Domácí péče zaujala Američany, přirovnávají ji k Formanovi

ČTK ČTK
31. 7. 2015 15:16
Filmový debut režiséra Slávka Horáka míří na zahraniční festivaly, v jednání je uvedení i na asijský festivalový trh.
Domácí péče.
Domácí péče. | Foto: Tvorba films

Praha – Po úspěchu filmu Domácí péče režiséra a scenáristy Slávka Horáka na 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde získala představitelka hlavní role Alena Mihulová cenu za nejlepší ženský herecký výkon, míří tento snímek na zahraniční festivaly. V americkém magazínu Variety ho přirovnali k nejlepším dílům Miloše Formana, Jiřího Menzela či Bohdana Slámy.

"To, že mě srovnávají s takovými velikány naší kinematografie, mě samozřejmě těší. Vím ale, že je přede mnou ještě hodně práce, abych dosáhl jejich kvalit," komentoval pozitivní články v zahraničních médiích režisér Horák.

"Kromě Severní Ameriky projevilo o Domácí péči zájem i několik dalších festivalů, takže v nejbližších měsících vyrazí Slávek Horák s filmem například do Německa, Chorvatska, ale také třeba do Izraele. V jednání je i asijský festivalový trh," oznámila mluvčí tohoto projektu Gabriela Vágner.

"Jde o mimořádně zralý debut talentovaného filmaře", "Nadstandard tuzemské produkce", "V českém prostředí malý zázrak, ke kterému nedochází nijak často", "Bylo by krásné, kdyby se takových filmů v Česku točilo víc" - komentovala Domácí péči filmová kritika.

Film o pečovatelce Vlastě, která zjistí, že vlastně sama potřebuje pomoc, ale zaujal i české diváky.

"Za první dva víkendy, kdy byl tento film v kinech, se mezi americkými 'blockbustery' (trháky) neutopil a z českých snímků přilákal do kin suverénně nejvíc návštěvníků - téměř 30 tisíc. A to i přes letní čas, nevšední téma a spíše artovější ladění snímku," komentovala to Vágner.

 

Právě se děje

Další zprávy