DVD: Sériový vrah vypočítává sedm hříchů civilizace

Petr Cífka
28. 6. 2009 17:00
Thriller Davida Finchera s Bradem Pittem v hlavní roli
Foto: archiv

Recenze - Obžerství. Lakota. Smilstvo. Lenost. Pýcha. Závist. Hněv. Sedm smrtelných hříchů, sedm dnů, sedm vražd. A po jejich pachateli pátrají dva detektivové...

Velebený thriller Davida Finchera (Klub rváčů, Zodiac, Případ Benjamina Buttona) přichází konečně na český trh s DVD, i když bez bonusů, jen s původním televizním českým dabingem. Dlouhých patnáct let po premiéře v kinech!

Fincherovo Sedm spustilo v roce 1995 módní vlnu temných thrillerů o sériových zabijácích. Ve videopůjčovnách se posléze vyrojila spousta snímků s hravými vrahouny, kteří na detektivy líčí své ďábelsky sofistikované pasti a geniální plány.

Foto: archiv

Přibylo i pošuků vraždících kvůli radikální interpretací náboženských textů nebo fanatické víře. Od Vražd podle Jidáše přes Purpurové řeky až po všelijaké Oběšence - „Sedmičce" se ale žádná z nápodob a variací nevyrovnala.

Hříchy zkažené civilizace

Fincherův film podal detektivní story jako metaforu o zkaženosti dnešního světa. Nepotřeboval k tomu kdovíjak hloubavé filozofování, právě naopak, tematizoval to, o čem se mluví den co den.

Sedm zhmotňuje obraz moderního velkoměsta jako bezútěšného místa, charakterizovaného rozkladem tradičních hodnot. Přirozené sociální vazby byly zpřetrhány, lidé žijí v zaplivaných metropolích, jsou odcizení sobě navzájem a ve své anonymní existenci si užívají hříšných potěšení.

Metropole je zhmotněním rozkladu morálky, symbolem neřesti a hnusu. A i když kamera nevyhledává špínu přímo a necpe ji násilně do záběrů, je ji cítit za každým rohem, čpí z každého bytu, je všeprostupující.

Foto: archiv

Sedm reflektuje i zahlcení veřejného prostoru násilným nebo jinak „nepěkným" obsahem. Sex, tragické nehody, vraždy, znásilnění, krádeže, celý ten bezútěšný obraz dneška, bez přestávky recyklovaný médii, se podařilo promítnout do snímku velmi účinným způsobem.

Idealistický zelenáč a moudrý veterán

Očitým svědkem a katalyzátorem téhle špíny je detektiv William Sommerset (Morgan Freeman), životem unavený chlap, který se pomalu plouží po scéně a s rezignací v očích vypráví o zvěrstvech, jež musel jako kriminalista léta vyšetřovat.

"Chlap jde vyvenčit svýho psa. Někdo ho přepadne. Sebere mu hodinky a peněženku. A jak ten chudák bezmocně leží na chodníku, útočník mu vypíchne obě oči," vysvětluje Sommerset svou frustraci. Zaneřáděná realita tam venku mu už připadá příliš krutá a iracionální. Přesně za týden má odejít do důchodu. Svůj poslední případ má ale stále před sebou.

Sommerseta do posledního pátrání uvrtá jeho nový mladý parťák, trochu držkatý detektiv David Mills (Fincherův oblíbenec Brad Pitt ve své průlomové roli). Nováček v detektivním sboru zrovna přivandroval do města z jakéhosi zapadákova a živelně se žene za svou první velkou kauzou.

Foto: archiv

Snímek tedy pracuje s klasickým kontrapunktem, kdy proti mladému, vášnivému a v jistém směru idealistickému zelenáčovi stojí moudrý a zkušený veterán - a ti dva si k sobě přes úvodní brblání najdou cestu.

Na Fincherovu opusu je nicméně půvabný způsob, jak tohle klišé převrací do archetypální roviny. Sommerseta lze vnímat jako mentora, který už poznal zlo a teď se před ním snaží uchránit mladou a relativně čistou Millsovu duši. Ten si ale nedokáže domyslet sílu zla a naivně mu vbíhá přímo do chřtánu.

