Dostane Zlatý glóbus manažer Clooney nebo pyrotechnici?

Pavel Kroulík, krk
17. 1. 2010 20:03
Sezonu filmových cen právě čeká výpravný poločas
Lítám v tom (Up in the Air)
Lítám v tom (Up in the Air) | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - V Los Angeles se v noci na pondělí budou po sedmašedesáté oznamovat držitelé Zlatých glóbů. Filmové a televizní ceny udělované osmdesátkou zahraničních kritiků akreditovaných v Hollywoodu jsou označovány za  předzvěst nebo generálku Oscarů - přestože úspěšnost jejich předpovědi na to, kdo bude nominován nebo vyhraje zlatou sošku, je nižší než u jiných recenzentských a novinářských cen.

Na rozdíl od konkurentů však mohou Glóby nabídnout přímý televizní přenos v prime timu, což je pravděpodobně největší důvod jejich obliby u filmového průmyslu - a tedy i v médiích. Hollywoodské hvězdy se tu mohou naživo připomenout divákům a pouhá nálepka Nominováno na Glóby má velmi dobré komerční využití.

Moderovat bude Ricky Gervais

Smrt číhá všude (The Hurt Locker)
Smrt číhá všude (The Hurt Locker) | Foto: Aktuálně.cz

Tomu odpovídají i přípravy. Půjčovny večerních šatů mají prázdná ramínka, předávání už po celý víkend doplňuje řada večírků, na kterých se prezentují studia a filmy.

Na ceremoniál se má dostavit Jennifer Anistonová, Halle Berryová, Julia Robertsová, Mickey Rourke, Colin Farrell, Matthew Fox, Leonardo DiCaprio nebo Robert De Niro. Večer, který má tradičně uvolněnější náladu než Oscary, bude moderovat britský komik Ricky Gervais.

Hvězda seriálu Kancl se jeví jako ideální na to, aby zajistila patřičně neuctivé vtipkování a sledovanost přenosu. Situaci mu ovšem může zkomplikovat zemětřesení na Haiti; dokonce se spekulovalo, že by kvůli tomu měl být ceremoniál zrušen.

Avatar
Avatar | Foto: Bontonfilm

Předávání vysílá od pondělních 02:00 SEČ kanál NBC. Diváci je budou moci sledovat i v Česku: na HBO je bude komentovat filmový publicista František Fuka a moderátor pražského Rádia 1 Alexandr Michailidis.

Letos by to Glóbům mohlo vyjít 

Zlaté glóby dělí v hlavních kategoriích filmy na dramata a muzikály/komedie. Adeptem na nejvíc cen je komedie Lítám v tom s Georgem Clooneym v hlavní roli, která má šest nominací. V nejzásadnější kategorii titul roku přitom snímek Jasona Reitmana soutěží v kategorii "vážných filmů" - zřejmě proto, že pojednává o ekonomické krizi.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:> Producentský cech dal oscarový předvýběr
Vyfoukne autorovi Avatara cenu exmanželka?

Clooney má štěstí. Elitářští kritici mu nic cenu
Komedie s Clooneym má šest nominací na Glóby
O post favorita sezony bojuje Clooney s pyrotechniky
Clooney dostal další frčku na Oscary
Batman vybral adepta na Oscara, film Hurt Locker
Evropský film roku je o kořenech nacistického zla

"Přelétavý" Clooney tu představuje muže, který cestuje po Státech jako konzultant poradenské firmy pro změnu kariéry, tedy pro vyhazování lidí. Jeho vášní - jež může zobrazovat absurdní hrabivost i neodpovědnost manažerů - je nasbírat 10 miliónů nalétaných mil.

Snímek už má na kontě řadu cen a zpočátku byl jasným favoritem sezony, v druhé části mu ale začalo trofeje přebírat další drama nominované na Glóbus za film roku, válečný snímek The Hurt Locker (Smrt čeká všude)

Na pětici je doplňují Precious, Tarantinovi Hanebný pancharti coby další "vážná komedie" a také revoluční 3D sci-fi Avatar, která má za 29 dní od premiéry na kontě ze světových kin 1,44 miliardy dolarů.

Jeff Bridges
Jeff Bridges | Foto: Reuters

Právě letos by se ovšem generálka na Oscary nemusela týkat jen šatů. Sestava uchazečů o nejvyšší ceny sezony je totiž velmi vyrovnaná. Prakticky všechna sdružení opakují stejná jména a vyhlašovatelé Glóbů takřka nejsou výjimkou.

Horká média završila tipy

Navíc se letos poprvé rozšiřuje počet filmů nominovaných na Oscara v hlavní kategorii z pěti na dvojnásobek. Změna, která má zajistit ohlasy a publicitu i žánrovým a zábavnějším snímkům, tak může Glóbům pomoci zvýšit jejich úspěšnost.

Sestavu nejlepších filmů a adeptů na ceny neporušily ani nominace ani aktuální ceny od sdružení televizních, rozhlasových a internetových kritiků. Broadcast Film Critics Association je se dvěma sty členy největší skupinou v USA a coby představitel "horkých" médií, která mají čím dál větší vliv i na konzervativní akademiky, patří k nejlepším oscarovým tipařům - jejich vítěz vyhrál Oscara v uplynulých třech letech.

Kathryn Bigelow
Kathryn Bigelow | Foto: Reuters

Páteční vyhlášení cen BFCA tedy může mnohé napovědět i o Zlatých glóbech. Cenu za nejlepší film si od novinářů odnesla Kathryn Bigelowová za irácké drama o skupině pyrotechniků Smrt čeká všude. Dostala i cenu za režii, ve které porazila Reitmana i svého ex-manžela Jamese Camerona.

Jeho Avatar si sice odnesl početně nejvíc cen, ale hlavně v technických kategoriích. Proměnil šest nominací a získal ocenění za nejlepší kameru, střih, zvukové a vizuální efekty, za uměleckou koncepci a za nejlepší akční snímek. Zdá se, že novináři Cameronovi svou nominací vyjadřují respekt, ale na výhru je Avatar přece jen příliš jiný a spektakulární.

Komedie nakonec stejně nestačí

Cenu za nejlepší herecký výkon si odnesl Jeff Bridges za roli country zpěváka  s rockovým životním stylem ve filmu Crazy Heart, o titul nejlepší herečky se podělily Meryl Streepová se Sandrou Bullockovou.

Christoph Waltz (Hanebný pancharti)
Christoph Waltz (Hanebný pancharti) | Foto: Aktuálně.cz

Film Hanebný pancharti proměnil tři z deseti nominací. Sám Quentin Tarantino dostal cenu za nejlepší původní scénář a tým jeho herců byl oceněn jako nejlepší ansámbl. Christoph Waltz si pak odnesl cenu za výkon ve vedlejší roli. Komedií je roku je Pařba ve Vegas, sci-fi Distrikt 9 má cenu za masky (přehled všech vítězů najdete zde).


Zklamání přinesly ceny od televizních kritiků muzikálu Nine, který byl nominován v desíti kategoriích, neproměnil však ani jednu. Uvidíme, zda si film se sestavou známých hereček, ale vlažným kritickým ohlasem zopakuje tento propad i na Glóbech, kde má pět nominací.

Největší neúspěch ale stihl na poslední chvíli Reitmana: nevyhrál ani on, ani Clooney a jejich film má od BFCA jen cenu pro adaptovaný scénář. Tady se zase ukazuje se, že ve finále je i chytrá komedie pro řadu recenzentů (a samozřejmě i akademiků) pořád něco méně hodnotného než drama.

 

Právě se děje

Další zprávy