Dokaž to! Po Bejby, Alex a Sandy přichází Lauryn

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 12. 2008 13:39
Tancuj, tancuj, vykrúcaj - až do skonání věků
Dokaž to!
Dokaž to! | Foto: Palace Pictures

Recenze - Každá generace musí mít svůj kýč a svůj taneční film. Byla tu Pomáda, Hříšný tanec, Flash Dance i Horečka sobotní noci.

Proč dnes ale vzniká jeden taneční film za druhým a stejně se žádný z nich starým hitům nevyrovná? A není to jen tím, že na ty staré se díváme přes opar nostalgie?

Po dvou dílech Let´s Dance - Step Up a třech dílech Muzikálu ze střední přichází do českých kin další kousek, který má rozpohybovat mladá lýtka a rozezvučet mladé hlasivky.

Dokaž to! se od předchozích liší jen tím, že své předlohy vykrádá ještě okatěji a bez servítků.

Zejména ozvěny Flashdance jsou tu velmi patrné. Na scénu, tedy na taneční parket uvádí film mladý a talentovaný vzor vší dokonalosti, dívku Lauryn, která dře pod jhem svého bratra ve venkovském autoservisu kdesi v Indianě.

Nepřestává ale věřit v sen o dráze profesionální tanečnice.

Dokaž to!
Dokaž to! | Foto: Palace Pictures

A tak se jednoho dne vydává do velkoměsta Chicaga, aby tu absolvovala zkoušky na taneční konzervatoř.

Nevšímavá komise ovšem její talent přehlédne a Lauryn končí v baru, kde narazí na novou kamarádku a s ní i na možnost kariéry u tyče v tanečním klubu. Ale možná to bude právě tahle průprava, která jí pomůže její sen naplnit.

A když jsme u toho snu -  i v  těchhle příbězích děvčátek toužících po úspěchu lze vypátrat ozvěnu amerického snu. 

Novodobá Popelka tu jede na svůj ples, do světel ramp a záře hvězd, a najde přitom nejen prince, ale i kariéru, o zadostiučinění nemluvě.

V průběhu své iniciační cesty musí odhodit montérky a najít v sobě svou ženskost, což v podání Dokaž to! a podobných filmů znamená navléci čerstvě dospělé stvoření do vycpané podprsenky a vysokých kozaček a vyvrhnout ho na podium, kde duní rádoby smyslná hudba.

Starý mýtus je tu pro zatraktivnění zabalen do cílové skupině na míru ušitého uživatelsky komfortního balení, zahrnujícího chytlavý hiphopový mainstream i prudérní ukazováček velící obalit hrdinku co nejmenším množstvím oděvu, a přitom se tvářit, že o sex tu opravdu nejde.

Dokaž to!
Dokaž to! | Foto: Palace Pictures

Nesmí chybět mudrlantské promluvy, že hrdinka musí jít za svým - ano, snem, trocha melodramatických prvků, aby cesta ke hvězdám nebyla tak přímočará, a samozřejmě i společný taneček na závěr, který si vystřihne hrdinka s přáteli i nepřáteli.

Nejlepší kamarádka tmavé pleti, dívka s traumatem zesnulých rodičů v zádech, nelítostná zlá soupeřka, která ale v příhodnou chvíli vyklidí pole, proutník, z kterého až pravá láska učiní oddaného přítele, rázná, ale spravedlivá šéfová, která dá nové svěřenkyni „alespoň jednu šanci" - kde všude už tyhle postavy vystupovaly, kolik recenzí už o nich bylo napsáno?

Hlavní představitelce nelze alespoň upřít charisma, na rozdíl od libových obličejů hrdinů Muzikálu ze střední působí sympaticky, a lze jí tak i držet palce v jejím úsilí.

Palce budou držet i ty stovky a tisíce mladých divaček, které si hned doma před zrcadlem vyzkouší hrdinčinu choreografii, budou žít s pocitem, že jít za svým snem se občas může vyplatit, a nebudou mít ani ponětí o tom, že tohle schéma tu bylo naplněno už tisíckrát předtím, než se narodily a žejejich hrdinka je jen moderní variantou Alex, Bejby, Sandy a dalších.

A až vyrostou, tak přijde nový taneční film a tančit a zpívat se zase bude všude, až do skonání věků.

Dokaž to! (Make it Happen), USA 2008. Režie DArren Grant, hrají Mary Elizabeth Winstead, Tessa Thompson, Riley Smith a další. 90 minut, distribuce Palace Pictures. Premiéra 11. prosince 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy