Evropským filmem roku je drama Mládí režiséra Sorrentina

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 12. 2015 23:51
Film Mládí italského režiséra Paola Sorrentina získal v Berlíně hlavní cenu Evropské filmové akademie (EFA). Cenu za celoživotní dílo převzala 69letá britská herečka Charlotte Ramplingová, která obdržela i cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Ocenění za přínos světové kinematografii získal rakouský herec Christoph Waltz. Nominaci za nejlepší režii proměnil Ital Sorrentino právě za drama Mládí. Tento film bodoval i v kategorii nejlepší herec, kterou vyhrál Brit Michael Caine. Ten obdržel také čestnou cenu EFA.
Herec Michael Caine a režisér Paolo Sorrentino s cenami, které jim přinesl film Mládí.
Herec Michael Caine a režisér Paolo Sorrentino s cenami, které jim přinesl film Mládí. | Foto: Reuters

Berlín - Film Mládí italského režiséra Paola Sorrentina v sobotu večer získal v Berlíně hlavní cenu Evropské filmové akademie (EFA). Toto drama se stalo nejen nejlepším evropským snímkem letošního roku, ale uspělo i v kategoriích režie a nejlepší herec. Naopak divácká porota vybrala jako nejlepší film španělský kriminální snímek La Isla mínima. Česká nominace se v žádné kategorii letos neobjevila.

Cenu za celoživotní dílo převzala 69letá britská herečka Charlotte Ramplingová, kterou čeští diváci mohou znát například z dramatu Jindřich VIII. a jeho šest žen či Bazén. Ramplingová obdržela i cenu za nejlepší ženský herecký výkon, a to za roli v britském dramatu 45 let. Ocenění za přínos světové kinematografii pak získal rakouský herec Christoph Waltz.

Nominaci za nejlepší režii proměnil Ital Sorrentino za dnes vyznamenané drama Mládí. Tento film bodoval i v kategorii nejlepší herec, kterou získal Brit Michael Caine. Ten obdržel také čestnou cenu EFA.

Nejlepší komedií se stal snímek Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě švédského režiséra a scenáristy Roye Anderssona. Komedie vznikla v koprodukci Švédska, Francie, Německa a Norska.

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp

Nepoužíváte WhatsApp? Zjistěte více >>

Cenu za nejlepší scénář EFA přiřkla dvojici Jorgos Lanthimos a Efthimis Filippu za sci-fi Humr. Nejlepším dokumentem letošního roku se stal britský snímek Amy režiséra Asifa Kapadie o zesnulé hudební ikoně Amy Winehouseové. Ocenění za nejlepší animovaný film připadla Písni moře režiséra Tomma Moora.

Předávání cen zahájil v budově berlínského kulturního a uměleckého střediska Berliner Festspiele před více než 900 pozvanými hosty předseda EFA, německý režisér Wim Wenders. Slavnostním večerem provázel německý komik Thomas Hermanns.

Při loňském udílení cen EFA v Rize získal hlavní trofeje film Ida polského režiséra Pawla Pawlikovského. Polský tvůrce dostal cenu za nejlepší film, za režii a za scénář. Jako nejlepší vyhodnotila film o dramatických osudech polské jeptišky v dobách komunismu i divácká porota.

 

Právě se děje

Další zprávy