Do oscarového finále postoupí letos jen tři animáky

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
18. 11. 2010 13:00
Patnáctce kandidátů vévodí Toy Story 3
Toy Story 3
Toy Story 3 | Foto: Falcon

Los Angeles - Letos budou na Oscara za nejlepší animovaný snímek nominovány jen tři filmy. Americká akademie v oznámila, že bude v širších neoficiálních nominacích zvažovat 15 filmů, z nichž pak vyjde finálová trojice.

K tomu, aby i animované filmy mohly pět finálových nominovaných, potřebovaly by, aby se vybíralo z 16 snímků, akademie však nominace záměrně zúžila. Oscarové kategorii vytvořené až v roce 2001 se podařilo expandovat na pět nominací jen dvakrát - v roce 2002 a pak loni, kdy se vybíralo z dvaceti filmů.

Iluzionista
Iluzionista | Foto: Aktuálně.cz

Jasným favoritem je letos Toy Story 3 od studia Pixar.  Dále je v patnáctce jasná přítomnost tří titulů od studia Dreamworks: oscarového klání se zúčastní jejich fantasy Jak vycvičit draka, superhrdinská parodie Já, padouch (Despicable Me) a anti-pohádkový Shrek: Zvonec a konec. Ty již měly v českých kinech premiéru, na 2. prosince se k nám chystá další oscarový adept, sci-fi komedie Megamysl od Disneyho.

Mezi dalšími filmy do patnáctky by neměly chybět zvířecí tituly Alfa a Omega (studio Lionsgate) a Jako kočky a psi: Pomsta prohnané Kitty (Warner), dále společenská satira Idiots and Angels, heroická fantasy Legenda o sovích strážcích (Warner), seriozní drama o důchodci My Dog Tulip a pohádková Víla Zvonilka a velká záchranná výprava (Disney).

Zbývají ještě čtyři filmy. Jejich nominace do patnáctky jsou takřka jisté, ale k oficiálnímu zařazení potřebují, aby měly premiéru v Los Angeles a hrály se do 31. prosince v kinech aspoň jeden týden. Těmito potenciálními kvalifikovanými jsou disneyovka Na vlásku (Tangled), francouzský Iluzionista (distribuovaný společností Sony), čínské The Dreams of Jinsha a japonské Summer Wars.

Megamysl
Megamysl | Foto: Paramount (DreamWorks)

Pozoruhodné je, že do výběru se dostal jediný nezávislý snímek -  Idiots and Angels animátora Billa Plymptona o sobeckém muži, který, který se jednoho rána probudí s křídly na zádech, jež ho nutí dělat dobré skutky v rozporu s jeho povahou. Angel, jak se muž jmenuje, se křídla snaží schovat před ostatními a zbavit se jich.

Dobrá polovina snímků naopak představuje poměrně standardní pásovou výrobu, většina zbylých velmi kvalitně vysoustružené a vykalkulované výrobky. Kromě My Dog Tulip a výše uvedeného Plymptonova snímku se konvencím vymykají pouze japonské Summer Wars (Letní války) režiséra Mamoru Hosudy.

Film popisovaný jako „kombinace Matrixu a Social Network, kdyby ho natočil Hayao Miyazaki" je z jedné části civilní milostným příběhem mezi dospívajícím chlapcem a dívkou, z druhé části epickou sci-fi o virtuální realitě a konci světa. 

Summer Wars
Summer Wars | Foto: Aktuálně.cz

Je ale nepravděpodobné, že by jeden z těchto tři netradičních animáků probojoval až do výsledné trojice. Jedinou šanci na „záchranu animovaného Oscara před sebou samým" má Sylvain Chomet se svým Iluzionistou. Nominace na Oscary budou oznámeny 25. ledna, oscarový ceremoniál pak proběhne v divadle Kodak 26. února.

Důvody pro vznik samostatné animované kategorie jsou jasné. Producenti do „zábavy" investují čím dál víc peněz a se svými drahými hračkami se také chtějí předvést divákům, protože Oscaři jsou stále především výkladní skříní filmového průmyslu. Zvláštní kategorie a předávání cen před kamerami je dobrý nástroj propagace, stejně jako předběžný seznam kandidátů, který akademie začíná zveřejňovat u čím dál většího množství kategorií.

My Dog Tulip
My Dog Tulip | Foto: Aktuálně.cz

Rozšíření o animkáky mělo pomoct i pořadatelům - tím, že pozastaví klesající sledovanost přímého oscarového přenosu, kde se až na výjimky typu Titaniku nebo Avatara objevují spíš menší nebo nezávislé snímky. Právě animované snímky se těší velké oblibě a patří ke komerčně nejúspěšnějším titulům vůbec. Přitom je dobře přijímají i kritici a akademici, ačkoli v hrané podobě by u nich často obdobné náměty neuspěly.

Stejný důvod „směr k masám" mělo loňské rozšíření hlavní kategorie Nejlepší film z pěti titulů na dvojnásobek - aby se do nominací dostaly i špičkové příklady zábavných žánrů a lidovější filmy. Díky tomu loni do desetičlenného finále prošel animák Up (Vzhůru do oblak) - což bylo teprve podruhé v 80leté historii Oscarů. Předtím se to povedlo jen v roce 1991 Krásce a zvířeti.

Letos je podobným adeptem zmíněná Toy Story 3, jež patří patří k nejlépe hodnoceným a zároveň ke komerčně nejúspěšnějším filmům roku (v USA utržila přes 400 milionů dolarů, celosvětově přes miliardu dolarů). Skoro jistě se čeká, že že nejen vyhraje animovanou kategorii, ale bude bojovat i s hranými filmy.

 

Právě se děje

Další zprávy