Evropská unie založila filmovou cenu LUX

rg
2. 10. 2007 14:00
Titulky budou v třiadvaceti úředních jazycích EU
Snímek z Mungiova snímku 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny
Snímek z Mungiova snímku 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny | Foto: kameraman Oleg Mutu

Brusel - Evropský parlament se rozhodl zavést k padesátému výročí vzniku Evropské unie filmovou cenu LUX. K vítěznému snímku budou z prostředků vyrobeny titulky ve všech třiadvaceti úředních jazycích Unie, původní jazyková verze získá titulky pro neslyšící a filmy natočené videotechnologií budou přepsány na filmový pás.

Pro první ročník už vybrala porota složená z odborníků tři finálové filmy. Německo-turecký koprodukční snímek Na druhé straně režiséra Fatiha Akina, který už získal ocenění na letošním Cannes. Film je druhou částí Akinova volného triptychu na témata láska, smrt a ďábel. Navazuje na rovněž ceněný titul Proti zdi z roku 2004.

Druhým filmem je rumunský 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny režírovaný Cristianem Mungiu. Ten se v komorním příběhu zabývá ilegalními potraty v Rumunsku osmdesátých let.

Posledním z trojice je film Navždy kráska, kterým chtěl portugalský režisér Manoel de Oliveira vzdát hold Luisi Bunuelovi. Odkázal na jeho klasický snímek z roku 1967 Kráska dne a po osmatřiceti letech se vrací k osudům Bunuelových postav.

Od 1. do 18. října se tituly promítají v prostorách Evropského parlamentu. Každý z nich bude ve speciálně zřízené promítací místnosti k vidění devětkrát.

Nelze budovat Evropu, aniž bychom současně usilovali o kulturní rozmanitost a podporovali umělecké obory, stojí v "zakládací listině" ceny LUX, která si klade za cíl "vnést světlo" do veřejné debaty o procesu budování Evropy a přispět k propagaci evropských filmů v Evropské unii.

Cenu v podobě babylónské věže předá ředseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering na plenárním zasedání ve Štrasburku 24. října.

Související články:

 

Právě se děje

Další zprávy