Druhý největší obchod Amazonu. Za 175 miliard korun kupuje hollywoodské studio MGM

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, AP, Kultura
26. 5. 2021 15:12
Americký internetový prodejce Amazon koupí věhlasné hollywoodské studio MGM za 8,45 miliardy dolarů, což je v přepočtu 175,8 miliardy korun. Pro svou streamovací službu Amazon Prime Video tak získá spoustu filmů i televizních seriálů, včetně populární ságy o agentovi 007 Jamesi Bondovi.
Agenta 007 Jamese Bonda, na kterého Amazon získá práva, hraje poslední roky Daniel Craig.
Agenta 007 Jamese Bonda, na kterého Amazon získá práva, hraje poslední roky Daniel Craig. | Foto: Forum Film

Koupí MGM, kterou ještě musí schválit antimonopolní úřad, Amazon výrazně posílí konkurenční postavení své streamovací služby v boji s Netflixem nebo Disney+, píše agentura Reuters. "Skutečná hodnota této dohody spočívá v obrovském množství franšíz a katalogu MGM, který budeme moci rozvíjet," řekl Mike Hopkins, viceprezident Amazon Prime Video a Amazon Studios.

MGM neboli Metro-Goldwyn-Mayer se řvoucím lvem ve znaku patří k nejslavnějším filmovým studiím. Vzniklo roku 1924 a pamatuje i zlatou éru Hollywoodu, kdy produkovalo snímky jako Ben Hur nebo Čaroděj ze země Oz. Dnes do portfolia MGM kromě filmů o Jamesi Bondovi patří ságy Rocky, Robocop, Růžový panter a Pravá blondýnka nebo televizní seriál Paničky z Beverly Hills. Všechny tyto tituly by se mohly výhledově objevit v nabídce Amazon Prime Video.

Slučování přichází v době, kdy domácnosti stále více opouštějí kabelové a satelitní televize a kdy naopak roste obliba streamovacích služeb, které se přetahují o platící zákazníky, investují do natáčení a snaží se rozšířit nabídku starších filmů nebo seriálů.

Podle Reuters se jedná o druhou největší akvizici v historii Amazonu. Vyšší částku, 13,7 miliardy dolarů, zaplatil jen za síť prodejen s potravinami Whole Foods Market v roce 2017.

Zpráva přišla několik dnů poté, co americká telekomunikační společnost AT&T oznámila, že spojí svou rozsáhlou mediální část s firmou Discovery, čímž vedle Netflixu a Disney+ vznikne další streamingový gigant. Tento nový podnik bude schopen více investovat do výroby vlastních filmů nebo seriálů. Má vlastnit přes 100 mediálních značek včetně studia Warner Bros. a televizních stanic HBO, CNN, Cartoon Network, HGTV, Food Network, Eurosport či Animal Planet.

Discovery spustila streamovací službu Discovery+ v lednu, zatím má 15 milionů předplatitelů. Warner Media vlastní streamingovou firmu HBO a americké HBO Max, které mají dohromady zhruba 64 milionů předplatitelů. Konkurenční Netflix si předplácí 208 milionů lidí, Disney+ pak více než 100 milionů lidí.

Amazon neuvádí, kolik lidí si předplácí jeho službu Prime Video. Přístup k ní má více než 200 milionů uživatelů placené služby Amazon Prime, která nabízí rychlejší dodání zboží a další prémiové služby. Amazon také kromě Prime Video provozuje zdarma streamovací IMDb TV, doplňuje agentura AP.

K nejočekávanějším letošním titulům Amazon Prime Video patří televizní seriál ze světa Pána prstenů, za jehož výrobu firma utratila v přepočtu okolo 10 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy