DVD Tropické bouře vypadá jako uvolněná improvizace

10. 2. 2009 11:45
Válečná parodie vznikla z blbnutí velkých kluků
Foto: IGN

DVD recenze - Co asi tak můžete napsat o DVD, na jehož obalu se skví: „Film, kterým jsou KUPODIVU nadšeni i filmoví kritici!". Těžko jít do opozice vůči snímku, jenž šíří lásku tak mocně, a celou svou vypravěčskou i propagační strategií po vás chce, abyste se cítili jako jeho fanoušci, protože už přece jste fanoušky spousty jiných děl.

Tropická bouře představuje akt lásky ke kinematografii bez ohledu na to, že v ní tečou kilometry střev, stříkají hektolitry mozků a zazní tolik nechutných sprosťáren, že by televizní vypípávači mohli dostat křeč do prstu z neustálého klikání. Vkus stranou, tady jde o vyšší podobu zábavy - smějeme se tomu, jak se dá pokleslost povýšit na absurditu.

Tento snímek byl vlastně fenoménem dávno před svým uvedením. Sliboval totiž, že bude smrtelně vtipný, stejně jako známý smrtící vtip ve scénce Monty Pythonů, a že jeho sledování nebude možné přežít bez úhony.

Foto: Aktuálně.cz

Reklamní kampaň disponovala skvělými falešnými trailery na neexistující filmy fiktivních herců hraných jinými známými herci. Šlo o parodii na Hollywood jako celek, která ovšem zároveň kopala „malou domů". Dnes už víme, že v Hollywoodu je hodně lidí mimo realitu, ale spousta z nich si je toho velice dobře vědoma a umí si ze sebe dělat legraci.

V Tropické bouři se skládá pocta klasických (proti)válečným filmům typu Lovec jelenů, Apocalypse Now či Četa, trochu se tu zesměšňuje Rambo a Zachraňte vojína Ryana, a hlavně se tu dělají šoufky z namyšlených herců všech kategorií. Ať už těch, kteří umějí hrát, ale neumějí přestat s hraním mimo záběr, nebo těch, kteří neumějí hrát, ani když jsou v záběru.

Výsledek, jenž běžel v kinech a nyní vstupuje na DVD, pochopitelně ani nemohl dostát všem extatickým očekáváním. Většina lidí popisuje, jak po silném začátku přijde drobný útlum, a film se zvedne až v závěru. Dost často se opakuje i oprávněná výtka, že parodie je přesná jen co se týče roviny primadonských herců, ale z hlediska procesu natáčení se příliš netrefuje. 

Foto: Aktuálně.cz

Sledujeme-li ale dokumenty na DVD, snadno pochopíme, proč se to stalo. Mystifikační trailery, které vidíme hned na začátku, opravdu vznikly nejdříve, a úvodní válečná sekvence, na níž byly vypotřebovány ohromné materiální náklady a duševní invence, se natáčela v exteriérech jako první.

Při jednom výbuchu bylo spotřebováno 4000 litrů benzínu a snímal se z velké dálky, protože při testu byly potrhané figuríny i ve vzdálenosti 75 metrů. Tvůrci chtěli natočit stejně dobrý film, jako jsou ty vážné, a dokonce více než vietnamskou válkou se inspirovali snímky z 2. světové.

V celé obří sekvenci je navíc minimum počítačových triků (pouze u vrtulníků sedících na zemi se netočily vrtule a byly digitálně dodělány až potom), neboť „u Lovce jelenů, Apokalypsy nebo Čety taky nic takového nebylo".

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Ben Stiller ustřelil prdel vkusu a Hollywoodu
Hollywood na internetu čím dál víc mystifikuje

Kameraman John Toll, který má například za sebou Statečné srdce nebo Tenkou červenou linii, přistupoval k práci jako kdyby natáčel seriózní velkofilm.

Jak ale sami přiznávají herci a konečně i režisér Ben Stiller, úvodní sekvence jim dala zabrat jako celý film a když s ní byli hotovi, jen si tak pro sebe úzkostně řekli: Hm, teď musíme natočit i ten zbytek. A bohužel, toto - zřejmě upřímné - povzdechnutí je potom na plátně i obrazovce trochu vidět.

Druhé vzedmutí kreativity a bombastické akce přijde až na konci, kdy se vyhodí do vzduchu most, jenž byl postavený ze skutečného těžkého dřeva a kovových šroubů, pak byl navrtaný tisícemi náloží a do plamenů byla zase přidaná speciální barva, aby exploze hezky oranžově vynikla.

Foto: Aktuálně.cz

Co se týče celkové bonusové výbavy,  na jednodiskové edici, která u nás vychází, citelně chybí dokument Rain of Madness, který se před časem v limitované edici prodával na internetu. K tomuto dokumentu se tu objeví jen falešný trailer.

Skvělé je (opět falešné) „virální video", které bylo šířeno prostřednictvím YouTube, v němž se Ben Stiller, Robert Downey Jr. a Jack Black dohadují, jak film správně propagovat pro mladou internetovou generaci.

Jinak mají „making of" dokumenty vůbec zvláštní nádech v tom, že nikdy nevíme, kdy herci a tvůrci mluví vážně. Zábavné působí pasáž, kdy se rozebírá, co to vlastně znamená točit „film o filmu o filmu" a  kde se nachází druhý a třetí štáb.

Dá se však například věřit tomu, že herci byli zmateni, když Stiller coby filmová postava řekl „střih" a musel nakonec coby režisér říkat místo toho „stop, kurva, fakt stop", když chtěl opravdu zastavit záběr? Vše, co dokumenty říkají, totiž vzápětí popřou a shodí.

Foto: archiv

Obdiv vyvolávají nepoužité záběry, kdy herci improvizují dialogy. Nekonečná desetiminutová výměna Stillera s Downeyho na téma „víš, kdo jsi" dovede opravdu zamotat hlavu. A člověk chápe, že Downeyho nominace na Zlatý glóbus a Oscara jsou zasloužené.

Tropická bouře po nás tedy žádá, abychom se na ni koukali opakovaně a dopomohli jí ke kultovnímu statusu. Bohužel právě opakované sledování filmu zas až tolik nepomáhá, ale naopak odhaluje jeho slabiny. Což neznamená, že se nejedná o jednu z nejlepších komedií loňského roku.

A přinejmenším jeden bonusový nezáměrný vtípek si z prohlížení DVD můžete odnést: skutečný producent Stuart Cornfeld vypadá velmi podobně jako producent Les Grossman, kterého ve filmu hraje k nepoznání namaskovaný Tom Cruise.

Tropická bouře (Tropic Thunder), USA 2008, scénář: Justin Theroux, Ben Stiller a Etan Cohen, režie: Ben Stiller. 102 minut. Premiéra na DVD v ČR: 4.2.2009, MagicBox.

 

Právě se děje

Další zprávy