Erotické fantazie řidičky tramvaje uspěly v Annecy

Kultura Kultura
11. 6. 2012 12:20
Krátkometrážní film Tramvaj vyhrál na prestižním festivalu
Foto: Aktuálně.cz

Annecy - Krátkometrážní snímek Tramvaj Michaely Pavlátové natočený v česko-francouzské koprodukci trimufoval v Annecy na 52. ročníku největšího festivalu animovaných filmů na světě. Krátká groteska líčící erotické fantazie řidičky tramvaje pobavila mezinárodní publikum i porotu v čele s Ericem Khoo. Vedle toho si Pavlátová odnesla i cenu FIPRESCI.

Sedmiminutový snímek má být součástí širšího cyklu francouzské společnosti Sacrebleu Productions líčícího animovanou formou a s nadsázkou erotické fantazie žen, na kterém se budou podílet další autorky.

"Je velmi těžké natočit animovaný film, který by byl erotický a k tomu všemu navíc ještě komedií. A Michaele Pavlátové se podařilo nebývalou měrou," uvedl švýcarský expert Rolf Baechler.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V kategorii celovečerních filmů zvítězil rumunsko-polský animovaný snímek Crulic - cesta na onen svět, pod nímž je podepsaná Anca Damian. V podobě animovaného dokumentu se zabývá případem nespravedlivě obviněného rumunského gasterbeitera, který držel v polských věznicích protestní hladovku.

V rámci letošního ročníku byla Česká republika zastoupena i ve studentské soutěži, kde byly promítnuty filmy dvou studentů z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Martin Živocký představil pětiminutovou noirovou detektivku Případ (The Case), Veronika Szemlová alegorii o slepém následování náboženství Nesejdeš z cesty!

Novinky od Aurela Klimta i Hurvínka

V neposlední řadě bylo na místním prestižním trhu MIFA přítomno sedm českých producentů či profesionálů, kteří se pod hlavičkou vznikající Asociace animovaného filmu sami chopili prezentace domácí animace. Založili novou iniciativu koprodukčního Visegrád Animation Fóra, které mělo v Annecy vlastní stánek zastupující profesionály a producenty z našeho regionu.

K vidění byly v rámci jejich stánku loňské tituly jako Alois Nebel či Fimfárum do třetice všeho dobrého, ale i ukázky nových projektů. Aurel Klimt předvedl třicetiminutové pásmo ze svého loutkového titulu Laika, Martin Kotík představil, v jakém stádiu se nachází s vývojem svého Hurvínka.

"Tímto počinem chceme přispět k řešení neutěšené situace a obtížných produkčních a distribučních podmínek, v níž se dnes nachází český animovaný film," vysvětluje Martin Vandas z Maur Filmu, producent Fimfára. "V době zastavení produkce večerníčků ČT či dosud nevyřešeného financování Státního Fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie je už vážně ohrozena další existence animace u nás," tvrdí jeden z členů asociace Michal Podhradský.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy