DVD: Okamžik vzkříšení pro štěkajícího Jeffa Goldbluma

Petr Cífka
28. 7. 2009 8:00
Holocaustové drama, jež bylo k vidění ve Varech
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Karlovarský červený koberec se smotal, dozněly i ozvěny festivalu v pražských kinech, přesto domácí distributoři ještě několikrát připomenou podnětné tituly z letošních Varů.

Zatímco Bronson nebo Operace Dunaj čerstvě dorazili do multiplexů, Okamžik vzkříšení režiséra Paula Schradera přichází jen na DVD. Právem; patří spíš na stříbrné disky než na plátno.

Hra na jistotu

Přebal DVD zdobí charakteristický profil tváře Jeffa Goldbluma. Zní to velmi cynicky, ale skutečnost je taková. Má-li dobrý herec velký nos, alespoň jednou si rád zkusí roli žida ve snímku z druhé světové války. Anatomická klišé fungují a nikdo se proti tomu ve filmovém průmyslu nevzpírá.

Nejmíň sami herci: tyto filmy jsou jistou cestou ke zviditelnění. Holocaust rovná se velké téma, jež předznamenává snadnější cestu do médií, tedy i k  divácké pozornosti.

Foto: Aktuálně.cz

Z války není těžké vytěžit emotivní materiál. S ohledem na krutost zobrazovaných událostí, zesílenou tím spíš, že se všechna zobrazená zvěrstva odehrála, jsou dramata z druhé světové vděčným segmentem kinematografie.

Koneckonců kariéry Adriena Brodyho (Pianista), Bena Kingsleyho (Schindlerův seznam), Roberta Benigniho (Život je krásný) nebo skoro-domácího Csongora Kassaie (Musíme si pomáhat) to dokládají.

Comeback mrtvého vědátora

Otestoval to i Goldblum, jenž ostatně pochází z ortodoxní rodiny a těžko ho tak vinit jen z vypočítavosti.. Herecký tahoun Cronenbergovy Mouchy a letitý přeborník na role vědátorů v nejdražších letních blockbusterech (Jurský park, Den nezávislosti) - jenž se teď připomněl na českých obrazovkách kriminálním seriálem Vize zločinu  - nebyl poslední léta příliš vidět.

Až teď, díky tomu, že… že 26. června zemřel. Alespoň podle internetu, kde se chytla fáma o jeho tragickém skonu během natáčení na Novém Zélandu. Poplašná zpráva se díky technologii Twitter rychle šířila sítí. Záhy ji mezi nejžhavější témata zaindexoval i Google, až lavině podlehla média.

Moucha, The Fly
Moucha, The Fly | Foto: Aktuálně.cz

Například novozélandská televize prohlásila Goldbluma za mrtvého poté, co jí „policie potvrdila, že se herec tragicky zřítil z útesu přímo během natáčení" - viz zde.

Posléze samozřejmě všechna významná média zprávu dementovala, protože Goldblum nejenže nezemřel, ale ani na Zélandu nenatáčel. Užíval si volna v Los Angeles. Alespoň si mohl posléze zalaškovat v televizní show Stephena Colberta: osobně v televizi ohlásil svou smrt a pronesl i velmi vtipnou smuteční řeč (zde).

Pokud by Goldblum opravdu odešel na věčnost, k jeho Okamžiku vzkříšení (v originále se film dokonce jmenuje Adam Resurrected, tedy Vzkříšený Adam) by se upínala mnohem větší pozornost. V kontextu jeho role rozhodně zasloužená.

Právě Goldblumova soustředěná práce je na projektu suverénně nejzajímavější a tlačí jinak dost fádní válečné drama nahoru. Nenápadný šprýmař z blockbusterů mohl být prominentním charakterním hercem - o tom Okamžik vzkříšení přesvědčí bleskurychle.

Léčba jizev z holocaustu

Foto: Aktuálně.cz

Okamžik vzkříšení vzešel symbolicky z německo-izraelsko-americké koprodukce a je adaptací knihy izraelského spisovatele Jorama Kaniuka. Goldblumovi předepsal roli „nejvtipnějšího muže Německa" - klauna, kouzelníka a estrádního komika Adama Steina deportovaného i s rodinou v roce 1944 do koncentračního tábora.

Tam se ho hned po výstupu z vlaku ujímá velitel Klein - vyšinutá zrůda jako vystřižená z klíče pro určování nácků - a se zvráceným potěšením ho nutí, aby se choval jako jeho pes. Štěkal, vyl, přespával v kleci, panáčkoval, slintal a na povel aportoval.

O dvě dekády později, v Izraeli v roce 1961, Stein baví jen chovance ústavu, kteří se podobně jako on pokouší zapomenout na holocaustu. Navenek noblesní a charismatický bonviván si užívá přízně pacientů i fešné doktorky. Pak se ale ozve štěkot… a psychologické drama o uzdravení duše, kterou zničila válka, se může rozeběhnout naplno.

Samozřejmě není těžké rozklíčovat obecnější rozměr příběhu. Okamžik vzkříšení vychází z čitelných metafor tak, aby mohl s univerzální platností vyprávět o lidských životech zničených zvrácenou dobou; o tom, že v šílené době nelze šílenství vzdorovat.

Schrader nabízí terapii filmem nejen pro pamětníky, léčba ovšem vyznívá opravdu očistně jen v pasážích z ústavu, kde se bez obalu a obvyklých kompromisů líčí život psychicky narušeného Adama Steina.

Foto: Aktuálně.cz

Jeho válečné vzpomínky už zdaleka tak silně nezapůsobí - jak černobílá stylizace, tak psychopatické výstupy velitele Kleina (Willem Dafoe nechal ztvrdnout mimické svaly)  vyústily jen v „další" úříliš typizované svědectví o holocaustu.

Nacistická zvěrstva jsou stylizována jako zvrácený kabaret, kdy se rozum vytratil, a půlku světa zachvátila epidemie šílenství. Vykládat holocaust jako iracionální ztrátu lidskosti je určitě snazší a komfortnější než pátrat po konkrétních vinících nebo se natvrdo konfrontovat s tím, že teror, zneužívání moci, násilí nebo ponižování druhých patří k lidské přirozenosti. Terapeutické možnosti se tím zásadně oslabují.

Od dramatu k nudě

Mimo to Okamžik vzkříšení přece jen příliš věrně odpovídá škatulce „filmu, který míří rovnou na DVD". Ne že by ve skromnějších produkčních podmínkách nešlo natočit velké dílo, ale tak šťastná souhra okolností tady nenastala.

Bezvýrazně natočené drama není dost strhující, vysilující ani myšlenkově podnětné, ba ani obyčejné svižné a jistě vedené, aby mohlo Paula Schradera konečně zafixovat do paměti jako skvělého režiséra.

Když člověk napíše v životě filmy jako Taxikář, Zuřící býk nebo Poslední pokušení Krista, auru geniálního scenáristy jen tak něčím nepřekryje. Ani třicet let usilovného, ale nikterak zázračného režijního snažení nemusí stačit.

Okamžik vzkříšení zřetelně obnažuje, že by byl Schrader pořád platnější jako vrchní nahrávač Martinovi Scorsesemu. Jako režisér svého nejslavnějšího spolupracovníka pořád nedorovnal.

Okamžik vzkříšení
Adam Resurrected
Žánr: Drama, Válečný
Režie: Paul Schrader
Obsazení: Jeff Goldblum, Willem Dafoe, Derek Jacobi, Moritz Bleibtreu, Gabriel Spahiu, Veronica Ferres, Joachim Król, Juliane Köhler, Hana Laszlo
Délka: 106 minut
Premiéra ČR: 27.07.2009

 

Na DVD dále vychází

Do půjčoven se dohrabala romantická „dramedie" Až tak moc tě nežere se Scarlett Johanssonovou nebo Jennifer Anistonovou a romantický teror Válka nevěst, v němž Kate Hudsonová a Anne Hathawayová zápasí o to, kdo z nich bude mít hezčí svatbu.

Ano, svět poznal i chytřejší filmy; superhrdinská sci-fi Push režiséra Paula McGuigana ani horor Experiment: Zombie od neznámého Stevena C. Millera k nim ale prý nepatří.

Foto: Aktuálně.cz

V pondělí se v půjčovnách objeví spolu s Okamžikem vzkříšení i protirasistická moralitka Kult hákového kříže režiséra Tony Kayeho nebo Pekelní andělé megalomana Howarda Hughese (jeho životní osudy znáte z Letce).

Na stáncích mohl zaujmout dravý thriller Rozsudek smrti, v němž řádí holohlavý Kevin Bacon, ještě významnějším zásahem do drsných kinematografických vod byl Útěk z New Yorku klasika Johna Carpentera.

Zajímavou koupi skýtá muzikál Richarda Attenborougha Chorus Line uváděný v rámci edice FilmX, ověřená rodinná komedie Kdopak to mluví s Johnem Travoltou nebo drama Martina Bresta Vůně ženy, za něž si Al Pacino odnesl prvního a pohříchu i jediného Oscara kariéry.

 

Právě se děje

Další zprávy