Do Prahy jede Vin Diesel a princ Kaspian

ČTK, hej
12. 12. 2006 9:00
Praha - Barrandov Studio má ode dneška největší filmový ateliér v Evropě. Vznikne tu i pokračování Letopisů Narnie.

Pokračování série s podtitulem Princ Kaspian bude už v lednu prvním zahraničním projektem v nových barrandovských ateliérech. I první díl dětské fantasy ságy se zčásti natáčel v Praze; rozšíření ateliérů ale umožňuje, aby v Česku vznikla mnohem větší část filmu, jenž bude mít v kinech premiéru v roce 2008.

Na Barrandově vznikne i americko-evropský sci-fi film Babylon, ve kterém hlavní roli ztvární hollywoodský herec Vin Diesel. Zahraje si žoldáka Thooropa, který má úkol odvést z Ruska do Číny ženu, která je hostitelkou organismu, který by se mohl stát novým Mesiášem.

Foto: Aktuálně.cz

Vin Diesel by se spolu s režisérem filmu Mathieum Kassovitzem měl zúčastnit i party k oficiálnímu otevření ateliéru.

Výstavba komplexu o celkové ploše čtyř tisíc metrů čtverečních začala letos na jaře a původní stomilionový rozpočet dvojnásobně překročila. Je to nejrozsáhlejší investice do českého filmového průmyslu za posledních šedesát let. Díky tomu si Barrandov upevnil postavení mezi filmovými studii nejen v Evropě, věří majitelé.

Nový komplex je složený ze dvou ateliérů, každého o rozloze tisíc metrů čtverečních a výšce 12 metrů; třetí ateliér má dva tisíce metrů čtverečních a téměř čtrnáctimetrovou výšku. Všechny lze navzájem propojit a získat tak prostor o délce téměř sto metrů.
   
Dosud co do velikosti vedly slavné ateliéry Cinecittá v Římě. Největším soupeřem Barrandova jsou studia Pinewoods v Londýně, ta však nejsou zvukotěsná.

Foto: Barrandov Studio

Barrandov Studio založil před sedmdesáti lety Miloš Havel, strýc bývalého českého prezidenta Václava Havla. Barrandov Studio patří mezi nejrozsáhlejší filmové komplexy v Evropě. Vzniklo tu na 2500 českých a zahraničních filmů-  včetně velkofilmů typu Johanka z Arku, Oliver Twist, Bratři Grimmové či Příběh rytíře.

"Kombinaci Prahy, Barrandova a schopností českých filmařů, kteří se zahraničními štáby spolupracují, nám nikdo nevezme,"  říká předseda představenstva akciové společnosti Barrandov Studio Vladimír Kuba. Například ve štábu Babylonu je pouze 25 cizinců; zbytek tvoří Češi.

Producent Pavel Strnad ovšem tvrdí, že vzít ji může systém daňových pobídek a daňových úlev, po kterém podle něho český filmový průmysl volá už několik let. Platí například v Maďarsku, kde získávají producenti pětinu svých nákladů zpět.

 

Právě se děje

Další zprávy