Ceny Emmy získaly Hra o trůny a seriál o ženě, která se v 50. letech stane komičkou

Reuters Kultura Reuters, AFP, AP, Kultura
18. 9. 2018 7:08
Na udílení televizních cen Emmy nechyběla žádost o ruku ani překvapiví vítězové. Příběh služebnice tentokrát ustoupil úspěšnější Hře o trůny. Claire Foyová získala sošku za to, jak na Netflixu ztvárnila královnu Alžbětu II.
David Benioff a štáb seriálu Hra o trůny přebírá hlavní cenu Emmy pro nejlepší drama. | Video: Reuters

Televizní ceny Emmy v hlavních kategoriích získaly seriály Hra o trůny a Marvelous Mrs. Maisel. Udílení nejprestižnějších amerických sošek za televizní tvorbu, které se uskutečnilo nad úterním ránem středoevropského času, tak skončilo mírně překvapivě.

Hra o trůny, jejíž zatím poslední řadu televize HBO uvedla již před třinácti měsíci, uspěla v kategorii nejlepší drama. Dohromady už za svou existenci obdržela 46 sošek.

Tentokrát Hra o trůny porazila loňského vítěze, Příběh služebnice, který má za sebou teprve dvě řady a v USA momentálně rezonuje především díky současné politické situaci. Právě proto třeba šéfredaktor časopisu IndieWire před udílením cen prorokoval, že novější, aktuálnější Příběh služebnice nad Hrou o trůny převáží. Nestalo se.

Sošku za nejlepší komediální televizní seriál obdrželo Marvelous Mrs. Maisel, za nímž stojí společnost Amazon. Odehrává se v 50. letech minulého století a vypráví o ženě v domácnosti, která se po manželově odchodu rozhodne zkusit dráhu stand-up komičky.

Seriál Marvelous Mrs. Maisel získal ještě čtyři další sošky včetně té za nejlepší komediální herecký výkon pro představitelku hlavní role Rachel Brosnahanovou.

Vítězové cen Emmy

Dramatický seriál: Hra o trůny (HBO)

Komediální seriál: The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon)

Televizní film či seriál s omezenou distribucí: The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story (FX)

Herec v kategorii drama: Matthew Rhys - Takoví normální Američané

Herečka v kategorii drama: Claire Foyová - The Crown

Herec v kategorii komedie: Bill Hader - Barry

Herečka v kategorii komedie: Rachel Brosnahanová - The Marvelous Mrs. Maisel

Herec v televizním filmu či seriálu s omezenou distribucí: Darren Criss - The Assassination of Gianni Versace: America Crime Story

Herečka v televizním filmu či seriálu s omezenou distribucí: Regina Kingová - Seven Seconds

Komediální seriál - Saturday Night Live

Talkshow - John Oliver: Co týden dal a vzal

Reality show - RuPaul's Drag Race

Podle agentury AFP bylo udílení letošních Emmy plné žertů o etnické pestrosti v Hollywoodu, současném prezidentu Donaldu Trumpovi či sexuálním obtěžování, což jsou v branži stále dominantní témata. Skupina herců a bavičů, k nimž se přidali popoví zpěváci John Legend a Ricky Martin, předvedla nápadité taneční číslo shrnující to podstatné z showbusinessu uplynulého roku.

Večer v americkém Los Angeles moderovali Michael Che a Colin Jost, komici známí z pořadu Saturday Night Live. Ten byl během večera také oceněn, získal sošku v kategorii zábavní tvorby - ve své historii už dvaasedmdesátou.

"Dnes večer můžete ve svých sedadlách popíjet. Snad vás to potěší, protože jestli teď Hollywood něco potřebuje, pak aby lidé při práci ztráceli zábrany," zažertoval k publiku moderátor Jost.

Když představoval nominace pro seriál Příběh služebnice, charakterizoval ho tak, že se "odehrává v imaginární budoucnosti, kde je skupina lidí silou donucena pracovat a plodit děti proti své vůli".

Moderátor seriál označil za "takové Roots pro bílé ženy". Šlo o narážku o známý televizní projekt ze 70. let minulého století, jenž se zabýval historií černošských otroků v USA.

Claire Foyová se svou Emmy za seriál The Crown.
Claire Foyová se svou Emmy za seriál The Crown. | Foto: ČTK/AP

V jiných pasážích se Jost dotkl minulosti televizních cen. "Emmy byly poprvé uděleny v roce 1949, kdy jsme se ještě všichni shodli, že nacisté jsou zlí," konstatoval zřejmě v narážce na to, jak nejednoznačně se současný prezident Trump vyjádřil k americkým stoupencům hnutí o nadřazenosti bílé rasy.

