Kryštof Hádek a Tereza Voříšková ve filmu Bobule
Kryštof Hádek a Tereza Voříšková ve filmu Bobule | Foto: Bioscop
Start natáčení: Jak Pražáci hledají na Moravě lásku. A Bobule
Politici ve filmu: V novém filmu Bobule se zase prohánějí politici

O filmu: Kryštof Hádek je falešný poslanec

"Dnes jsem film viděl poprvé a myslel jsem si, že na plátně budu hezčí. Takže jsem hodně v depresi. Po skončení tiskovky rozhodně na víno nepůjdu," řekl ve čtvrtek lakonicky Lukáš Langmajer, který spolu s Kryštofem Hádkem ztvárnil ústřední dvojici zlodějíčků, kteří klid, štěstí, lásku i sebe samé najdou až na prosluněných moravských vinicích.

Z velké části film zaplatili právě vinaři - Vinařský fond České republiky a brněnský vinotétník Tomáš Vican. Bobule se tak stávají jedním z prvních českých filmů vyrobených na zakázku konkrétní zájmové skupiny.

"Už od začátku jsem měli ambici, aby ten film působil jako pohlazení," objasňuje Vican záměr koproducentů.Diváky pohladí jistě i populární herci v dalších rolích - Tereza Voříšková, Miroslav Táborský, Václav Postránecký či Tomáš Matonoha.

Víno teklo proudem i při třicetidenním natáčení v okolí Pálavy. "Začali jsme natáčení s jablečným džusem,  pak jsme přešli na víno," říká producent Adam Dvořák. "Ale na natáčení bylo 10 stupňů, takže ta nálada byla hodně střízlivá," brání se nařčení, že jde o opilecký film.

"Film na mne působil mile, na několika místech jsem byl i dojatý," říká představitel jednoho z vinařů Miroslav Táborský; prý se mu líbí, že film je místy smutný a místy veselý. A i Lukáši Kohoutovi, kterému prý připomněl kriminálnická léta.

Bobule: hlavní hrdinové Kryštof Hádek a Lukáš Langmajer
Bobule: hlavní hrdinové Kryštof Hádek a Lukáš Langmajer | Foto: Bobule

"Je to příběh kluka, který šel špatnou cestou a musí změnit pohled na svůj život. Když člověk neví kudy kam, má se vrátit na začátek," shrnuje téma debutující režisér Tomáš Bařina, který film označuje jako poetickou komedii s nadhledem.

Bobule navazují na téma amerických snímků Bokovka či Dobrý ročník, které nápadně připomínají i zápletkou.

"Nejdřív jsme napsali první verzi scénáře, na Bokovku jsme se podívali až pak. Tak jsme napsali druhou verzi scénáře a potom se podívali na Dobrý ročník. My jsme ale opravdu vycházeli z našich zážitků," brání se Bařina a argumentuje i tím, že příběhy lidí kolem vína jsou podobné na celém světě.

Titulní písní filmu je singl Atentát skupiny Kryštof, záběry tvoří  i nový videoklip skupiny kolem Richarda Krajča.

Koproducentem filmu je Nova, do kin vstupuje příští týden v 31 kopiích, na podzim bude uveden na DVD.

Jeho cestu do pirátských vod by mělo zkomplikovat značkování kopií dosud běžné spíše v zahraničí. "Když se pak někde objeví pirátská kopie, budeme vědět, z jakého kina je," říká producent.


 

 

Právě se děje

Další zprávy