Favoritka má čtyři hlavní ceny Evropské filmové akademie, hercem roku je Banderas

ČTK ČTK
8. 12. 2019 8:17
Historické britsko-irské drama Favoritka, které natočil Řek Jorgos Lanthimos, uspělo na sobotním předávání Evropských filmových cen. Získalo titul Evropský film roku 2019 a také bylo vyhlášeno nejlepší komedií.
Antonio Banderas se ceremoniálu nezúčastnil, promluvil přes telemost.
Antonio Banderas se ceremoniálu nezúčastnil, promluvil přes telemost. | Foto: ČTK/dpa

Evropská filmová akademie rovněž ocenila práci režiséra Lanthimose a britské herečky Olivie Colmanové, která ztvárnila jednu z hlavních rolí.

Juliette Binocheová s cenou za celoživotní dílo.
Juliette Binocheová s cenou za celoživotní dílo. | Foto: ČTK/dpa

Snímek Rekonstrukce českých tvůrců Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka neproměnil nominaci v kategorii krátkých filmů.

Favoritka už slavila úspěchy vloni, kdy obdržela Velkou cenu poroty na festivalu v Cannes. Začátkem roku přidala nominaci na Oscary i Zlaté glóby a Olivia Colmanová si nakonec vysloužila právě Oscara za herectví.

Historické drama ze začátku 18. století, v němž pětačtyřicetiletá Angličanka hraje královnu Annu Stuartovnu, včera v hlavní kategorii Evropských filmových cen porazilo mimo jiné nejnovější filmy Pedra Almodóvara a Romana Polanského. S oběma autory Jorgos Lanthimos soupeřil v kategorii pro nejlepší režii.

Za ztvárnění hlavní role v Almodóvarově filmu Bolest a sláva byl oceněn Antonio Banderas.

Nejlepší scénář podle evropské akademie letos měl snímek Portrét dívky v plamenech, za což si cenu odnesla Francouzka Céline Sciammová.

Česko bylo v soutěži, která je považována za evropskou obdobu Oscarů, zastoupeno v kategorii krátkých filmů. Tu ale nakonec opanoval snímek Vánoční dárek rumunského režiséra Bogdana Muresanua.

Werner Herzog dostal cenu za celoživotní dílo.
Werner Herzog dostal cenu za celoživotní dílo. | Foto: ČTK/dpa

V kategorii dokumentů zase neuspěl film Svědci Putinovi ruského režiséra Vitalije Manského, který vznikl v české koprodukci.

Při slavnostním večeru v Berlíně byly rovněž předány dvě ceny za celoživotní dílo. Členové filmové akademie poctili německého režiséra, producenta a spisovatele Wernera Herzoga a francouzskou herečku Juliette Binocheovou.

Ceremoniálu se zúčastnil i ukrajinský režisér Oleg Sencov, který byl nedávno propuštěn z ruského vězení při výměně vězňů mezi Kyjevem a Moskvou.

 

Právě se děje

Další zprávy