Vrah s neochvějnou suverenitou

I když... John Doe, teď už jeden z nejproslulejších vrahů filmového plátna, by bryskně vysvětlil, že on zlem rozhodně není. Naopak je medikamentem na choroby dnešního světa, čistidlem s poněkud agresivnějším složením.

A samozřejmě nástrojem Prozřetelnosti. Protože byl-li svět stvořen Bohem za sedm dní, on může za sedm dní poukázat na jeho zkaženost. Začne v pondělí a v neděli už si může dát volno, protože jeho geniální dílo se dokoná samo během strhujícího finále (jež se odehrává přesně v sedm hodin, což je jeden z mnoha symbolických prvků vpletených do úderné thrillerové kostry).

Sedm přesně pojmenovává některé zásadní rysy dnešního světa, skrze psychické vyčerpání a akt obětování nevinné osoby (copak to vyskočilo z krabice?) pak dopřává divákům šokující zážitek - ale tím i jistou duševní očistu. Sedm vytrhává z apatie a vystavuje před oči působivou reflexi nemocné civilizace.

A nutí k zamyšlení. Kdo se nepolepší, pro toho si nepřijde Polednice, ale John Doe. Dohola ostříhaný démon s tváří Kevina Spaceyho je děsivý neochvějnou suverenitou a tím, že se na rozdíl od Hannibala Lectera nezačne nikdy divoce zubit. Jen čeká na završení svého mistrovského díla.  

Výjimečný videoklipař Fincher

Nejvíce chvály za Sedm slízl režisér Fincher. Ve svém druhém celovečerním projektu výjimečným způsobem zdokumentoval, že ne každý režisér videoklipů se musí nechat strhávat lesklým povrchem (tak jak to dělá většina dnešních klipařů, jež si filmový průmysl přetahuje z MTV). Fincher naopak dokázal oslnit propracovanou a drásavou vizí s nekompromisním vyústěním.

Fincher
Fincher | Foto: Aktuálně.cz

Vložil do svého filmu spoustu efektních vějiček, využil ustavičného deště, potemnělých interiérů, jež osvěcují jen baterky a lampičky, nebo černobílých fotek. Kamelotům v ulicích uřezal při záběrování hlavy, a když dovolil kameře vykouknout ven z auta, pak jen proto, aby ukázal nějakého mrtvého bezdomovce.

Ale ani tahle vystýlka není samoúčelná, naopak ještě zesiluje skličující atmosféru. Fincher jí podřídil vše, i utlumené barevné schéma a nervní soundtrack; jeho thriller se díky tomu stal synonymem pro depresi na filmovém plátně. Depresi podmanivou, intenzivní a stylisticky vyprecizovanou. Depresi hříšně dokonalou.

Sedm
Se7en
Žánr: Drama, Film-Noir, Krimi, Mysteriózní, Thriller
Režie: David Fincher
Obsazení: Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow, R. Lee Ermey, Andrew Kevin Walker, Kevin Spacey ad.
Délka: 127 minut
Premiéra ČR: 22.06.2009

 

Na DVD dále vychází

Do půjčoven dorazilo historické drama Vévodkyně, ověnčené dokonce díky kostýmní kategorii jedním Oscarem. MagicBox uvádí i komedii Jarní prázdniny, v níž se sešlo hned několik tváří z komediální show Saturday Night Live.

K dispozici je dále například thriller Zlodějská partie, v němž Antonia Banderase a Morgana Freemana režírovala nepříliš zručná Mimi Lederová. Pozornosti náročnějších diváků se bude nepochybně těšit konverzační drama Pochyby s Meryl Streepovou.

Foto: Aktuálně.cz

Na stáncích si všimněte již několikáté edice rafinovaného erotického thrilleru Paula Verhoevena Základní instinkt, v rámci řady FilmX vychází i Leaving Las Vegas od Mikea Figgise, které svého času vyneslo Oscara Nicolasi Cageovi.

Výjimečnou nadílku uplynulého týdne doplnilo mj. i drama Zběsilost v srdci Davida Lynche, fenomenální sci-fi 12 opic od Terryho Gilliama, hudební biografie Ray s oscarovým Jamie Foxxem nebo vězeňská klasika Motýlek s nezlomným Stevem McQueenem a Dustinem Hoffmanem.

 

Právě se děje

Další zprávy