S Elenou Ferrante spolupracujeme přes dva roky a pořád nevíme, kdo to je, říkají autoři seriálu

Reuters Kultura Reuters, Kultura
26. 7. 2018 13:37
Na podzim bude mít premiéru seriál televizí HBO a RAI, který vychází z románu Geniální přítelkyně.
Na snímku jsou obaly všech čtyř dílů českého vydání ságy Geniální přítelkyně.
Na snímku jsou obaly všech čtyř dílů českého vydání ságy Geniální přítelkyně. | Foto: Nakladatelství Prostor

Autoři televizního seriálu, který vzniká na motivy knižní ságy Geniální přítelkyně, už přes dva roky spolupracují s autorkou románů Elenou Ferrante - a stále netuší, kdo se pod tímto pseudonymem skrývá.

Ferrante je jednou ze scenáristek společného projektu televizí HBO a italské RAI. Seriál čítající osm epizod vychází z prvního dílu tetralogie Geniální přítelkyně, jež líčí velké přátelství i rivalitu mezi dvěma dívkami v italské Neapoli 50. let minulého století.

Čtyřdílná románová sága se stala bestsellery v USA i Evropě včetně Česka a vzbudila intenzivní spekulace o tom, kdo je ve skutečnosti Elena Ferrante.

Režisér seriálu Saverio Costanzo nyní popsal, že se svými producenty v uplynulých zhruba dvou a půl letech posílal spisovatelce či spisovateli e-mailové dotazy přes literárního agenta. Podle Costanza to bylo jako "spolupracovat s duchem".

To však nemění nic na tom, že režisér totožnost autorky znát nepotřebuje. "Nevím, kdo se za tím jménem skrývá. A vlastně mě to po pravdě ani nezajímá," říká režisér.

Podobně hovoří producent seriálu Lorenzo Mieli. Podle něj je totožnost Eleny Ferrante jedním z "nejlépe udržovaných tajemství v italské historii", ale nakonec "na skutečné totožnosti nesejde, protože pro autorku je důležité zachovat si soukromí".

Producenti pro seriál potřebovali najít herečky, které ztvární dvě přítelkyně - ambiciózní Elenu Grecovou a její tajuplnou kamarádku Raffaelu zvanou Lila. Za tímto účelem uspořádali konkurz, do něhož pozvali přes 1000 mladých žen. Nakonec vybrali čtyři. Podmínkou bylo, aby mladé ženy přesvědčivě hovořily neapolským nářečím.

Televizní seriál Geniální přítelkyně bude existovat v podobě s dabingem, jak jej zřejmě uvidí například američtí diváci, ale také s titulky. "V italské televizi pustíme verzi s titulky, protože Italové neapolskému nářečí nerozumí," vysvětluje producent Mieli.

"My sami jsme z Říma a nepobereme sedmdesát procent toho, co mezi postavami zazní," dodává.

Televizní seriál Geniální přítelkyně bude mít na HBO a RAI premiéru koncem letošního roku. Zatím se počítá s uvedením osmi epizod čerpajících z prvního románu, producenti by však rádi adaptovali také tři zbývající romány Eleny Ferrante o přátelství Eleny a Lily.

Tetralogii Geniální přítelkyně v českém překladu Alice Flemrové vydalo nakladatelství Prostor, poslední díl se na pultech objevil letos na jaře. Série v průběhu pěti dekád italských dějin popisuje vztah dvou žen, jejž silně formovala domovská chudinská čtvrť v Neapoli.

Elena se jejich příběh rozhodla sepsat, aby si vyrovnala účty s Lilou, která je podle ní vždy ta nadanější, krásnější či důvtipnější. Podle všeho však k sobě dívky navzájem vzhlížejí a cosi je k sobě přitahuje.

Elena Ferrante už začátkem 90. let minulého století sdělila svému nakladateli, že "když už jsou knihy napsány, své autory k ničemu nepotřebují". Patrně v přesvědčení, že dílo nebude obtěžkávat biografickými výklady, autorka svůj postoj nezměnila ani poté, co publikovala ságu Geniální přítelkyně a stala se jednou z nejskloňovanějších literátek současnosti.

Po její totožnosti od té doby pátralo několik italských médií, objevily se například spekulace, že jde o italskou překladatelku z němčiny Anitu Rajaovou. Nakladatelství ani autorka však pravou totožnost Eleny Ferrante nikdy nepotvrdily.

 

Právě se děje

Další zprávy