Drama z 50. let. Cina ztvárnil herce, který se kvůli kariéře zaprodá StB

Drama z 50. let. Cina ztvárnil herce, který se kvůli kariéře zaprodá StB
Jan Cina jako Stanislav Láník a Martin Finger coby kapitán Jindřich Korčák.
Judit Bárdos v roli Evy Doležalové a Jan Cina jako Stanislav Láník.
Jenovéfa Boková coby Anežka Láníková a Jan Cina jako Stanislav Láník.
Jan Cina jako Stanislav Láník.
Foto: David Markovič
ČTK ČTK
2. 10. 2020 13:10
Třídílné drama České televize nazvané Herec ukazuje, jak velkou cenou se v 50. letech platilo za hereckou kariéru v komunistickém Československu. Hrdinou je mladý a talentovaný Stanislav Láník v podání Jana Ciny, který by se chtěl stát hercem. Jeho šance ale ovlivňuje kádrový profil - otec zemřel v odboji, matku po sousedově udání zabili za údajnou kolaboraci s Němci.

Snu o velkém divadle se protagonista nechce vzdát ani za cenu spolupráce se Státní bezpečností. V dramatu jsou jména smyšlená, reálie i charaktery však odpovídají divadelní scéně 50. let minulého století. "Ztotožnění některých postav se nevyhnete," varuje spoluautor scénáře Petr Bok.

Drama Herec již přednostně viděli diváci Letní filmové školy v Uherském Hradišti a festivalu Finále Plzeň. První ze tří dílů minisérie, která byla nominována na prestižní ocenění Prix Europa, odvysílá ČT1 v premiéře 11. října a předtím 4. až 5. října on-line v iVysílání České televize.

Jan Cina hraje mladého ambiciózního divadelníka. V ochotnickém souboru má zatím úspěch spíše v agitačních hrách, rád by se ale dostal mezi profesionály. Místo herecké kariéry však nastupuje jako údržbář na univerzitu. StB ho nasadila na tamního profesora matematiky, kterého režim potřebuje získat ke spolupráci.

"Když jsem si to přečetl, říkal jsem si, že je neuvěřitelné, jaká je moje postava svině. Ale pak jsem si uvědomil, že žádná svině se nestane sviní jen tak, je pro to nějaký důvod. Mám pocit, že Stanislav Láník vždycky zvažuje vše pro a proti a často zvolí variantu, která je výhodnější pro něj," říká Cina. Jeho sestru ztvárnila Jenovéfa Boková.

Režisér Peter Bebjak oslovil i dlouholeté spolupracovníky, kameramana Martina Žiarana, střihače Marka Kráľovského a herečky Emílii Vášáryovou či Elizavetu Maximovou. "V podstatě jsme casting dělat nemuseli, jen kamerové zkoušky, abychom si výběr potvrdili," poznamenává Bebjak.

"Padesátá léta nejsou v našich dějinách samozřejmě jenom o zvěrstvech komunistů a estébáků, jakkoli se v dějepise zmiňuje především toto. Lidé žili i své obyčejné životy, které žijí a musí žít za každého režimu. Bez diskuse ale toto období spadá do temnějších etap našich dějin," doplňuje herec Martin Finger, představitel důstojníka StB.

Režisér Bebjak před třemi lety za film Čára, který vyprávěl o pašování cigaret přes slovensko-ukrajinskou hranici a byl natočen v české koprodukci, získal cenu za režii na festivalu v Karlových Varech. Jeho třídílná série Spravedlnost byla oceněna i Českým lvem.

První díl Herce vysílá Česká televize v neděli 11. října večer. | Video: Česká televize

V českých kinech měla loni premiéru Bebjakova filmová adaptace tajuplného slovenského bestselleru Trhlina. U příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu pak bude 28. ledna 2021 uveden jeho snímek Zpráva. Zachycuje obdivuhodný čin dvou dvacetiletých kluků, kteří utekli z Osvětimi.

Bebjak kromě režie vystudoval i herectví, v roli jednoho z rodičů se objevil ve filmu Jana Hřebejka Učitelka.

 

Právě se děje

Další zprávy