Dospívající Alenka v říši 3D divů bude asi trochu sjetá

Kamil Fila Kamil Fila
23. 7. 2009 17:34
Tim Burton dokončuje adaptaci literární klasiky
Foto: Disney

Los Angeles, San Diego - Pro hollywoodská studia momentálně neexistuje prestižnější akce než právě probíhající Comic-Con v San Diegu. Všichni tu chtějí prezentovat své největší budoucí hity, promítají tu první ukázky a pořádávají setkání fanoušků s tvůrci.

Jednou z atrakcí se stalo i první velké představení nové verze Alenky v říši divů, kterou režíruje Tim Burton - proslavený dvěma díly Batmana, Ospalou dírou či Karlíkem a továrnou na čokoládu.

Čtyřicetidenní natáčení proběhlo už loni v září a říjnu a snímek má globální premiéru chystanou až na březen 2010, ale už teď se zde prezentovala první upoutávka, respektive krátké vnadidlo a dráždidlo - teaser.

Sám Burton, zdá se podle něj, nedovede už ve své klasické podobě tolik překvapit (předloňský Krvavý holič Sweeney Todd byl přece jen úkrokem stranou). Ukázka z Alenky nabízí předvídatelnou směsku roztomile úchylných podivností, na něž jsme u něj zvyklí více než dvacet let.

Jde taky už o sedmou Burtonovu spolupráci s Johnnym Deppem a šestou spolupráci s jeho  současnou manželkou Helenou Bonham Carterovou.

Od dob Velké ryby se režisér soustředí více na rodinné podívané a děti už straší jen jemně a hlavně barevně. Hlavní změnou bude tentokrát 3D formát: Burtonona Alice in Wonderland je první film natáčený na kamera DALSA Evolution.

Foto: Disney

Výsledné dílo bude mixem hrané akce, motion capturingu (a la Polární Express, Beowulf či Glum z Pána prstenů) a kompletně počítačově generované animace.

Burtona ostatně animované filmy v poslední době hodně baví. Kromě Mrtvé nevěsty, která měla premiéru v roce 2005, je producentem postapokalyptického animáku režiséra Shana Ackera s prostým číslovkovým názvem 9, navíc sám hodlá převést do celovečerní podoby svůj starý kraťas Frankenweenie.

3D verzi obdrží i animovaný hororový muzikál Nightmare Before Christmas (Ukradené Vánoce), který Burton produkoval.

A co čekat od nové Alenky? Vlastně to, že bude fakticky nová. Burton a jeho spoluscenársitka Linda Woolvertonová (disneyovská Kráska a zvíře, Lví král) přichází s originálním příběhem, který se odehrává až po událostech, které líčí obě Carrollovy knížky.

Foto: Disney

Alence bude už sedmnáct, trpí ztrátou paměti a připadá si, že naprosto nezapadá do tehdejší viktoriánské společnosti. Poté, co se opět propadne králičí norou, poznává staré známé. A vlastně i sama sebe. V příběhu se každopádně objeví i postavy, které u Carrolla nejsou.

Hereckým objevem filmu má být devatenáctiletá Mia Wasikowska, jež ztvárnila Alenku. Porazila i původně uvažované kandidátky, Dakotu Blue Richardsovou a Lindsay Lohanovou a je z ní nadšený nejen Burton, ale producent Richard D. Zanuck, který o ní říká: „Je na ní něco skutečného, upřímného a srdečného. Není to typická hollywoodská hvězdička."

Burtonův vztah k předchozím mnoha alenkovským filmům je přitom mírně odměřený. Podle něj žádný z nich nedokázal mít soudržný příběh a osobně na něj neměl - na rozdíl od knihy - žádný dopad.

Dětský divák je pak vždy jen pozorovatelem, ale není do onoho cizího světa dostatečně vztažen. Sám prý hodlá takový vtahující film natočit a  dodat všem postavám nějakou základní uvěřitelnou psychologii.

Foto: Disney

Každopádně skvěle vypadá obsazení rolí. Kromě zmíněného Deppa a Bonham Carterové tu hraje Anne Hathawayová (Bílá Královna), Stephen Fry (Kočka Šklíba) - oba v ještě poznatelné podobě.

Digitálně upraveni budou, případně jenom hlas poskytnou  Michael Sheen (Bílý králík), Alan Rickman (Stonožka) a Christopher Lee (Žvahlav/Tlachapoud).

Hudbu skládá dvorní Burtonův spolupracovník Danny Elfman.

U Disneyho se teď jen můžou trošku bát, zda nová Alenka nebude působit přece jenom moc psychedelicky - jak aspoň naznačují některé snímky. Už stará animovaná verze z roku 1951 obsahovala pasáže, které se kdysi o dekádu později hodně líbily sjetým hippíkům, ale nikoli cenzorům.

 

Právě se děje

Další zprávy