Hra o trůny dál překonává rekordy, na cenách Emmy získala 32 nominací

Reuters ČTK Reuters, ČTK
16. 7. 2019 18:59
Se svým fantasy seriálem Hra o trůny, který nedávno skončil, televize HBO ovládla úterní vyhlášení nominací na americké ceny Emmy.
Kristofer Hivju, Kit Harington a Emilia Clarkeová ve Hře o trůny.
Kristofer Hivju, Kit Harington a Emilia Clarkeová ve Hře o trůny. | Foto: ČTK/AP

HBO jich získalo 137, z toho Hra o trůny může proměnit 32 nominací. Seriál už teď v historii nejprestižnějších amerických televizních sošek Emmy nemá obdoby, zatím jich posbíral 47.

Dnešní údaj je opět přelomový, 32 nominací za jediný rok se ještě nepodařilo získat nikomu. Dosud v tomto ohledu vedl kriminální seriál Policie New York, který roku 1994 obdržel 26 nominací.

Podle deníku New York Times je Hra o trůny opět favoritem na zisk hlavní ceny v kategorii dramatických seriálů, ve které už bodovala třikrát. A to navzdory tomu, že někteří fanoušci na sociálních sítích projevovali nespokojenost s tím, jak osmá řada Hry o trůny vyvrcholila, a dokonce zakládali petice žádající její předělávku. Podle údajů HBO poslední epizody průměrně sledovalo 45,8 milionu lidí.

Některé tváře z Hry o trůny mohou letos na Emmy uspět v hereckých kategoriích, například Kit Harington nebo Emilia Clarkeová.

Po úterním vyhlášení nominací je na druhém místě internetová videotéka Netflix se 117 nominacemi. Vloni se Netflixu podařilo být v celkovém počtu nominací úspěšnější než HBO, letos si televize opět prohodily role. K nejúspěšnějším titulům Netflixu dle porotců patří soudní drama When They See Us nebo komedie hrající si s časem Russian Doll.

20 nominací získalo Amazon Studio se svým komediálním seriálem The Marvelous Mrs. Maisel o ženě, které se rozpadá rodinný život, zatímco ona zkouší prorazit v žánru stand-up komedie.

O jednu méně, 19 nominací, pro HBO získal seriál Černobyl, vracející se k havárii jaderné elektrárny z dubna 1986 a jejím následkům.

Jared Harris v seriálu Černobyl.
Jared Harris v seriálu Černobyl. | Foto: ČTK/AP

New York Times upozorňují, že velká pozornost se bude opět upínat k herečce Julii Louisové-Dreyfusové. Ta za roli americké vrcholové političky v seriálu Viceprezident(ka) již šestkrát získala Emmy pro nejlepší komediální herečku.

Tentokrát může v rozhodování porotců hrát roli fakt, že Louisová-Dreyfusová se do seriálu nedávno vrátila po oznámení, že bojovala s rakovinou prsu.

Šanci stát se nejlepším komediálním seriálem mají letos kriminální komedie Barry, sitcom The Marvelous Mrs. Maisel a právě Viceprezident(ka). Ta by po letech 2013, 2015 a 2017 mohla proměnit už čtvrtou nominaci.

O titul nejlepšího dramatického seriálu se s Hrou o trůny utkají kriminální drama Volejte Saulovi, komediální drama Tohle jsme my či thrillerová série Na mušce s dramatem Boj o moc.

Julia Louisová-Dreyfusová v seriálu Viceprezident(ka).
Julia Louisová-Dreyfusová v seriálu Viceprezident(ka). | Foto: ČTK/AP

Nominandy na nejlepšího herce v hlavní roli v komediálním seriálu se stali Bill Hader (Barry), Michael Douglas (The Kominsky Method) nebo Don Cheadle (Černé pondělí), z hereček v této kategorii to jsou Rachel Brosnahanová (The Marvelous Mrs. Maisel) nebo Christina Applegateová (Dead to Me).

V kategorii minisérie proti sobě stojí pětidílný Černobyl, drama Útěk z vězení v Dannemoře, kriminální seriál When They See Us či thriller Ostré předměty.

Mezi zábavními talkshow byli opět nominováni John Oliver nebo Stephen Colbert, třetí rok po sobě naopak porotci opomenuli Jimmyho Fallona, který svou show vysílá na televizi NBC.

Televizní ceny Emmy budou v americkém Los Angeles uděleny 22. září. O nominace tentokrát mohly usilovat seriály, které měly premiéru od 1. června loňského roku do letošního 31. května.

Vybrané nominace na televizní ceny Emmy 2019

Nominace na televizní ceny Emmy 2019

Nejlepší dramatický seriál

Volejte Saulovi
Bodyguard
Hra o trůny
Na mušce
Ozark
Pose
Boj o moc
Tohle jsme my

Komediální seriál

Barry
Potvora
The Good Place
The Marvelous Mrs. Maisel
Russian Doll
Schitt's Creek
Viceprezident(ka)

Televizní film či seriál s omezenou distribucí:

Černobyl
Útěk z vězení v Dannemoře
Fosse/Verdon
Ostré předměty
When They See Us

Herec v kategorii komedie

Anthony Anderson, Black-ish
Don Cheadle, Černé pondělí
Ted Danson, The Good Place
Michael Douglas, The Kominsky Method
Bill Hader, Barry
Eugene Levy, Schitt's Creek

Herečka v kategorii komedie

Christina Applegateová, Dead to Me
Rachel Brosnahanová, The Marvelous Mrs. Maisel
Julia Louisová-Dreyfusová, Viceprezident(ka)
Natasha Lyonneová, Russian Doll
Catherine O'Harová, Schitt's Creek
Phoebe Waller-Bridgeová, Potvora

Herec v kategorii drama

Jason Bateman, Ozark
Sterling K. Brown, Tohle jsme my
Kit Harington, Hra o trůny
Bob Odenkirk, Volejte Saulovi
Billy Porter, Pose
Milo Ventimiglia, Tohle jsme my

Herečka v kategorii drama

Emilia Clarkeová, Hra o trůny
Jodie Comerová, Na mušce
Viola Davisová, Vražedná práva
Laura Linneyová, Ozark
Mandy Mooreová, Tohle jsme my
Sandra Ohová, Na mušce
Robin Wrightová, Domek z karet

Speciál DVTV k vyvrcholení seriálu Hra o trůny

Michal Ischia z Respektu a zakladatel serveru Edna.cz Tomáš Vyskočil glosují závěr seriálu Hra o trůny. Pozor, video obsahuje spoilery. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy