Do kin přichází horor o zlé čarodějnici, v USA šestkrát vedl tabulku návštěvnosti

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 7. 2020 16:02
Z pohádek o zlých čarodějnicích vychází druhý film bratří Bretta a Drewa T. Pierceových. Americký horor nazvaný Démon zatracení vypráví o temné nestvůře z kořenů stromů, jež se přestala skrývat v lesích.
Sedmnáctiletého hrdinu Bena hraje John-Paul Howard.
Sedmnáctiletého hrdinu Bena hraje John-Paul Howard. | Foto: Bontonfilm

Snímek, ve kterém hlavní roli ztvárnili děti či teenageři, na přelomu května a června šestkrát po sobě vedl tabulku návštěvnosti kin v USA. To se předtím povedlo jen velkorozpočtovému sci-fi Avatar s celosvětovými tržbami 2,7 miliardy dolarů.

Démon zatracení má na kontě podstatně méně, jen 2,4 miliony dolarů - jeho úspěch tkví v tom, že se začal promítat v době, kdy byly americké biografy zavřené kvůli pandemii koronaviru. Film se tak stal hitem tamních autokin.

Jedná se o horor s prvky rodinného dramatu. Sedmnáctiletý Ben hraný Johnem-Paulem Howardem těžce nese rozvod rodičů a teď přijíždí za otcem strávit léto na malém městě. Brzy si však začne všímat záhadných jevů. Ze sousedství zmizí malý hoch a jeho rodiče jej nehledají, ba tvrdí, že žádného syna nemají.

Benovi jeho okolí nevěří, podsouvají mu, že je na drogách. Hrdina však postupně odhalí existenci tisícileté čarodějnice, která v lidech vyvolává zapomnění, skrývá se a dokáže žít v kůži někoho jiného. Ostatním dětem v městečku hrozí, že také skončí v lesní spižírně.

Ve filmu dále hrají dvaadvacetiletá Piper Curdaová, jedenapadesátiletý Jamison Jones nebo Azie Tesfaiová, známá jako Kelly ze seriálu Supergirl. Natáčelo se v Northportu v americkém státě Michigan.

Bratři Brett a Drew T. Pierceovi zatím před devíti lety režírovali pouze hororovou komediální road movie Deadheads. Jejich novinku americká kritika chválí.

Magazín Variety konstatuje, že Démon zatracení "potěší většinu fanoušků žánru" a že jeho tvůrci by příště klidně mohli dostat zakázku na velkorozpočtový horor od většího studia.

Námět Démona zatracení vychází z tradičních pohádek. | Video: Bontonfilm

Démon zatracení sice neobstojí při bližším pohledu a nenabízí nic převratně originálního, slušně ale odsýpá a zdárně kombinuje motivy z více žánrů, shrnuje Variety. Podle něj se snímek převážně vyhýbá grafickému znázornění násilí nebo nadpřirozenu a raději po hitchcockovsku buduje napětí, když v hrdinovi postupně narůstá šílenství.

"Tenhle horor není nejchytřejší ani nejsofistikovanější, ani se tak ale netváří," dodává britský deník Guardian, podle nějž ve prospěch Démona zatracení hraje, že má přiměřené ambice, využívá tradičnějších postupů k vystrašení diváka a na plátně představuje neokoukané tváře.

Námět Démona zatracení vychází z tradičních pohádek, jimiž se horory často inspirují. Stalo se tak ve filmech Kletba bratří Grimmů, kde zlou čarodějnici ztvárnila Monica Belucciová, nebo v akčním fantasy Sněhurka a lovec - tam démonickou Ravennu ztělesnila Charlize Theronová.

Mimo žánr hororu se tématem čarodějnic zabývá drama režiséra Otakara Vávry Kladivo na čarodějnice nebo Čarodějky ze Salemu na motivy slavné hry Arthura Millera. Specifickým českým příspěvkem k odlehčenému pohledu na čarodějnice je Dívka na koštěti, jejímiž autory jsou Václav Vorlíček, Miloš Macourek a Hermína Franková.

 

Právě se děje

Další zprávy