Dobrodružné výlety za děsem i bizarností

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 3. 2006 10:30
Festival - Tak trochu jiné tipy na to nejlepší z letošního Febiofestu.

Hity Febiofestu se nejspíš i letos stanou distribuční předpremiéry filmů, které se už brzy chystají do českých kin. Naznačuje to už zájem v předprodejích: na prvních třech místech jsou Nepohodlný od Fernanda Meirellese, autora Města bohů, Spojenec od Spikea Leeho a nová komedie Match Point Woodyho Allena.

Samaritánka
Samaritánka | Foto: Febiofest

Na Febiofestu čeští diváci poprvé uvidí také dva nové filmy kontroverzního Korejce Kim Ki-Duka (Luk, Samaritánka) či kostýmní drama Libertin s Johnnym Deppem. Rovněž český snímek Indián a sestřička debutujícího Dana Wlodarczyka po své premiéře v rámci Febiofestu v dubnu přijde i do běžné distribuce.

Odvážnému štěstí přeje

Nicméně většina filmů z Febiofestu však bude do kin hledat cestu obtížně, i proto se vyplatí vypravit se právě na ně. Febiofest je pestrou filmovou přehlídkou a stejně pestré mohou být divácké zážitky. Jinak řečeno: vybrat si z vícera sekcí a neomezovat se na ty hlavní. Ostatně na "normální filmy" může člověk chodit celý rok, tak proč si trochu nezaexperimentovat?

Osamělí kovbojové
Osamělí kovbojové | Foto: Febiofest

Proč si nedopřát třeba ruskou Briliantovou ruku z roku 1968? Parodie na kriminální příběhy získala první místo v anketě o nejlepší ruskou komedii století. Je součástí sekce Klasické ruské komedie, stejně jako třeba smutná instalatérská komedie Afoňovo zmoudření.

Divné v(n)adné ženy

Netradiční divácký zážitek slibuje sekce Divné videofilmy. Králem je bizarní teleshoppingové duo Eva a Vašek se svým filmem Od Jadranu na Moravu.

A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu
A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu | Foto: www.movienetfilm.de

Další divné videofilmy nabízejí spoustu legrace i milovníkům žen o něco umělohmotnějších, než je naše, lidová, důchodci milovaná Eva. V Simandlově fantasy béčku Arianin souboj se v nečekaných hereckých souvislostech objeví Kateřina Brožová či Eva Ajchmajerová, v taktéž béčkovém sci-fi Barb Wire zase Pamela Andersonová.

Studijní materiál

Další skupina snímků představuje jakýsi studijní materiál k filmům, které už v českých kinech jsou. Sekce Andyho Warhola nabídne mimo jiné titul Osamělí kovbojové, který už více než třicet let před Zkrocenou horou objevil tak trochu jiné honáky.

Marebito
Marebito | Foto: Febiofest

A jiný pohled na autorku Babičky nabízí film ze sekce Novinky světové tvorby, A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu.  Dokumentární film 24 realit za sekundu je pak portrétem rakouského režiséra Michaela Hanekeho (Pianistka, Utajený).

A konečně ani další autor není v českých kinech neznámý. Japonského režiséra Takaši Šimizu proslavil horor Nenávist. Na Febiofestu bude k vidění jeho další hrůzostrašné dílko - film Marebito označovaný za nejatmosféričtější a nejoriginálnější horor posledních let. Jeho hrdinou je kameraman posedlý touhou zachytit obraz absolutní hrůzy. Zda se mu to podaří, to už musí p.t. divák zjistit sám...

 

Právě se děje

Další zprávy