Dostane po Slámovi Zlatou mušli Trier?

ČTK, Hej
22. 9. 2006 10:00
Madrid - Prestižní španělský festival představí nové filmy Larse von Triera, Agnieszky Hollandové a Johna Boormana.

Od čtvrtka do španělského San Sebastianu míří slavná jména na nejstarší a nejprestižnější filmový festival ve španělsky mluvících zemích.

Jedním z prvních hvězdných hostů přehlídky byl španělský rodák Pedro Almodovar, který ve čtvrtek večer při zahájení festivalu převzal Cenu kritiků za nejlepší film roku za film Volver. Ten příští týden vstupuje i do českých kin.

San Sebastian se co do důležitosti řadí hned za festivaly v Cannes, Benátkách a Berlíně. A to je znát i na jeho programu.

Soutěž nabídne šestnáct filmů a sejde se v ní hned několik nových počinů od známých režisérů. Lars von Trier přiveze snímek The Boss of It All o muži, který si najme herce, jenž má hrát ředitele jeho IT společnosti. Někteří už v něm vidí favorita, nicméně dánský tisk o něm nepsal zrovna vlídně.

Steve Buscemi ve filmu Delirious
Steve Buscemi ve filmu Delirious | Foto: Aktuálně.cz

Polská klasička Agnieszka Hollandová přijede s Copying Beethoven - filmem, v němž si Ed Harris zahrál slavného skladatele. A autor Excaliburu John Boorman natočil a uvede tu The Tiger´s Tail.

"Co se týče počtu hvězd, s Benátkami soupeřit nemůžeme," říká ředitel festivalu Mikel Olaciregui. "Ale náš záměr je úplně jiný. Už před lety jsme se rozhodli, že budeme zvát jen ty tvůrce, jejichž práci na festivalu ukazujeme."

Do San Sebastianu tak dorazí například americký herec Matt Dillon nebo švédská legenda Max von Sydow - oba dostanou cenu Donostia, která je udělována významným filmovým osobnostem. Ozdobou přehlídky bude francouzská herečka Jeanne Moreauová, která předsedá porotě.

John Travolta v Lonely Hearts
John Travolta v Lonely Hearts | Foto: Aktuálně.cz

Diváci budou moci zhlédnout také zhruba dvě stovky filmů mimo soutěž. V převaze evropských titulů se objeví i někteří zástupci vzdálenějších kinematografií - z Íránu, Japonska nebo Argentiny. Oficiálním závěrečným filmem bude snímek Todda Robinsona Lonely Hearts, v němž hrají John Travolta a Salma Hayeková.
   
K nejlákavějším retrospektivám festivalu patří tematická sekce věnovaná zobrazení emigrantů ve filmu nebo tradiční Latinské horizonty, kde se představí nové filmy ze španělsky a portugalsky mluvících zemí.

Letošní ročník je už čtyřiapadesátý a soutěží se tu o Zlatou mušli, kterou si v minulosti odvezli i Češi. Loni jí byl oceněn film Bohdana Slámy Štěstí.

 

Právě se děje

Další zprávy