Džungli vystřídá voda. James Cameron vydal trailer z filmu Avatar 2

Kultura Kultura
9. 5. 2022 17:51
Režisér James Cameron v pondělí večer zveřejnil teaser trailer ze sci-fi filmu Avatar: The Way of Water. Ten se po 13 letech pokusí navázat na úspěch prvního dílu, jenž celosvětově utržil přes 2,8 miliardy dolarů, v přepočtu 67 miliard korun, a dosud je komerčně nejúspěšnějším hollywoodským snímkem všech dob.

"Po deseti letech se znovu setkáváme s Jackem Sullym, Neytiri a jejich dětmi, kteří stále bojují za to, aby se udrželi v bezpečí a naživu," uvedla distribuční společnost Falcon, která Avatara 2 uvede do českých kin 15. prosince.

První díl se odehrával v daleké budoucnosti na vzdálené planetě Pandora, kde místní domorodci z kmene Na’vi žijí v souladu s přírodou. Posádka vyslaná ze Země zde však objeví cenné minerály a začne je těžit. Protože pobyt na planetě je pro člověka obtížný, lidé si vytváří genetické dvojníky, takzvané avatary, ovládané psychikou oddělenou od lidského těla a fyzicky odpovídající původnímu obyvatelstvu planety, jež má průhlednou modrou kůži a dosahuje až třímetrové výšky.

Právě této mise se v prvním díle filmu zúčastnil paralyzovaný bývalý námořník Jake Sully hraný Samem Worthingtonem. Protože jako avatar může znovu chodit, přihlásí se do programu a seznamuje se s místními včetně princezny Neytiri v podání Zoe Saldany.

V nyní dokončovaném druhém díle už Jake s Neytiri založili rodinu, podle prvních záběrů jsou jejich děti napůl lidé, napůl příslušníci kmene Na'vi. Když se znovu vrátí stará hrozba, protagonisté jsou nuceni opustit domov a prozkoumat odlehlou vodní část planety, avizují tvůrci. "Ať jsme, kde jsme, tahle rodina je naše pevnost," říká Jake v traileru.

Ve snímku Jamese Camerona dále účinkují Sigourney Weaverová, Stephen Lang, Cliff Curtis nebo Kate Winsletová.

Režisér má kromě druhého Avatara zároveň rozdělaný třetí, čtvrtý a pátý díl. Ten by měl do kin přijít v roce 2028, kdy bude Cameronovi 74 let, uvedl server Cnet.com.

Britský deník Independent připomíná, že zatímco první Avatar v prosinci 2009 těžil z tehdy ještě neokoukané 3D technologie a projekcí v kinech jako IMAX, dnes se tato část kinematografie výrazněji nerozvíjí. "Disney bude mít co dělat, aby diváky pro tento formát znovu nadchnul," myslí si také časopis Deadline.com.

Producent Jon Landau ale v úspěch nového Avatara věří. "Scénáře Jamese Camerona mají vždy všeobecnou platnost. Umí do nich zabudovat věci, které jsou univerzální," řekl na nedávném CinemaConu v americkém Las Vegas.

Podle něj se budou všechna následující pokračování ságy točit okolo rodiny Sullyových. "Každý díl obstojí sám o sobě a bude mít uspokojivý závěr. Ale teprve když se na ně podíváte všechny, doceníte, jak je to široká, vzájemně provázaná sága," věří producent.

 

Právě se děje

Další zprávy