Do Varů přijel Benicio del Toro, Rushovi lidé zpívali Happy Birthday

ČTK Kultura ČTK, Kultura
6. 7. 2022 20:25
Na festival v Karlových Varech tuto středu dorazila poslední velká zahraniční hvězda, americký oscarový herec a producent Benicio del Toro. U hotelu Pupp jej přivítal prezident akce Jiří Bartoška, který mu na sobotním závěrečném ceremoniálu předá cenu.

Na počest pětapadesátiletého herce festival uvede filmy Obvyklí podezřelí a Traffic - nadvláda gangů. Del Toro je dále známý ze snímku 21 gramů, stylizovaného noir příběhu Sin City, životopisného filmu o revolucionáři Che Guevarovi, dramatu Sicario: Nájemný vrah nebo komiksových snímků Thor a Avengers.

Už ve středu odpoledne se diváci setkali s další hvězdou, australským hercem a rovněž držitelem Oscara Geoffreyem Rushem. Ten v závěru akce převezme Křišťálový glóbus za přínos kinematografii. Už v úterý jej diváci mohli spatřit v ulicích. Dnes se v bílém obleku s barevnou košilí prošel po červeném koberci. Od zaplněného velkého sálu hotelu Thermal si pak vyslechl blahopřání Happy Birthday.

"Víte, co je zajímavé? Nemůžu uvěřit té náhodě, že karlovarský festival má právě 56. narozeniny, takže je přesně tak starý jako já," zažertoval, když rozdával autogramy. Ve skutečnosti herec tuto středu oslavil již 71. narozeniny. "Moc se mi tady líbí, Karlovy Vary jsou krásné město," řekl.

Rush už v Česku před devíti lety natáčel film Nejvyšší nabídka známého italského režiséra Giuseppa Tornatoreho. "Nejvýraznější vzpomínku na Česko mám s prvním mezinárodním projektem, který jsem natáčel v barrandovských ateliérech v Praze. Měl jsem tehdy mladou rodinu. Mé dceři byly čtyři a synovi dva. Koupil jsem jim Spejbla a Hurvínka. Pořád je mají doma," řekl Rush v rozhovoru pro Českou televizi.

Ve středu odpoledne Geoffrey Rush v Thermalu uvedl film Králova řeč, v němž před 12 lety ztvárnil jazykového lektora anglického krále Jiřího VI. V Karlových Varech řekl, že ke scénáři se dostal spíše náhodou. Původně divadelní hra ho ale zaujala.

Příběh, kde vystupovala královská rodina i premiér Winston Churchill, se ve filmové podobě zaměřil více na osobní vztah mezi králem Jiřím VI. a jeho jazykovým terapeutem. Odehrává se krátce před začátkem druhé světové války, kdy Anglie potřebuje silného vůdce, avšak introvertní a nečekanými povinnostmi zavalený princ Albert, korunovaný na Jiřího VI., jenž navíc trpí vadou řeči, je veřejnosti spíš pro smích.

Jeho žena Alžběta mu domluví schůzku s výstředním řečovým terapeutem Lionelem Loguem, díky němuž se novopečený král zbaví koktavosti a přednese inspirativní řeč lidu. Kromě toho v terapeutovi najde blízkého přítele.

Geoffrey Rush svou kariéru spojil nejprve s divadlem, od začátků v australském Queensland Theatre Company přes studia v Londýně a Paříži po post režiséra a šéfa Belvoir Street Theatre Company, kde pomohl objevit mnoho hereckých talentů.

Dnes je známý také z filmu. Oscara si vysloužil snímkem Záře z roku 1996, kde ztvárnil skladatele a klavíristu Davida Helfgotta, jenž se zmítá mezi genialitou a šílenstvím. Za jeho portrét převzal i Zlatý glóbus nebo britskou sošku Bafta. Kromě toho účinkoval v romantické komedii Zamilovaný Shakespeare nebo akční sáze Piráti z Karibiku, kde hrál kapitána Barbossu. Ohlasy vyvolal též jako představitel komika Petera Sellerse ve snímku Život a smrt Petera Sellerse z roku 2004.

V posledních letech Rush ztělesnil vědce Alberta Einsteina v minisérii Génius nebo slavného umělce Alberta Giacomettiho ve filmu nazvaném Finální portrét. Víc ale o něm bylo slyšet v souvislosti s obviněním ze sexuálního obtěžování. Před třemi lety australský soud přiřkl Rushovi rekordní odškodné 2,8 milionu australských dolarů, což bylo tehdy 44,6 milionu korun. Herec zažaloval vydavatelství Nationwide News a deník The Daily Telegraph za pomluvu týkající se sexuálního obtěžování.

Herečka Eryn Jean Norvillová v roce 2017 nařkla Rushe, že ji osahával, když v letech 2015 až 2016 účinkovali v divadelní inscenaci Král Lear. Články o tom zveřejnil novinář Jonathon Moran v listu The Daily Telegraph, jenž vychází v Sydney a patří společnosti Nationwide News. Soudce dospěl k závěru, že si The Daily Telegraph a Moran před zveřejněním článků fakta dostatečně neověřili. Norvillovou označil za nedůvěryhodnou svědkyni se sklonem k přehánění.

Karlovarský festival na počest Geoffreyho Rushe uvádí filmy Králova řeč, Záře a Quills - Perem markýze de Sade, kde ztvárnil výstředního markýze de Sade. Tento snímek roku 2000 natočil Philip Kaufman.

 

Právě se děje

Další zprávy