Extrémní pravice se schází v Praze. V německém filmu hrají Fialová či Maximová

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 1. 2022 18:40
V německo-českém dramatu Je suis Karl režiséra Christiana Schwochowa, které tento čtvrtek začnou promítat kina, extrémní pravice cynicky zneužije migrační krizi.

Film se z velké části natáčel v Praze, podpořil jej Státní fond kinematografie a jednu z hlavních rolí ztvárnila Anna Fialová. Dále účinkují Elizaveta Maximová, Sara Sandeva nebo Veronika Bellová.

Soundtrack složili Angličan Tom Hodge a český producent Tomáš Dvořák známý jako Floex. Štáb za asistence zdejší společnosti Negativ ještě před pandemií koronaviru natáčel v okolí Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, na hlavním nádraží, Starém Městě, na Vinohradech či Strahově.

Název odkazuje k heslu Je suis Charlie, jež se stalo symbolem solidarity a protestů po teroristickém útoku na francouzský časopis Charlie Hebdo v roce 2015.

V dramatickém příběhu mladá dívka Maxi unikne smrti při teroristickém útoku v Berlíně, výbuch ji ale připraví o domov, matku a dva sourozence. V těžkých chvílích protagonistku charismatický Karl seznámí s mládežnickým hnutím, jež chce změnit Evropu. Aby na chvíli unikla svému traumatu, odjíždí s Karlem do Prahy na takzvanou letní akademii, ve skutečnosti propagandistickou akci nové pravice.

Ideály o návratu evropských hodnot a kritika vlád, které nedokáží zabránit násilí či nevinným obětem, znějí Maxi v její situaci lákavě. Příliš pozdě si uvědomí, že s ní okolí manipuluje a její tragický příběh slouží k prosazení zájmů příznivců extrémní pravice.

Snímek Je suis Karl měl premiéru vloni na festivalu Berlinale a obdržel několik nominací na německé filmové ceny. Inspiroval jej případ v Německu, kde neonacistická skupina provedla sérii loupeží, bombových útoků a vražd vždy tak, aby podezření směřovalo na některou z přistěhovaleckých komunit.

Film Je suis Karl začnou česká kina promítat ve čtvrtek. | Video: Bontonfilm

Filmy režiséra Christiana Schwochowa získaly několik cen včetně těch na festivalech ve švýcarském Locarnu nebo Karlových Varech. Jeho snímek Bornholmská ulice měl v Německu úspěch a obdržel ocenění "televizní událost roku". 

Schwochow režíroval také úspěšný televizní seriál Zaprodaní bance nebo několik epizod seriálu Koruna z produkce Netflixu.

 

Právě se děje

Další zprávy