Dveře kinosálů právě rozkopla Kung Fu Panda

Kamil Fila Kamil Fila
6. 6. 2008 9:55
Po zeleném Shrekovi přichází chlupatý otylec

Los Angeles - Tradiční souboj animovaných studií nechybí ani v letošní blockbusterové sezoně. Za Dreamworks místo Shreka nastoupí líná Kung Fu Panda, Pixar nasadí po krysákovi Remym techniku, robůtka WALL-E.

Panda začíná trénovat v amerických kinech právě tento pátek, robot ne nepodobný Johnymu z dávného filmu Číslo pět žije se dostaví 27. června.

Látání střípků

Animátorské studio Dreamworks proslulo především trojdílným Shrekem. Ten je sice s každým dílem slabší co do originality vtipů i svižnosti vyprávění, nicméně zisky z něj jsou obrovské: 480 milionů dolarů celosvětově za jedničku, famózních 920 milionů za dvojku a relativní propad na 800 milionů za trojku, která ale i tak porazila loni Simpsonovy a právě  Ratatouille.

Jejich ostatní tituly v porovnání s konkurencí Pixaru (Toy Story, Příšerky s.r.o., Hledá se Nemo, Úžasňákovi, Auta, Ratatouille) hrají spíš druhou ligu, přinejmenším umělecky. Nadprůměrný titul v jejich nabídce představuje jen snímek Za plotem; Madagaskar a Pan Včelka představují střed a Příběh žraloka slabý kousek.

Pixar si totiž zakládá na dobrých příbězích a snaze vyvolat co největší identifikaci s animovanými hrdiny, tvoří pastiše - pocty žánrům, zatímco u Dreamworks se baví hlavně látáním různých parodických střípků a celek nikoho příliš nezajímá.

Těžko říct, zda Dreamworks může přemoct dominanci Pixaru, každopádně jejich hlavním trhákem sezony a bojovníkem proti konkurenci má být právě akční komedie Kung Fu Panda. (Správný český zápis by měl být Kung-fu panda, ale distributor se rozhodl převzít anglický titul beze změny.)

Populární hlasy

Jde o příběh líného pandy Poa, který se řízením vyššího osudu stane vyvoleným, aby přemohl zlolajného sněžného leoparda Taj Lunga, který chce získat magický dračí svitek, aby mohl ovládnout zemi a muhaha blablabla - jak už to tak v kungfárnách bývá.

Kvůli tomu ovšem musí projít výcvikem u prťavého hlodavce Si-fua (čínský název pro mistra, čili "mistr Si-fu", jak mu říká český překlad, je pleonasmus) a poznat i další zvířecí styly: kudlanky, hada, jeřába, tygra a opice (seřazeno zoologicky od bezobratlých až k primátům).

Foto: Aktuálně.cz

Režiséři a scenáristé, kteří stojí za snímkem, sice nejsou hvězdy, mají za sebou pouze několik obskurních seriálů jako Tatík Hill a Spongebob v kalhotách, nicméně produkčně je zájem publika pojištěn jmény mnoha populárních herců.

Požitkářského pandu bez kondičky a základní pohybové koordinace namluvil stále populárnější, stejně disponovaný a stále oblíbenější Jack Black známý z komedií Škola Ro(c)ku, Boží zápasník nebo z nové verze King Konga. Už má zkušenosti s dabingem z Doby ledové a Příběhu žraloka.

Si-fua namluvil Dustin Hoffman, který se v posledních letech od vážných rolí přesouvá stále častěji ke komediím (Fotr je lotr, Říše hraček), a opičáka nestor kung-fu filmů Jackie Chan, tygřici jak jinak než Angelina Jolie, zmiji mrcha od pohledu Lucy Liu a kudlanku Seth Rogen, jehož hvězda stoupla díky Zbouchnuté a Superbad.

Dobré recenze

Výsledné "pandamonium" slibuje přinejmenším verbální orgie, animátoři se zase snažili, aby byl snímek i vizuální smrští.

Foto: Bontonfilm

Poetika snímku se snaží co nejvíce přiblížit hyperkinetické asijské akční kinematografii, ale zároveň odkazovat na dnes už věkem přešlý popkult amerického televizního seriálu Kung-fu s Davidem Carradinem.

Základní motiv výcviku outsidera patří jak do výbavy východní, tak západní kinematografie, zde se však hraje spíš na jakousi adoraci "průměrného Američana", který se rád dívá na kung-fu filmy, ale není schopen se jakkoli přiblížit brilanci asijských fanatických cvičenců.

Snímek měl v USA oficiální premiéru ve čtvrtek, do kin jde v pátek a předcházejí mu velmi spokojené recenze v tamějším tisku i na internetu.

"Jak se letní filmy stávají větší a větší, přimějí nás, publikum, cítit se stále menší a menší. Nápaditá a chytrá Kung Fu Panda je jednoduchou a bezstarostně optimistickou výjimkou," shrnuje všeobecnou shodu recenze z agentury Asociated Press.

U nás si na naspeedovanou pandu počkáme do 3. července.

 

Právě se děje

Další zprávy