Dokument o Havlovi dokončí Janek

ČTK, kul
7. 7. 2006 14:00
Karlovy Vary - Respektovaný dokumentarista Miroslav Janek dokončí práci po tragicky zesnulém kolegovi Pavlu Kouteckém.

Oznámila to na dnešní tiskové konferenci v Karlových Varech producentka Jarmila Poláková, ředitelka společnosti Asociace Film & Sociologie.

"Pavel Koutecký sledoval Havlův politický a soukromý život ve funkci hlavy státu a zachytil přes stovku událostí třináctiletého období," řekla Poláková k 45 hodinám materiálu. Film Občan V.H. vznikal sběrnou metodou od roku 1992, celkem se natáčelo 150 dnů.  

Václav Havel ve Varech
Václav Havel ve Varech | Foto: ČTK

Mezi novináře přišel i hlavní aktér snímku, Václav Havel, který svoji roli krátce shrnul: "Jsem spíše objektem než subjektem této věci, mohu doporučit jiné zdroje, vyjevit svůj názor, ale absolutně si nechci nic vynucovat či zakazovat."

V dokumentu se objeví celá řada osobností světové politiky a kultury, protože Havel pustil Kouteckého do míst, kam veřejnost a novináři měli vstup zakázaný. Problém s autorskými právy ale producenti neočekávají. 

"Všichni souhlasili s tím, že jde o natáčení pro archiv, které bude použito později. A tak filmoví diváci uvidí unikátní záběry ze zákulisí Havlových zahraničních návštěv, mnoha přijetí na Pražském hradě i příprav návštěvy amerického prezidenta Billa Clintona včetně jeho improvizovaného vystoupení s darovaným saxofonem v pražské Redutě," řekla Poláková.

Práci na filmu Občan V.H. teď převezme Miroslav Janek, uznávaný tvůrce dokumentů se sociálním podtextem jako Nespatřené, Hamsa, já jsem či Vierka. Karlovarský festival uvádí v soutěži dokumentů jeho film Chačipe, který natočil ve spolupráci s dětmi z dětského domova.

"Viděl jsem zatím jen hodinu natočeného materiálu. Z hlediska filmaře mě tento úkol potěšil - je to pocta i závazek vůči Pavlovým záměrům, filmové dobrodružství," řekl Janek.
   
Podle Polákové by zároveň s celovečerním filmem měly vzniknout čtyři televizní hodinové tematické dokumenty. Původní Kouteckého negativ bude uložen v Národním filmovém archivu.

 

Právě se děje

Další zprávy