Do kin vstoupí úspěšný dokument Zdroj

Irena Hejdová
14. 12. 2005 14:00
Praha - Poslední českou premiérou tohoto roku bude dokumentární film Zdroj Martina Marečka, označovaný jako "ropný thriller s prvky tragikomedie."

Zdroj je celovečerní dokumentární film o bezohledné těžbě ropy v Ázerbajdžánu, kde jsou vládě přednější zisky z ropy než zdraví obyvatel. Vypráví příběhy lidí, kteří v Ázerbajdžánu musí žít v těžbou znečištěném životním prostředí a odhaluje pozadí ropného byznysu. Jde o film už z podstaty svého tématu ekologický a angažovaný, přitom ale i zábavný a divácky atraktivní (což dosvědčuje i několik diváckých cen, které získal).

foto z filmu Zdroj
foto z filmu Zdroj | Foto: AutomatFilm

Zdůvodnění poroty

Porota festivalu v Lipsku, kde Zdroj vyhrál cenu MDR za nejlepší východoevropský dokument, zdůvodnila vítězství Zdroje takto: "Rafinovaně pod rouškou seriózních novinářů, ale i v humorném stylu s přístupem Švejka, se tým z Prahy vydává zkoumat proslavená ropná pole v okolí ázerbájdžánského Baku. Díky předkládané naivitě a částečně pomocí skryté kamery, se jim daří odhalit a předvést pozadí vzájemných vztahů v celé síti korupce, nenasytnost po zisku a zneužívání moci. Vzniknul napínavý, zábavný, vzrušující a odvážný dokumentární film, který dokazuje, jak nestoudní lokální i nadnárodní ropní magnáti zavírají oči před ekologickou katastrofou a hořkou chudobou obyvatelstva v zájmu maximalizace vlastních zisků. Ropná pole bývalého Sovětského svazu, předmět prudkých a vášnivých sporů, byl nemilosrdně podroben mezinárodním monopolům. Film však ukazuje i lidské bytosti, které bojují za svou zemi a za svou důstojnost. Autoři dokázali, že umějí ovládat své náčiní, a Zdroj se tak řadí k proslulé, vysoce oceňované tradici českého dokumentárního filmu."

foto z filmu Zdroj
foto z filmu Zdroj | Foto: AutomatFilm

Festivalová ocenění

Zdroj už posbíral ceny na řadě letošních festivalů: získal Cenu diváků a Zvláštní cenu poroty na festivalu Jeden svět, výše zmíněnou cenu MDR pro nejlepší východoevropský dokument na MFF v Lipsku, Cenu diváků a Cenu pro nejlepší dokument na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, Velkou cenu a Cenu Ministra životního prosředí na EKOfilmu a Grand prix na festivalu Týká se to také tebe v Uherském Hradišti.

foto z filmu Zdroj
foto z filmu Zdroj | Foto: AutomatFilm

Detaily o filmu

Autorem filmu Zdroj je mladý dokumentarista Martin Mareček, jehož předchozí film Hry prachu o zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze také získal řadu ocenění od diváků i odborné kritiky. Producentem obou filmů je společnost Bionaut. Zdroj má distribuční premiéru 29. prosince a je součástí projektu AUTO*MAT, o kterém najdete více informací ZDE. Recenze filmu vyjde na Aktuálně v den premiéry.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy