Dokumentarista Mareček znovu bojuje proti autům

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 11. 2007 11:00
Český snímek z ropných polí zvítězil v Jerevanu

Praha - Před třemi lety se dokumentarista Martin Mareček vypravil do Ázerbajdžánu, aby tu nahlédl do soukolí obchodu s ropou. Polovinu ázerbajdžánského státního rozpočtu tvoří právě příjmy z ropy, zisky ale zkorumpovaná země vykupuje zničeným životním prostředím, ohrožením zdraví obyvatel radiací, a přitom pořád nízkou kvalitou života.

Mareček o těchto problémech natočil film Zdroj. Aktivistickým tématem s vazbami na problémy globálního oteplování a hrozící energetickou krizi tak předstihl i Al Gora s jeho Nepříjemnou pravdou; svou hravou metodou se zase přiblížil stylu Michaela Moorea - ovšem bez jeho demagogičnosti.

Letos se jeho film na Kavkaz vrátil, promítal se tu vůbec poprvé - a z festivalu Sun Child v arménském hlavním městě Jerevanu si odvezl hlavní cenu.

foto z filmu Zdroj
foto z filmu Zdroj | Foto: AutomatFilm

"Jde o první ocenění Zdroje v oblasti, kde jsme natáčeli. Těší mě, že náš pohled na souvislosti ropného průmyslu oslovil diváky v regionu, který je drancováním přírodních zdrojů poškozen. Snad je to naděje k probuzení zájmu tamních obyvatel o řešení jejich situace," říká Mareček.

"Zájem Arménů o potíže, které trápí obyvatele sousedního státu, je potěšitelným signálem. Ekologické problémy Kavkazu nemohou vyřešit jednotlivé státy; vzhledem k jejich rozsahu je nezbytná spolupráce všech zemí v regionu," dodává spoluautor scénáře Martin Skalský, který cenu v Jerevanu přebíral.

V uplynulých letech byl Zdroj uveden v téměř třiceti zemích světa a získal 17 ocenění na festivalech. Promítal se i na konferenci o ropě a politice v Londýně, loni byl v širší nominaci na Evropskou cenu.

V polovině listopadu bude soutěžit v italském Turíně o nejlepší film s tematikou životního prostředí uváděný na festivalech v uplynulém roce. Patří tak k vůbec nejúspěšnějším českým dokumentárním filmům.

Pro Marečka už ovšem představuje minulost: teď režisér finalizuje práce na celovečerním filmu Auto*mat, ve kterém se znovu vrací k problému automobilismu.

Se Zdrojem tvoří volný diptych propojený ještě s aktivitami stejnojmenného občanského sdružení, které bojuje za přívětivější přístup měst k chodcům a cyklistům.

V právě dokončovaném filmu se k tématu vyjadřují nejen propagátoři kol, ale i ministři dopravy a životního prostředí, generální manažer firmy Škoda nebo primátor města Prahy. Nechybějí ani sociologové, podnikatelé a automobiloví fanatici.

Film Auto*mat je už podle produkční společnosti Bionaut dotočený.

 

 

Právě se děje

Další zprávy