Do kin přijdou další dva Shrekové a Příběh hraček

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 4. 2008 22:00
Disney oznámil deset nových animáků; osm z nich 3D
Shrek Třetí s Artiem
Shrek Třetí s Artiem | Foto: Bontonfilm

New York - Studio Walt Disney  udělalo den otevřených dveří ve své porodnici. Během příštích čtyř let se diváci mohou těšit na deset celovečerních animovaných filmů od impéria a symbolu nejen kreslené zábavy. Budou mezi nimi i pokračování Aut a Příběhu hraček.

Krom milostného robotského příběhu Wall.E, který vstupuje do zámořských kin 28. června, a ručně kreslené animované pohádky z New Orleans pojmenované Princezna a žabák bude všech zbývajících osm filmů natočených digitální 3D technologií nabízející prostorový efekt v trojrozměrných kinech.

Tato atrakce - neplést s klasickou počítačovou animací! - sice pořád vyžaduje, aby si diváci nasazovali speciální brýle, výsledný obraz by už ale neměl způsobovat bolesti hlavy ani únavu očí.

Příběh hraček - Buzz Rakeťák
Příběh hraček - Buzz Rakeťák | Foto: Aktuálně.cz

Vývoj technologie je sice drahý, ale investice představují jednu z cest za vyššími zisky a v boji proti počítačovému pirátsví. Nabízejí totiž zážitek, za kterým lidé neváhají vyrazit do kina a ještě za to připlatit. 

 "Jsme nadšeni tím, že posouváme hranice 3D animace a počítačové technologie, abychom naše příběhy vyprávěli co nejlépe," říká John Lasseter, kreativní ředitel studia Pixar, v němž vznikají počítačově animované filmy od Disneyho - mimo jiné Ratatouille a Hledá se Nemo.

Nejaktuálnějším 3D počinem studia Disney bude Bolt, příběh stejnojmenného psa, který si myslí, že má superhrdinské vlastnosti. Hlas mu propůjčí John Travolta, majitelku psa Penny namluví dětská hvězdička Miley Cyrus. Do amerických kin film vstoupí 26. listopadu.

Foto: Aktuálně.cz

V květnu 2009 by ho měl následovat snímek Up, příběh osmasedmdesátiletého dobrodruha a jeho osmiletého pobočníka.
Převedení do 3D se v průběhu let 2009 a 2010 dočkají dva existující díly Příběhu hraček; vznikne i třetí díl, v němž se vrátí všechny hlasy z předchozích dvou včetně Toma Hankse, Tima Allena a Joan Cusack.

Zfilmování se o vánocích 2010 dočká i klasický příběh bratří Grimmů o panence Rapunzel, dívce uvězněné ve věži, k níž se mohou ostatní lidé dostat jen tak, že vyšplhají po jejích dlouhých zlatých vlasech.

Další na řadu přijde Čolek - příběh dvou posledních obojživelníků toho druhu na Zemi plánovaný na léto 2011. Týž rok na vánoce má mít premiéru pohádka The Bear and the Bow, akční dobrodružství o královské rodině v drsném Skotsku chystané s hlasy Reese Witherspoonové, Billyho Connollyho a Emmy Thompsonové.

Na léto 2012 jsou pak plánována druhá Auta a o vánocích vstoupí do kin Král elfů natočený podle krátké povídky Phillipa K. Dicka.

Nezahálejí ale ani konkurenční studia, i když pořád staví převážně na počítačově animovaných filmech, které do drahé 3D technologie vyžadující promítání v kinech typu pražského Imax nepřevádějí.

Blue Sky, které stojí za dvěma díly Doby ledové, Roboty či aktuálním hitem Horton zatím oznámil jen přípravu třetího dílu Doby ledové. S podtitulem Úsvit dinosaurů by do kin mělo další dobrodružství partičky prehistorických oblud vstoupit v roce 2009, k dispozici už je první trailer.

Kozí příběh: Pověsti staré Prahy: Koza a Kuba
Kozí příběh: Pověsti staré Prahy: Koza a Kuba | Foto: AAA studio

DreamWorks, kde vznikla série o zeleném zlobru Shrekovi, Madagaskar, Za plotem, Spláchnutej či Pan Včelka, chystá hned několik animovaných snímků - je mezi nimi pokračování Madagaskaru, Kung Fu Panda, Příšerky vs. Vetřelci, Jak si vycvičit draka a hlavně hned dva další díly zeleného Shreka, který už na plátna vtrhl celkem třikrát, naposledy loni jako Shrek Třetí.

Česko na svůj první celovečerní animovaný snímek stále čeká, daří se tu spíše tradičním loutkovým projektům, jako je Balejovo Jedné noci v jednom městě či série Fimfárum, v níž právě vzniká třetí zásek.

Prvním celovečerním 3D animovaným filmem by měl být Kozí příběh plánovaný na září; mluví se o něm ale už několik let.

 

Právě se děje

Další zprávy