Dreamgirls se ptají: Je Oscar rasista?

22. 2. 2007 14:00
Los Angeles - Letošní nominace opět rozvířily dohady, jakou šanci mají černošští umělci na oscarovém klání.
Foto: SONY BMG

Akademie filmových umění a vědy byla k černým umělcům při udílení Oscarů notoricky skoupá: s pouhou desítkou ocenění od prvního vyhlašování v roce 1929, vyjma čestných ocenění. A žádný afroameričan kupříkladu nikdy nebyl jmenován nejlepším režisérem.

Poslední dobou se zdálo, že vše pomalu mění, ale letos tahle otázka vyvstala znovu. Muzikál Dreamgirls, který uvádí celý ansámbl černých herců v příběhu zpívající skupiny, totiž "selhal" v získání očekávané oscarové nominace na nejlepší film roku. A někteří hollywoodští pozorovatelé přemýšlejí, jestli tu zase hrál roli rasismus.

z Eddie Murphy na předávání cen Asociace filmových herců.
z Eddie Murphy na předávání cen Asociace filmových herců. | Foto: Reuters

Na druhé straně černí herci letos dostali rekordních pět z dvaceti nominací v hereckých kategoriích. A tři z nich  - Forest Whitaker,Eddie Murphy a Jennifer Hudsonová - jsou favorizováni na vítězství, až budou do nedělní noci rozdáni.

"Rasové předsudky budou ovlivňovat oscarovou politiku  tak dlouho, jak dlouho budou hrát roli v americké kultuře," soudí David Poland z MovieCityNews.com. Ale nevěří, že by barva pleti hrála roli v případě Dreamgirls, který nezískal nominaci do nejprestižnější kategorie, přestože jinak má celkem osm zářezů - což je víc než kterýkoli další film.

Foto: Reuters

Pochybnosti trvají i přes vyjádření Gila Robertsona, fejetonisty a prezidenta Afroamerické filmové asociace kritiků. Ten se nechal slyšet s jednoduchým vysvětlením, proč Dreamgirls nejsou mezi nominovanými na nejlepší film. "Při sledování těch dalších snímků musím říct, že jsou lepší: čistší a jednodušší," říká.

  • SPECIÁL K LETOŠNÍM OSCARŮM NAJDETE ZDE

Otázka rasové diskriminace při udílení Oscarů se zdála být zažehnána přinejmenším od roku  2002. Tehdy Denzel Washington vyhrál jako nejlepší herec za Training Day a Halle Berry byla jmenována nejlepší herečkou za Ples příšer.

To bylo poprvé, kdy černí Američané vyhráli dvě vrcholná ocenění ve stejném roce. Tři roky po doublu pak Jamie Foxx skóroval coby nejlepší herec za roli  soulového zpěváka Raye Charlese ve snímku Ray. A loni drama Crash, které prozkoumává rasovou problematiku, získalo titul nejlepšího filmu.

Foto: Aktuálně.cz

"Myslím, že rasová bariéra je na ústupu, ale zabere to generaci nebo dvě, než úplně zmizí. Je to pomalý proces," říká Robert Osborne, oscarový historik a autor knižní série Oficiální historie cen Akademie.

První černošskou herečkou, která vyhrála Oscara, se stala Hattie McDanielová: dostala prestižní cenu za vedlejší roli v roce 1939 v Jihu proti severu. Druhým hercem se stal až o čtyřiadvacet let později Sidney Poitier, který dostal Oscara ze hlavní roli ve filmu Polní lilie z roku 1963. Třetí byl až po skoro dalších dvou dekádách  Louis Gossett Jr. - za vedlejší roli ve snímku Důstojník a džentlmen z roku 1982.

 

Právě se děje

Další zprávy