Doporučení na Oscary dostal Umělec a segregované služky

Pavel Kroulík
30. 1. 2012 10:37
Své profesní ceny vyhlásili herci a režiséři
Sdružení amerických režisérů: hlavní cenu získal Umělec
Sdružení amerických režisérů: hlavní cenu získal Umělec | Foto: Reuters

Los Angeles - Své výroční ceny o víkendu udělily dva významné profesní cechy - v sobotu sdružení režisérů a v neděli sdružení herců. Directors Guild of America dal hlavní svou cenu Francouzi Michelu Hazanaviciusovi, režisérovi téměř němého černobílého snímku Umělec (The Artist), který je letos největším sběratelem filmových trofejí. Ceny amerického Sdružení filmových a televizních herců ovládlo rasové drama Černobílý svět.

Oba spolky jsou dobrými ukazateli Oscarů a na rozdíl od novinářských sdružení to není jen tradiční mediální obrat - jejich členové jsou totiž velmi často i oscarovými akademiky. Od roku 1948, kdy režisérská organizace začala své ceny udělovat, připadl až na šest výjimek režisérský Oscar právě vítězi soutěže DGA.

Sdružení filmových a televizních herců ovládlo rasové drama Černobílý svět
Sdružení filmových a televizních herců ovládlo rasové drama Černobílý svět | Foto: Reuters

I herci, kteří získají ceny SAG, si obvykle odnášejí za své výkony Oscary. Loni se to stalo u všech čtyř hereckých kategorií: obě ocenění získali Colin Firth za Královu řeč, Natalie Portmanová za Černou labuť a Christian Bale a Melissa Leová za film Fighter.

Pokud to bude platit i letos, pak herecké kategorie opanuje dějově poněkud schematický Černobílý svět. Snímek natočený podle bestselleru Kathryn Stockettové pojednává o „rasovém boji" černých služek na americkém Jihu v 60. letech a je oceňován právě pro svou hereckou souhru.

Od hereckého cechu dostal hlavní cenu za nejlepší obsazení, Viola Davisová porazila favoritku Meryl Streepovou (alias Margaret Thatcherovou) a byla označena za nejlepší letošní herečku v hlavní roli, cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli pak získala Octavia Spencerová (za účinkování v Černobílém světě již získala Zlatý Glóbus).

Za nejlepšího herce sdružení SAG vyhlásilo Jeana Dujardina, představitele upadající hvězdy němých filmů ze snímku The Artist. Nejlepším hercem ve vedlejší roli byl vyhlášen Christopher Plummer za roli umírajícího otce-gaye v komedii Začátky (The Beginners). Rovněž oba herci si za stejný part odnesli před dvěma týdny Zlaté glóby.

Pokud Dujardin vyhraje, stane se prvním francouzským držitelem tohoto ocenění. V případě  Plummera by to zase byl doposud nejstarší herec, jenž ocenění převezme (nominován je v téže kategorii i o rok starší Max von Sydow).

Umělec, který má deset nominací na Oscara, potvrdil, že bude patřit k největším sběratelům zlatých sošek. Jeho 44letý režisér Hazanavicius je přitom takřka neznámý, zejména za mořem. Na kontě má zatím komedii Mes amis a dvě špionské parodie o Agentovi 117, kterého hrál hlavní hrdina z Umělce Jean Dujardin.

Jean Dujardin přebírá cenu na Sdružení filmových a televizních herců
Jean Dujardin přebírá cenu na Sdružení filmových a televizních herců | Foto: Reuters

Největším soupeřem Umělce ve statistickém boji o Oscary je další snímek s tématem oslavy kinematografie: první 3D počin Martina Scorseseho nazvaný Hugo a jeho velký objev má jedenáct nominací. I filmový veterán byl nominován na cenu od režisérského sdružení - spolu s dalším zasloužilcem Woody Allenem (Půlnoc v Paříži), Davidem Fincherem (Muži, kteří nenávidí ženy) a Alexanderm Paynem (The Descendants - Děti moje).

Scorsese nakonec neuspěl ani v kategorii dokumentů, kde byl navržen za film o Georgi Harrisonovi. Vítězem se stal James Marsh za Project Nim o šimpanzi vychovávaném jako dítě (režisér má Oscara za předchozí dokument Man on Wire).

V televizních pořadech vyhráli u režisérů Curb Your Enthusiasm (komediální seriály), The Killing (dramata) a The Kennedys (TV film či minisérie).

Od herců má televizní ceny v minisériích Paul Giamatti - Too Big to Fail a Kate Winsletová - Mildred Pierce. V dramatických seriálech vyhrál Steve Buscemi (Boardwalk Empire) a Jessica Langeová (American Horror Story), v komediích Alec Baldwin (30 Rock) a devadesátiletá Betty Whiteová (Hot in Cleveland). Nejlepší herecké obsazení v dramatu má Boardwalk Empire a v komediích Taková moderní rodinka.

Černobílý svět je favoritem na Oscary za herecké výkony
Černobílý svět je favoritem na Oscary za herecké výkony | Foto: Reuters

Své ceny už vyhlásilo před deseti dny i nejvlivnější profesní sdružení. Cech producentů (Producers Guild of America) dal svou hlavní trofej za film roku Umělci, a pomalu tak umlkají hlasy, že film je sice zábavný, sle svou formou přeci jen příliš výjimečný na hlavního Oscara. Bratři Weinsteinovi, jedni z nejlepších lobbistů v Hollywodu, kteří za snímkem v USA stojí, zřejmě opět odvedli dobrou práci.

Producenti dali podle ohlasů Umělci spíš překvapivě přednost i před komediálním dramatem Děti moje s Georgem Clooneym v hlavní roli, dalšímu favoritovi v boji o Oscary.

Jmenované trio každopádně potvrzuje, že Hollywood oceňuje právě sebereflexivní oslavy dějin kinematografie (Umělec, Hugo a jeho velký objev) a pak vážná společenská témata jako rasismus a dopad finanční krize - ovšem zobrazovaná s konejšivou, hořkosmutnou nadějí a smířením (Děti moje a Černobílý svět).

Čtěte také:
Nebel se nebude ucházet o Oscara pro animovaný film
I producenti si myslí, že filmem roku je němý Umělec
Poklidné Zlaté glóby ovládl němý Umělec a tatík Clooney

Do nominací na Glóby nejhlasitěji promluvil němý Umělec
Francouzský Umělec opanoval Critics Choice Awards

 

Právě se děje

Další zprávy