Eddie Murphy je vesmírná loď. Jak od Macourka

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 8. 2008 9:00
V nové roli je slavný pitvořil snesitelný
Seznamte se s Davem
Seznamte se s Davem | Foto: Bontonfilm

Recenze - Eddie Murphy přistává na planetě Zemi. V novém dětském filmu Seznamte se s Davem totiž vystupuje v bezprecedentní roli vesmírného korábu. Tím přilétají mimozemšťané, kteří odtud chtějí odsát všechnu vodu, a zachránit tak život na své planetě.

Nejde to ale tak snadno, jak si předsevzali. Už proto, že se jim - a vesmírné lodi konspirativně překrřtěné na Davea - do cesty postaví pozemšťané. Chlapec Josh, jeho zbrklá a ztřeštěná matka v podání sympatické Elizabeth Banks a také duo newyorských policistů, které vyšetřuje to podivné ztroskotání šmejdu z vesmíru u Sochy svobody.

Pozoruhodná sci-fi zápletka filmu Seznamte se s Davem kombinuje macourkovskou poetiku seriálů typu Křeček v noční košili s filmy jako bylo V kůži Johna Malkoviche. Už původní nápad člověka-lodi je par excellence.

Seznamte se s Davem
Seznamte se s Davem | Foto: Bontonfilm

Navíc se časem ukáže, že Dave umí řadu neocenitelných dovedností - velmi přesvědčivě zazpívat hit Bee Gees, sežrat hromadu párků na posezení, nosem ořezat tužku a mojitem připravit pěkně perné chvilky ústní uklízecí četě.

Navíc netradiční nápad umožňuje Murphyho leckdy nesnesitelný projev minimalizovat. V roli vesmírné lodi, koordinované zevnitř armádou malých mimozemšťanů, se nemůže pohybovat ani vyjadřovat tak expresivně jako obvykle a působí spíš jako dojemný nemotora.

Pryč jsou tak výlevy, které předváděl v tragicky špatném Norbitovi, ani fekální humor tu nemá tolik místa jako v jiných Murphyho filmech z poslední doby.

I svou potřebu ostatně vesmírný koráb vykonává řádně uzavřen za dveřmi toalety, kam kamera naštěstí tentokrát nedohlédne, dokonce i povely uvnitř lodi pro „poručíka Zadka" jsou překvapivě umírněné.

Seznamte se s Davem
Seznamte se s Davem | Foto: Bontonfilm

V řadě ohledů je to film překvapivě vtipný s až dadaistickou absurditou. Za hrdinu-koráb sice myslí a cítí celá posádka uvnitř, i tak je to ale dojemná postava, která groteskní ztraceností ve světě připomene Forresta Gumpa nebo hrdinu filmu Byl jsem při tom.

Střet malých mimozemšťanů - kteří ovšem vypadají jako normální lidé - s pozemšťany připomene zase nedávného animovaného Hortona. Pro ufony je navíc všechno na Zemi zcela nové, své znalosti řídí napojením do databází Google a Yahoo, což je vtipné i logické začlenění product placementu do děje.

Vrchního velitele lodi hraje se svou zálibou v dvoj(a více) rolích opět Murphy, ale tady už bohužel vystupuje ve své klasické poloze příliš výřečného chlapíka s rychlými pohyby.

Seznamte se s Davem
Seznamte se s Davem | Foto: Bontonfilm

Vzpoura posádky pak odhalí především slabiny scénáře, který se od chytlavého ústředního nápadu  moc dále neposunul. Vtípky vyplývající z hlavní atrakce sice vydrží dost dlouho, přesto se v druhé půli vyčerpávají.

S pomocí milostné linky mezi kapitánem a jeho pobočnicí se nicméně podaří i ze závěrečných minut vykřesat jakýs takýs smysl.

Na děti zaměřený a tím pádem příliš diblíkující dabing sice filmu příliš neprospívá; i tak by ale mohl zaujmout nejen malé publikum, pro které je určen, ale třeba i pár rodičů, kteří měli rádi policajta z Beverly Hills, co ještě nesbíral Zlaté maliny.

Už proto, že Seznamte se s Davem není zdaleka tak slabý film jako řada Murphyho nových počinů. 

Možná lze jeho agentům doporučit, aby mu pro příště sehnali už jen podobné role neživých předmětů. Jen proboha ne toalety!

Seznamte se s Davem (Meet Dave). Scénář Rob Greenberg, Bill Corbett, režie Brian Robbins, hrají Eddie Murphy, Gabrielle Union, Ed Helms, Elizabeth Banks a další. 95 minut, distribuce Bontonilm. Česká premiéra 14. srpna 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy