Báje o vlcích a lidech. Animovaný film se odehrává za anglické okupace

Pavel Sladký Pavel Sladký
15. 2. 2021 17:18
Videotéka Apple TV+ nově nabízí dobrodružnou animovanou podívanou Vlkochodci, která byla čerstvě nominována na Zlatý glóbus. Malá dívka zachraňuje kouzelnou vlčí smečku před bezcitnými lidmi a přemáhá strach.

Čtyřiačtyřicetiletý irský režisér a animátor Tomm Moore je hvězdou současné evropské animace. Má za sebou už tři úspěšné celovečerní filmy, které spojují bájnou minulost, rodinná témata a environmentální poselství.

Jeho debut Brendan a tajemství Kellsu se odehrává v 9. století na odlehlém irském opatství, hrdinou je mladý mnich. Druhý film se jmenuje Píseň moře a zasazený je do současnosti. Protagonistka, malá dívka, představuje poslední takzvanou selkii, tedy tulení vílu z keltských mýtů. V roce 2015 snímek uvedla i česká kina a dnes je Píseň moře dostupná na portálu Aerovod.

Kouzlo starobylých lesů

Novinku Vlkochodci natočil Moore společně se svým výtvarníkem Rossem Stewartem podle scénáře Willa Collinse, podepsaného již pod Písní moře. Příběh zasadili do oblasti kolem města Kilkenny v roce 1650, kdy bylo Irsko pod okupační správou Angličanů.

Despotický lord protektor chce vykácet vnitrozemí plné starých lesů, aby kolem města rozvinul zemědělství. Dřevorubcům ale v práci brání smečka vlků.

Vystopovat a zlikvidovat lesní šelmy má za úkol lovec, jehož dcera Robyn, dychtivá stát se lovkyní, je hrdinkou celého příběhu.

Jak se brzy ukáže, právě ona se po magickém setkání s dívkou jménem Mebh stává vlčicí noci, tedy vlkochodkyní ze starých legend. Je dívkou, když bdí, a vlčicí, když spí.

Vlkochodci jsou na Apple TV+ s českými titulky. | Video: Apple TV+

Okouzlující obrazy

Vlkochodci, stejně jako Brendan a tajemství Kellsu nebo Píseň moře, vznikli ve 2D s mnoha doplňujícími efekty. Krajina města i přírody je velkolepá, obrazy do mnoha detailů prokreslené, animace komiksově dynamická.

Čím větší obrazovku má divák k dispozici, tím víc toho může obdivovat. Zvláště první setkání s Mooreovou animací bývá silné.

Zatímco město Kilkenny je hranaté, plné domů, klecí a rozkazů, přírodu charakterizují kruhové motivy. Staré stromy se sklánějí nad lidmi i zvířaty a vytvářejí organické kruhy, mrštní vlci se svinou do klubíčka nebo se setkávají v poradním kruhu.

Zatímco civilizaci charakterizuje přísná hierarchičnost a ostré hrany architektury, přírodu mytologická cykličnost a přirozená spravedlnost.

Na snímku jsou Robyn a Mebh.
Na snímku jsou Robyn a Mebh. | Foto: Apple TV+

Báje pro celou rodinu

Moore své filmy točí jako rodinnou podívanou. V centru jsou dětští hrdinové, často odstrkovaní nebo pocházející z neúplných rodin. Jejich nenaplněné touhy se střetávají s konvencemi a obavami společnosti.

Ani Robyn nemá matku, irské děti ji jako Angličanku odstrkují a otec nechce porušit zákaz a vzít s sebou dívku do lesů za hradbami. "Je to pro tvoje dobro," říká, když jí něco zakazuje. Ona musí pochopit, že skutečnou hrozbou a klecí je strach.

V sázce na hrdinku, ekologický apel anebo hudbu v Mooreových filmech může být i čistý producentský kalkul, po výtvarné stránce i vypravěčsky jsou však skvělé.

Protagonistky pojí Moorea s některými filmy slavného japonského animátora Hajaa Mijazakiho, jako jsou Princezna Mononoke nebo Cesta do fantazie. Ale také například s Francouzem Rémim Chayém, dalším výrazným animátorem současnosti. Ten své nejnovější dobrodružné počiny Až na severní pól a Calamity, dětství Marthy Jane Cannaryové také věnoval dospívajícím hrdinkám, které se perou s maskulinním prostředím.

Animovaný film se v těchto dílech ukazuje jako výborný, zábavný prostředek k přemýšlení nad společenskými hodnotami, osobní odvahou i chutí snít.

Pro diváky mladší než osm let budou patrně překážkou titulky i napínavé akční sekvence, které by mohly nahánět strach. Rodiče se staršími dětmi se u Vlkochodců ale rozhodně nudit nebudou.

Vlkochodci

Režie: Tomm Moore
Film je k vidění na Apple TV+.

 

Právě se děje

Další zprávy