Nejlepší herečkou v kategorii drama se stala Claire Foyová, která v seriálu Netflixu zvaném The Crown ztvárnila anglickou královnu Alžbětu II. Foyová o cenu zápasila s Elisabeth Mossovou, hvězdou Příběhu služebnice.

"Tohle se nemělo stát," vzkřikla překvapeně Foyová, když Emmy přebírala. Byl to pro ni poslední okamžik, kdy mohla sošku coby královna Alžběta II. získat. V novější části seriálu, který se nyní zaměřuje na dění z 60. let minulého století, už roli Foyové přebírá herecká kolegyně Olivia Colmanová.

Mezi herci v kategorii drama uspěl Matthew Rhys, získal Emmy pro herecký výkon v poslední řadě špionážního seriálu z období studené války Takoví normální Američané, za nímž stála televize FX. V předešlých letech seriál na udílení Emmy výrazněji neuspěl, při poslední příležitosti ho ale nyní porotci zpětně vyzdvihli podobně, jako to v minulosti udělali s Rodinou Sopránů nebo Perníkovým tátou.

Peter Dinklage získal Emmy za výkon ve Hře o trůny. "Děkuji Daveovi a Danovi, že mi změnili život. Teď už se nemohu jen tak procházet po ulici," poděkoval sarkasticky.
Peter Dinklage získal Emmy za výkon ve Hře o trůny. "Děkuji Daveovi a Danovi, že mi změnili život. Teď už se nemohu jen tak procházet po ulici," poděkoval sarkasticky. | Foto: Reuters

Pozornost budila také kategorie pro nejlepší seriál v omezené distribuci. Tím se stala druhá řada krimi American Crime Story nazvaná The Assassination of Gianni Versace, jež líčí smrt módního návrháře Gianniho Versaceho.

Darren Criss, který ztvárnil Versaceho vraha, obdržel Emmy pro nejlepší herecký výkon v této kategorii.

Překvapivě skončilo udílení cen za mužský herecký výkon v kategorii komedie. Favorizovaného Donalda Glovera, hvězdu a také tvůrce seriálu z prostředí hiphopové periferie Atlanta, nakonec porazil Bill Hader. Ten hraje deprimovaného někdejšího nájemného vraha, jenž se snaží stát hercem, v seriálu satirizujícím showbusiness nazvaném Barry z produkce HBO.

Na galavečeru také známý herec Peter Dinklage převzal Emmy za výkon ve vedlejší roli v seriálu Hra o trůny. Když cenu přebíral, poděkoval tvůrcům Davidu Benioffovi a Danu Weissovi. "Děkuji Daveovi a Danovi, že mi změnili život. Teď už se nemohu jen tak procházet po ulici," uvedl Dinklage.

Cena pro nejlepší herečku ve vedlejší roli připadla Thandie Newtonové, jež účinkovala ve futuristickém Westworldu. "Nevěřím v boha, ale dnes jí poděkuji," pravila Newtonová.

Zahraniční novináři si všímají rivality mezi televizemi HBO a internetovým Netflixem. Porotci mezi ně ceny rozdělili stejným dílem - každá obdržela 23 sošek. "Pro Netflix bylo letošní udílení Emmy triumfem. Ale oddechnout si může také HBO, která je technicky vzato nejlepší ze všech klasických televizních a kabelových stanic," konstatuje deník New York Times.

John Oliver uspěl se svým zábavním pořadem pro HBO nazvaným Co týden dal a vzal.
John Oliver uspěl se svým zábavním pořadem pro HBO nazvaným Co týden dal a vzal. | Foto: Reuters

Agentura AFP si všímá ještě romantického okamžiku během udílení. Režisér Glenn Weiss převzal sošku za režii letošního ceremoniálu filmových cen Oscar, načež v děkovné řeči požádal o ruku svou partnerku Jan Svendsenovou.

"Ptáš se, proč o tobě nerad říkám, že jsi má přítelkyně? Protože chci, abys byla mou ženou," řekl Weiss, načež před Jenovou poklekl a nasadil jí snubní prsten.

Weissovo vystoupení v publiku vyvolalo silné emoce, režisér mluvil mimo jiné o tom, jak mu před dvěma roky zemřela maminka. "Ale žije ve mně, a vždy tam už bude. Maminka věřila, že člověk má v životě hledat to krásné. A tím nejkrásnějším v mém životě jsi ty," oslovil režisér svou nastávající.

 

Právě se děje

Další zprávy